“Aantal B2B-marktplaatsen loopt hard terug”

online handelswereld wordt volgend jaar geregeerd door zo'n vijftig tot honderd B2B-marktplaatsen. Het aantal van zeshonderd nu werkende pleinen zal sterk verminderen door fusies, overnames en faillissementen. Dat is de conclusie van AMR Research , dat de B2B-markt in kaart wil brengen.
Of dat daadwerkelijk gaat gebeuren, valt te betwijfelen. De Amerikaanse Federal Trade Commission is inmiddels een onderzoek gestart naar de handelswegen van de B2B-marktplaats van Oracle, General Motors, DaimlerChrysler en Ford. Dit zou een zeer machtige partij in de auto-industrie worden, en kan daarbij een monopolie-positie innemen, omdat ook andere automerken aansluiting zoeken bij de marktplaats. Er bestaat dus een kans dat marktpleinen van deze grootte een zelfde lot beschoren zijn als Microsoft. Dit bedrijf wordt bedreigd door een splitsing.
Wel komen de bevindingen van AMR overeen met uitspraken van Mark Hoffman, CEO van CommerceOne , een software-bouwer voor deze marktpleinen. Volgens hem wordt de online economie over enkele jaren zelfs gevoed door acht á tien conglomeraten. Jaap Favier, analist bij Forrester , ziet deze ontwikkelingen met lede ogen aan: "Als de olieproducenten besluiten samen te gaan in zo'n marktplaats, dan wordt een organisatie als de OPEC een lachertje." Hij beaamt wel de vermindering van het aantal handelspleinen. "Ik verwacht eerst nog een stijging tot circa duizend marktplaatsen, daarna zal door overnames weer snel minder worden."
De markt voor dit soort marktplaatsen ? AMR spreekt van Independent Trading Exchanges (ITE) ? beweegt sterk. De levensduur hangt helemaal af van bewegingen in de economie en van technologie. "Geen enkele van de top 20 ITE's heeft een zorgeloze toekomst", zegt Bruce Richardson. Vice-president van AMR.
Dat B2B een enorme markt wordt, staat inmiddels wel vast, maar de schattingen over de exacte grootte van de markt lopen nog sterk uiteen. Forrester verwacht voor 2004 een marktwaarde van 2,7 triljoen dollar, en daarmee nemen de handelspleinen 53 procent van de online handel voor hun rekening. Investeringsbank Goldman Sachs schat de waarde in hetzelfde jaar op 1,5 triljoen dollar, terwijl de onderzoekers van Gartner iets onstuimiger zijn met een schatting van ruim 7 triljoen dollar, ofwel zeven procent van de wereld-economie.
Deel dit bericht
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond
1 Reacties
Rene Scholte
In een straat met twee supermarkten kun je van je centen bij een van de twee een pak koffie halen en als je een prijsbewust type bent haal je de koffiefilters bij die ander, als ze daar tenminste net even goedkoper zijn. Niet anders is het op Internet. Zo vergaat het straks niet alleen met B2B maar ook met directe verkoopkanalen, veilingen, ISP's, searchengines en portals. Iedereen die denkt dat de 'sky' de 'limit' is op Internet komt straks bedrogen uit, daarom wordt het ook niets met WorldOnline en komt het met UPC wel goed. Newconomy heeft het voordeel van de twijfel want er is nog steeds geen silicon valley in Nederland. Ooit van affiliates gehoord?