UPC: van Denverse kabelinvesteerder tot mediamagnaat?

UPC wil SBS Broadcasting kopen, gaat Internet via Chello in Australië aanbieden, lanceert met MTV muziekkanalen in Polen en kocht telecomoperators in Noorwegen. Het is een greep uit één week nieuws over een uit de voegen groeiende mediaonderneming. Mediajournalist David de Jong over de 'tripple play'-strategie van UPC.
UPC (United Pan-Europe Communications) is in Nederland verreweg de grootste kabelexploitant met 2,19 miljoen kabelaansluitingen (waarbij de overname van het Rotterdamse kabelnet is meegerekend), en een marktaandeel van meer dan 36% in de kabelsector.
Buiten Nederland is UPC actief met deelnemingen in landen als België, Oostenrijk, Tsjechië, Slowakije, Roemenië, Duitsland, Frankrijk, Hongarije, Israël, Malta, Noorwegen, Zweden en Polen. Buiten de Benelux is het percentage huishoudens dat via de kabel kijkt overigens zeer klein in vergelijking met Nederland.
UPC is voor 7,0% in handen van Microsoft. 54% van de aandelen zijn in handen van het beursgenoteerde UnitedGlobalCom en de overige aandelen bevinden zich in de aandelenmarkt. UnitedGlobalCom, dat bij de oprichting van UPC 100% bezat, is een Amerikaans bedrijf (gevestigd in Denver) dat in 1989 is opgericht met als doel buiten de Verenigde Staten aankopen te doen voor van 'multi-channel' televisie en telecommunicatie. Microsoft en AT&T's Liberty Media bezitten gezamenlijk 14,5% van UnitedGlobalCom.
Inmiddels profileert UnitedGlobalCom zich als 'belangrijke breedband communicatie provider' in de wereld. Het concern is in handen van een groep mensen die vooral in de Verenigde Staten in hun geld hebben verdiend in de media- en kabelindustrie. De familie Schneider (Gene W. Schneider en zoon Mark L. Schneider) bezitten en besturen een groot deel van het bedrijf. UnitedGlobalCom is naast UPC in Europa/Midden-Oosten, in Azië/Oceanië en Latijns Amerika actief met satelliet-, kabel-, telecom- en tv-ondernemingen.
De strategie van UPC is om door een 'tripple play' hun netwerk te voorzien van diensten en entertainment. De gedachte gaat daarbij uit naar audio/video (middels de kabelnetwerken, het themakanalenbedrijf UPCtv en het aan te kopen SBS Broadcasting SA), telefonie (middels de eigen telecom onderneming Priority Telecom) en data (Internet via het eigen 'Chello'). Daarbij is het de bedoeling dat het aanbod op computers, telefoons, mobiele telefoons en digitale (kabel)ontvangers (tv) wordt gesegmenteerd naar gelang de bereidheid tot betalen.
De afgelopen maanden is UPC bezig om haar portfolio bedrijven uit te breiden. Zo kocht het onlangs een Spaans telecombedrijf en neemt UPC deel aan
consortia ten behoeve van 'local loop frequentiegebruik'.
Op het vlak van Internet en televisie sloot het bedrijf reeds eind januari een overeenkomst met SBS Broadcasting SA over de ontwikkeling van themakanalen en het aanbieden van content op Internet. Nog geen anderhalve maand later heeft UPC te kennen gegeven daar liever de complete controle over te willen voeren. Daarbij zal UPC de beschikking krijgen over deelnemingen in 'general entertainment' (free to air) radio- en tv-stations in Nederland (SBS 6, Net 5 en Noordzee FM), Vlaams-België (VT4), Denemarken, Zweden, Noorwegen, Hongarije, Finland, Griekenland en Slovenië.
UPC kan door de overname direct bij allianties instappen die SBS Broadcasting eerder startte, zoals @Fun (in Nederland met Endemol), VT4.net (Internetprovider/project in Vlaams-België) en SBS New Media (met het Amerikaanse bedrijf ZeniMax).
Overigens is het opmerkelijk dat in Nederland SBS Broadcasting BV samenwerkt met breedbandbedrijf @Home Nederland, dat voor de meerderheid in handen is van het 'concurrerende' kabelbedrijf Essent Kabelcom. SBS stelt dat vooralsnog het 'business as usual' is en dat mogelijke consequenties van de overname pas na de effectuering (omstreeks oktober) bekend zullen worden.
Te verwachten is dat UPC door zal gaan met het aankopen van kabelexploitanten, alsmede de aankoop van 'gelieerde' bedrijven. Vooral 'content' staat daarbij hoog in het vaandel. Met de aankoop van SBS Broadcasting SA (omroep, oftewel 'content repackager') kan UPC zich wellicht ontpoppen tot een bedrijf dat mediabreed zich kan voegen in het rijtje van Europese bedrijven als CLT-Ufa (Bertelsmann/Audiofina), BSkyB (News Corp. deelneming) in het Verenigd Koninkrijk, Canal+/Vivendi uit Frankrijk en Kirch (Premiere World) in Duitsland.
Al deze bedrijven proberen door combinaties te leggen tussen hun core-activiteiten een verticale bedrijfsstructuur door te voeren waarbij zo veel mogelijk in eigendom is. Niet ondenkbaar is dat UPC op termijn bijvoorbeeld – net als BSkyB en Canal+ – zal trachten allianties te sluiten met, en mogelijk zelfs deelnemingen te kopen in voetbalclubs (in verband met de uitzendrechten), productiemaatschappijen (Endemol zou een aantrekkelijk bedrijf kunnen zijn), homeshoppingbedrijven en filmstudio's. Zo neemt UPC voor 10 % deel in een te lanceren abonnee-tv filmkanaal van Walt Disney Corp. en Universal.
Daarbij is het – gezien de voortvarendheid van het van oorsprong Denverse kabelbedrijf – te verwachten dat UPC net zo lang zal doorgaan met acquireren totdat mededingingsautoriteiten zullen stellen dat de macht van UPC te groot is geworden. Internationaal zijn vooral bedrijven die via de satelliet hun aanbod ter beschikking stellen (zoals bijvoorbeeld BSkyB, Premiere World en Canal+) directe concurrenten.
Formeel heeft UPC beleggers altijd gewaarschuwd voor het rekenen op verlies tot uiterlijk 2009. Te verwachten valt dat tegen die tijd UPC (of UnitedGlobalCom) overgenomen zal zijn of samengegaan zal zijn met één van de andere grote mondiale spelers zoals Microsoft, News Corp. of AOL/Time Warner. Mogelijk dat na de verwachte beursgang van Internetbedrijf Chello ook andere onderdelen als Priority Telecom (indien gegroeid), maar ook op termijn de content/tv-tak ter financiering van andere projecten naar de beurs zullen gaan.
Relevante cijfers UPC:
Totaal aantal abonnees:
Circa 6.000.000, waarvan 1,5 miljoen in Nederland (stand 31 december 1999)
Omzet (eerste 9 maanden 1999)
NLG 608.558.000
Verlies (eerste 9 maanden 1999)
NLG 676.738.000
SBS:
Netto omzet (1999) US$ 412.557.000
Netto verlies (1999) US$ 42.834.000
UPC
UPC Nederland
UnitedGlobalCom
Chello
SBS 6
Net 5
SBSNet (@Fun)
VT4
VT4net
Noordzee FM
Deel dit bericht
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond
2 Reacties
Marco
Prachtig leesvoer voor aandeelhouders. Zij smullen van deze 'hoogstandjes' van zakendoen.Tegenwoordig komen de persberichten van UPC dagelijks op de aandeelhouder af , de een nog mooier dan de ander. MAAR !!De praktijk voor klanten is bedroevend. Er zijn in den landen nog steeds honderden mensendie dagen verstoken zijn van de door UPC zo hoog aangeprezen diensten als Internet en Telefonie. Daarbij komt ook nog eens dat verschillende persberichten alleen maar gebakken lucht bevatten, een paar voorbeelden: Een half jaar geleden beweerde UPC d.m.v. een persbericht dat zij clearband technologie in huis hadden gehaald, waarmee fullscreen videobeelden op de PC te zien zouden zijn. NU bestaat de content van Chello nog steeds uit een beperkt aantal realmedia clips met een beperkte bandbreedte die via het eigen Chello intranet zelden normaal (zonder onderbrekingen) kunnen worden afgespeeld. Een ander persbericht uit die tijd ging over een contract met de NFL waardoor Chello klanten LIVE naar american football zouden kunnen kijken. In de praktijk beperkt Chello zich tot een aantal links naar de Amerikaanse en Europese football sites + enkele (<5) real video clips met een samenvatting of uitleg over de sport. Recenter is het sponsorschap van Arrows, wat Chello grotere naamsbekendheid moet geven.Gebruikers haddan liever gezien dat er wat geld gestoken zou worden in verbetering van services. Op de site van Chello staat overigens geen enkel woord over of link naar formule 1 pagina's. De headlines van http://www.sportdreams.com daargelaten. Verder is de " CONSUMER ISP AWARD " waar chello mee adverteert nog minder waard dan een prul uitgereikt door eddy Zoey. De 'award' werd uigereikt aan het bedrijf dat de meesteaanbevelingen kreeg, waarbij specifiek vermeld werd : "NB If you are entering your organisation and it is successful, who would collect the award (senior executive preferred)?" Mijn conclusie kan alleen maar zijn dat we te maken met een 'Jekyl en Hyde' organisatie.Mooi weer spelen tegenover de aandeelhouders en de klanten laten stikken. Voor meer info over de klantenkant van Chello/UPC, kijk eens op http://www.slakkehuis.com en http://www.coax.nl. DAAR worden ook zaken gepubliceerd die NIET in het finacieel dagblad terechtkomen en diealleen maar benadrukken dat de waarschuwingen aan aandeelhouders van UPC terecht zijn. Marco Vogels
Jos Sanders
Inmiddels profileert UnitedGlobalCom zich als 'belangrijke breedband communicatieprovider' in de wereld. Klinkt goed, echter hoe wil UPC via de kabel nog meer nieuwe media gaan verspreiden in de toekomst met dit soort aankopen? Chello, onderdeel van UPC, kan nu nog geen snelheid halen van een 14.4Bps modem op tijden dat normale mensen gebruik maken van internet. Ik heb inmiddels 6 maanden een kabel account bij Chello maar als ik echt snel iets wil opzoeken moet ik mijn ISDN account bij WOL gebruiken om de informatie te kunnen zoeken. Ondanks de belofte dat de snelheid veel hoger zou zijn en steeds beter zou worden is het alleen maar slechter geworden. Laat UPC nu eerst eens zorgen dat ze hun belofte 'belangrijke breedband communicatie provider' waar kunnen maken, dan zijn dit soort aankopen interessant. Zolang UPC niet in staat is tijdig te reageren op klachten en niet in staat is enige snelheid te garanderen, is het voor mij allemaal lucht. UPC, investeer in de bandbreedte op het net. Jos