“World Online is slechts een beginnetje”

Worldonline overgewaardeerd? Misschien, maar het bedrijf effent wel het pad voor de volgende Nederlandse Internet-IPO's. Tenminste, dat vinden analist Bert Siebrand van SNS Securities en e-vangelist Vincent Everts . "De waardering van WOL staat inmiddels helemaal los van de eigenlijke waarde. Dat is niet erg, ze plaveit wel het pad voor beursgangen van bedrijven als Ilse en Newconomy."
Als Nina Brink haar zaakjes goed voor elkaar krijgt, is het voor andere beursgangers eenvoudig daarvan te profiteren, denkt Everts. "Ik hoop dat Brink het vrijkomende geld goed besteedt, zodat ze lang geloofwaardig blijft. Anderen zullen dan geen last hebben van een eventuele koersdaling van WOL."
Ook Bert Siebrand gelooft dat de hype rond WOL veel kan betekenen: "Het is een flinke stimulans voor anderen. Dit betekent simpelweg dat anderen ook twee of drie keer zoveel zullen ophalen dan ze nu denken." De extreem hoge waardering van het aandeel ziet Siebrand ook niet als een veeg teken. "Ik zie zoveel hoge waarderingen waarvan ik zeker weet dat ze dat nooit zullen terugverdienen, maar daar blijf ik eigenlijk vrij laconiek onder."
Ex-MediaPLaza-directeur Everts weet wel hoe de waardering gerechtvaardigd kan worden. "Nederland heeft blijkbaar vertrouwen in Nina Brink als investeringsfonds. World Online is slechts een beginnetje. Als ze na de beursgang de juiste bedrijven koopt, dan komt het wel goed. Ze heeft de naam, het geld en de relaties." Everts houdt het niet voor onmogelijk dat World Online na de beursgang bijvoorbeeld een bedrijf als Endemol inlijft.
Om de juiste waarde van het bedrijf te kunnen vaststellen, moeten we minstens wachten tot een week na de beursgang, zegt Siebrand. "Dan is de rust wat weergekeerd. Een aandeel van tussen de zeventig en de tachtig euro lijkt me dan heel redelijk."
Deel dit bericht
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond
4 Reacties
Pim Hutjens
Juist het feit dat World Online slechts het begin is bepaald in dit geval de absurd hoge waardering van het fonds. Er is voor Nederlandse beleggers simpelweg veel te weinig keus. Er is veel animo om te beleggen in Internet bedrijven er zijn alleen geen Internet bedrijven waar dit geld naar toe kan vloeien. In dit geval stort iedereen zich op World Online, maar dit had ieder ander Internet bedrijf met een fatsoenlijk imago kunnen zijn. Hoewel de introductiekoers van vermoedelijk 43 Euro (er bestaat overigens nog de mogelijkheid dat dit opgehoogt wordt) al aan de hoge kant is, is de koers die bovenstaand als redelijk wordt bestempeld (70 tot 80 Euro) dat helemaal, om nog maar niet te spreken van de 120 Euro die in het grijze circuit voor het aandeel wordt betaald. Ga maar na: bij een koers van 120 Euro is het bedrijf in beurswaarde vergelijkbaar met KPN. Beide bedrijven hebben een vergelijkbare hoeveelheid leden, echter KPN heeft zoveel dingen meer. Miljoenen vaste en mobiele telefoonaansluitingen, callcenters en een veel meer kennis op het gebied van infrastructuur. Alle volgende naar de beurs te brengen bedrijven zullen telkens meer naar redelijkheid gewaardeerd al was het maar omdat de koek (het te beleggen kapitaal) op een gegeven moment op is. En als we veel te veel blijven betalen voor elke IPO hoeft dat niet lang meer te duren. Jammer, want zo komt ons belegde vermogen niet de Internetwereld ten goede maar de slechts de zakken van enkele Nina Brink's die er vroeg bij waren. Een belegger en Internetondernemer
F Nanning
Ik vind het jammer dat World Online sneller naar de beurs gegaan is dan WISH. Dit terwijl WISH veel gedurfder en innovatiever was. Ik vind het iniatief van Nina desondanks zeer lovenswaardig. Eindelijk een knallende start van het Internettijdperk in ons Polderlandje. Hopelijk zal World Online goede investeringen gaan doen en lijken mij bedrijven als de TAS groep, Ordina, WISH (Imone) en Baan (naast Endemol en een leuke uitgeverij) al een aardig begin voor het "boodschappenlijstje" van Nina. Verder zou het gratis Internetten in navolging van Engeland uitgebreid moeten worden met gratis telefoontikken en als ze hier snel mee begint (lees sneller dan onze Britse buren), dan heb ik alle vertrouwen in World Online. Ik wens haar veel succes. Frank NanningEindhoven
Phillip Actor
De discussie is niet of WOL overgewaardeerd is; de prijsstelling wordt immers bepaald door vraag en aanbod? Wat wel de vraag is, is of dit soort bedrijven een goede investering zijn, of een gokvehikel. Een van de redenen dat Internet-aandelen in andere markten zoals de UK en USA goed lopen, is dat de Angelsaksische landen beschikken over een groot aantal beleggers dat gewend is te day-traden of om een "hype" te kopen als middel om snel geld te verdienen. De Nederlandse particuliere belegger is hieraan niet gewend, is daarin ongetraind en beschikt over een in het sub-bewustzijn aanwezige Calvinisme en door EmanuelKant ingegeven "ik mag niet rijk worden" syndroom. We horen toch immers niets anders dan dat Nina rijker wordt dan de koningin? (en dat vinden wij Nederlanders echt "bah") Nu het in de Angelsaksische landen blijkbaar toch goed blijft gaan, komt ook de Nederlandse particulier, die anders nooit aandelen koopt (anders had 'ie allang buitenlandse Internet IPO's meegemaakt), erachter dat gokken makkelijker is dan nadenken. De waardering van WOL wordt dus niet rationeel maar op z'n "lemmings" bepaald. Al koopt Nina zich helemaal suf, een bedrijf dat voor z'n product geheel van anderen afhankelijk is, wordt nooit echt winstgevend; de New Economy gaat over focus; dingen goed doen, en daar zal WOL een harde dobber aan hebben (overigens, alle complimenten voor hun PR-bureau!).Maar, het is goed dat Nederland nu zo'n voorbeeld erbij krijgt; BAAN was namelijk ook ooit zo'n "boegbeeld van een geweldig Nederlands aandeel". Met de legioenen nieuwe investeerders die nu de markt inkomen, bereiken we misschien eindelijk ook dat de Nederlandse bevolking meer met investeringen in andere dingen dan cumprefs van Unilever aan de gang gaat. En dan krijgen we hier in Nederland misschien eindelijk substantiele start-ups met genoeg poen om iets te bereiken voordat ze goedkoop worden ingekocht door een ander (liefst buitenlands) bedrijf. WOL is goed voor Nederland; het is te hopen dat het fonds na introductie niet te snel erodeert (Via Networks houdt het ook goed, dus wie weet). Als we daarmee kunnen bereiken dat de gemiddelde Nederlander iets meer risico durft te nemen, hebben we een belangrijke schakel in de ontwikkeling van de New Econocmy meegekregen. Het zou overigens gepast zijn als het syndicaat de bandbreedte op EUR 90 tot 100 zou zetten; houdt het bedrijf die de IPO doet eens een keer meer over dan de speculanten. Maar, daarvoor zijn de belangen van anderen (friends and family van het syndicaat) zo groot, dat ik het niet zie gebeuren. Jammer, want hoe meer geld er in het bedrijf gaat, hoe beter dat is voor de aandeelhouders. Overigens koop ik ze zelf niet, daarvoor vind ik de vraagprijs te gortig !
Erik Steenbergh
Ik stoor me in hoge mate aan de manier waarop de waardeloze World Online aandelen door slimme PR aan de man zijn gebracht. Het bedrijf vertegenwoordigt momenteel alleen schuld en er is geen uitzicht op gezond rendement. Tevens is er een directrice die niet eens behoorlijk Nederlands spreekt met beperkte Internetkennis. Oktober 1999 had ik nog een vriendelijke accountmanager van WOL op bezoek. De dienstverlening die hij aanbood is eenvoudig via Het Net, Vuurwerk, Cistron, XS4ALL, Planet Internet en andere providers te verkrijgen. WOL biedt minder dan bestaande IPO's en deze door mij geïnterviewde WOL accountmanager kende zijn vak gebrekkig. Uit privacy-oogpunt zal ik zijn naam niet noemen. Uit gedegen Internet-onderzoek is inmiddels gebleken dat gemiddeld de helft van de IPO z'n leden slapen… Dat betekent dus dat de verwachte marktwaarde van WOL vanaf start slechts de helft is!!! Ik vind het getuigen van zeer slecht bestuur dat de AEX en ABN Rothschild aan de introductie van deze IPO meewerken. Ik noem het dan ook de schuldsanering van Nina Brink. Dit heeft absoluut niets te maken met investeren of beleggen. Een dergelijke introductie kan de stabiliteit en het vertrouwen in de Nederlandse beurs en de samenwerkende banken ernstig schaden. Mijns inziens een zwarte bladzijde in het beleggingsjaar 2000. N.B. WORLD ONLINE is wat mij betreft WORLD OFFLINE!!! vriendelijke groet,Erik SteenberghTact.Ops.Mngr. in IT/Telecom met 15 jaar ervaring.