Deel dit artikel
-

Altavista Nederland wil ‘megaportal’ worden

De zoekmachine Altavista lanceert vandaag haar Nederlandstalige site. Volgens magaging director Roelf Sluman zijn er reeds 6 miljoen Nederlandse websites geïndexeerd. Later dit jaar zal de site uitgebreid worden met shopping-diensten en live nieuwsbeelden.

Volgens Altavista wordt 50% van de zoekopdrachten van Nederlandse internetters via Altavista.com gedaan. Van de 35 miljoen zoekopdrachten per dag is 5% uit Nederland afkomstig. De naamsbekendheid van zoekmachine is dus al voor de start van de lokale versie behoorlijk hoog.

De ambitie van Altavista Nederland om een 'megaportal' te worden, lijkt mede ingegeven door de strategie van grootaandeelhouder CMGI. Deze investeerder heeft in de VS een heel conglomeraat van Internetbedrijven om zich heen verzameld. Dat zijn zowel traffic-generators zoals Altavista, advertisingbedrijven zoals AdForce en Engage en e-commercefirma's. Het Internetverkeer wordt als het ware naar elkaar doorgespeeld en op meerdere manieren geëxploiteerd. Naarmate de bedrijven groter worden, verzilvert CMGI haar belangen om dit geld vervolgens weer in nieuwe bedrijven te stoppen.

CMGI's strategie is volgens Marcus Bricknell, president CMGI Europa, in de VS succesvol en de beurskoers navenant. Nu is het de beurt aan Europa: "We want to re-create in Europe what we've done there." Bricknell kondigde aan overnames te gaan plegen in Europa, waarbij vooral 'rocket science' op het gebied van streaming media, mobile en broadband CMGI's interesse heeft.

Altavista is een van de pijlers van de Europese strategie, en moet als toegangspoort voor andere CMGI-bedrijven gaan dienen. Voorlopig zijn er vooral veel content-deals met andere partijen gesloten: Yournews, Looksmart, IDG, Quote Personal Finance, ActivePlus, Meteoconsult, Gouden Gids, Autotrader, Vakantienet, Intermediair, Spott Multichannel en Gezondheidsnet.

Sluman maakte zich op de persconferentie vanochtend druk over de telefoontarieven-per-tik in Nederland, waardoor Nederlanders relatief kort op het web verkeren. Dat is volgens hem een van de oorzaken van de 'onvolwassenheid' van de Nederlandse markt, en een rem op innovatie. Hij kondigde aan bij de politiek te gaan lobbyen voor flat fee tarieven.

Deel dit bericht

4 Reacties

Rian

Een lumineus idee.Ik ben wel benieuwd.  http://www.eplanet-vo.com/rianshop/

Chantal

"Sluman maakte zich op de persconferentie vanochtend druk over de telefoontarieven-per-tik in Nederland, waardoor Nederlanders relatief kort op het web verkeren. Dat is volgens hem een van de oorzaken van de 'onvolwassenheid' van de Nederlandse markt, en een rem op innovatie. Hij kondigde aan bij de politiek te gaan lobbyen voor flat fee tarieven." Wat een origineel idee van Sluman. Datzelfde idee had hij ook al toen hij nog MD was van het zinkende schip CompuServe. Zie volgend persbericht: { http://www.dlvpr.nl/cgi-bin/poc_dlv.pl?PR28; http://www.dlvpr.nl/cgi-bin/poc_dlv.pl?PR28

Roelf Sluman

Chantal, ik heb nergens geclaimd dat het een "origineel idee" is, zoals jij schrijft. Belangrijker is dat de situatie op Internet-gebied in Nederland er de afgelopen zes maanden niet beter op is geworden. Het feit dat de "meter loopt" zodra Nederland besluit via een telefoonlijn online te gaan, houdt de groei van Internet tegen. Zo simpel is dat. Overigens: als CompuServe een "zinkend schip" zou zijn, zoals jij dat noemt, was ik er niet weggegaan. Groeten, Roelf SlumanManaging Director, AltaVista Benelux

Chantal

Dag Roelf, Ik snap dat de telefoontikken mensen ervan weerhoudt om lang te internetten. Verder is het vooral mijn mening dat het niet origineel is om bij een nieuwe werkgever hetzelfde speerpunt te verkondingen als bij de vorige. Zeker niet in de rol van managing director. Bovendien kun je moeilijk ontkennen dat het met CompuServe Nederland erg goed gaat. Groetjes, Chantal 

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond