Unisys bouwt geünificeerd platform voor Nederlandse netbeheerders

Sinds 2 september jl. werken zestien aanbieders van ondergrondse infrastructuur samen in de Stichting MijnAansluiting.nl. De stichting heeft de ambitie om de klanttevredenheid te vergroten. Een belangrijk middel is het versnellen van de doorlooptijd bij het aansluitproces van zakelijke en particuliere klanten door een gemeenschappelijke Landelijk Intake Portal voor klanten te realiseren. De Europese aanbesteding voor de bouw van de Landelijke Intake Portal is eind 2013 afgerond
Met het project LIP hebben de samenwerkende netbeheerders besloten een verregaande invulling te geven aan een meer klantgericht aansluitproces, dat sneller, goedkoper en klantvriendelijker zal zijn. Ron van Vuuren is namens Stedin voorzitter van de stuurgroep LIP. Hij vertelt: ‘We willen het de klant makkelijker maken. Op dit moment is de klanttevredenheid nog te laag bij de intake. De klant komt op zijn weg veel technische termen tegen in een moeilijk te doorgronden proces. Op de nieuwe portal moeten klanten overzichtelijk en snel digitaal hun aansluitingen kunnen regelen.’ In het najaar van 2014 verwacht de stuurgroep LIP de portal, inclusief beheer en hosting gerealiseerd te hebben.
Waarom Unisys?
De keuze voor Unisys als uitvoerder van dit ambitieuze project ligt voor de hand. In Nederland heeft het informatietechnologiebedrijf ruim 20 jaar ervaring met de implementatie en het beheer van bedrijfskritische informatiesystemen. Bovendien heeft Unisys zowel in het binnen- als buitenland zeer veel ervaring met het opleveren van portalomgevingen middels een integrale aanpak. De medewerkers van Unisys hebben toegang tot een wereldwijd kennissysteem, geïmplementeerd op basis van Microsoft SharePoint, wat ook zal worden ingezet voor het LIP project.
De Unisys oplossing
Op basis van de door de stuurgroep geformuleerde eisen, stelde Unisys een oplossing op maat samen gebaseerd op het Microsoft SharePoint platform. Een oplossing die een complex aanvraagproces terugbrengt tot een geünificeerd platform, dat de netbeheerders in staat stelt om op een eenvoudige wijze de aanvraagprocessen te beheren. Unisys verliest hierbij niet het generieke karakter van de landelijke portal uit het oog: de netbeheerder kan tijdens de implementatiefase zijn gewenste oplossing samenstellen uit een aantal beschikbare functies. De gebruikers van het systeem ervaren een gebruikersvriendelijke interface doordat bij de ontwikkeling van de GUI gebruik is gemaakt van het beschikbare prototype van de opdrachtgever. Bij de verdere uitwerking zal Unisys samen met de opdrachtgever de consistentie optimaliseren en tot een oplossing komen waarbij de klant van de netbeheerder centraal staat. Bij het uitwerken van het detailontwerp en de uiteindelijke bouw staat de eis voor een robuust systeem voorop. Door het ontkoppelen van systeeminterfaces kan het aanvraagproces, ook bij combi-aanvragen, altijd doorgang vinden.
Het beheer
Het gedigitaliseerde aanvraagproces kan pas goed functioneren als het eenvoudig kan worden beheerd. Hiervoor adviseert Unisys de opdrachtgever een zogenaamd ketenbeheer in te richten over de gehele keten van het proces. Unisys draagt de zorg voor het beheer van de subprocessen in de portaaloplossing, terwijl opdrachtgever Mijnaansluiting.nl en de gezamenlijke netbeheerders over de volledige keten ‘in control’ zijn.
De architectuur
De software architectuur van de Unisys oplossing bestaat uit een 3-lagen model, waarbij een duidelijke scheiding is gemaakt tussen presentatie, business functionaliteit en dataverwerking. Met deze architectuur brengt Unisys de complexiteit van het LIP terug tot een snel en eenvoudig te ontwikkelen platform. De architectuur ondersteunt eenvoudig eventuele uitbreidingen in functionaliteit door gebruik te maken van de rijke functionaliteit van Microsoft SharePoint, het “Corporate Reusable Framework and Libraries” van Unisys en eventuele aanvullingen met maatwerk in .Net. Deze modulaire architectuur, gecombineerd met een fabrieksmatige, iteratieve aanpak in de bouwfase, zorgt ervoor dat de opdrachtgever veilig en snel nieuwe of gewijzigde functionaliteit kan toevoegen. De complexiteit van de koppeling met netbeheerders en andere aanleverende diensten worden vroegtijdig gescheiden door toepassing van ‘Service Oriented Architectuur’ principes, waardoor integratie met de functionaliteit van het LIP eenvoudig is te realiseren. De site security is daarnaast ook een prioriteit om klantgegevens en de infrastructuur van netbeheerders tegen cyber bedreigingen en hackers te beschermen.
Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.