Industry Wire

Geplaatst door Gemeente Delft

Orderpicken met een slimme bril

Een slimme bril die helpt met het vinden van de juiste spullen in een magazijn. Daarvoor richtte onderzoeksinstituut TNO in het magazijn van Werkse! een testomgeving in. Via een proef onderzoekt TNO hoe medewerkers hun weg vinden in een magazijn. Grote vraag: bieden deze ‘smart glasses’ een oplossing voor de groeiende vraag op de arbeidsmarkt naar orderpickers?

Meer mensen een kans geven
“Orderpickers krijgen in toenemende mate te maken met automatisering”, zegt Hans van Zeijl, accountmanager bij Werkse!. “Ze moeten werken met slimme toepassingen. Dat betekent dat relatief eenvoudig werk toch moeilijker wordt. Wij willen weten of we door het gebruik van een smart glass meer mensen een kans kunnen bieden. Mensen die bijvoorbeeld moeite hebben met het lezen van langere instructies, schrijven of andere cognitieve vaardigheden.”

Twee handen vrij en alle informatie recht voor je
Van Zeijl: “Een smart glass werkt als volgt: de bril laat na inloggen in kleine stappen informatie zien op een schermpje bij het oog. De bril toont een foto waarop te zien is wat gepakt moet worden. De bril laat achtereenvolgens zien hoeveel stuks je moet pakken en waar het ligt in het magazijn. Zodra je iets pakt, scan je met een ring om de vinger een barcode. Op die manier is precies te zien waar je bent gebleven. En je ziet ook of je het juiste product pakte.” De ‘slimme glazen’ werken met het systeem van het Nederlandse bedrijf Augmex. In de logistiek wordt er al langer op grote schaal mee gewerkt. Augmex gebruikt ze bijvoorbeeld ook veel in de sierteeltsector.

Toegankelijker
Ellen Wilschut, wetenschappelijk onderzoeker van TNO, is de drijvende kracht achter het onderzoek bij Werkse!. “Dit is een belangrijk project voor mensen uit de doelgroep. Onze hoofdvraag is: ‘wat kan techniek toevoegen aan het werk voor deze groep?’ We hebben meer vragen. Kan de doelgroep ermee omgaan? Maakt dit het magazijnwerk toegankelijker? Is het gebruiksvriendelijk? Is het foutgevoelig? Waar moeten we onze instructies eventueel bijstellen? Wat vinden de medewerkers ervan?”

IKEA
Medewerkers vanuit Werkse! doen op vrijwillige basis mee aan dit onderzoek. Van Zeijl: “We doen het juist ook met medewerkers die niet bekend zijn met het magazijn. Als dit voor meerdere van hen – zonder magazijnkennis – werkt, dan is de bril bruikbaar voor de doelgroep.” De proef wordt gedaan met orders voor bedrijfskleding van IKEA. “Als iemand nieuw in dienst komt, wordt bij Werkse! een set bedrijfskleding vanuit de opslag aangevraagd. Alle informatie daarover is ‘op de bril’ gezet: hoeveel, wat, waar.”

Zelf ervaren
“Wij zijn benieuwd of de bril helpt. Bijvoorbeeld om sneller te kunnen leren op het werk of in het magazijn”, zegt Van Zeijl. “Helpt deze technologie ook om minder fouten te maken? Techniek om, zeg maar, de afstand tot de arbeidsmarkt te verkleinen. TNO verricht metingen tijdens de proef en tekent ook de ervaringen op van medewerkers die meedoen.” Niet alleen mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt doen overigens mee.”

Inschatten
Van Zeijl: “Ook de financiële mensen zijn uitgenodigd voor een proefsessie.” De benodigde kosten gaan immers voor de baat uit. “En natuurlijk onze jobcoaches en consulenten, om te ervaren wat dit systeem voor een mogelijke kandidaat kan betekenen. Zo kunnen zij beter inschatten of dit iets is voor een kandidaat-werknemer.”

Eerste inzichten
Wilschut: “De resultaten van de proef worden nu geanalyseerd. De eerste indrukken zijn goed. Een meerderheid van de medewerkers kan er na een korte introductie zelfstandig mee kan werken. Zij verzamelen met behulp van de slimme bril op de juiste wijze de orders.”

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht