Big data, your life in the cloud

Er wordt dagelijks enorm veel data vergaard. Maar wat gebeurt er met al deze informatie? ‘Big data, your life in the cloud’ is dit jaar het thema van het New Horizons Festival, het cross-over festival tussen wetenschap, kunst en muziek op vrijdag 26 september 2014. In het Onderwijscentrum van het Erasmus MC treffen publiek, wetenschappers en kunstenaars elkaar. Het New Horizons Festival is onderdeel van de Europese Nacht van de Onderzoeker.
Het thema van dit jaar, ‘Big data, your life in the cloud’, komt door de gehele programmering terug. Bezoekers worden continu uitgedaagd om mee te doen, na te denken en het gesprek aan te gaan. Het informatie verzamelen gebeurt op het festival zelf. Zo kunnen bezoekers hun DNA laten afnemen.
Wetenschappers van de Erasmus Universiteit Rotterdam laten zien wat er met alle verkregen informatie gedaan wordt. Zo tonen onderzoekers van de Erasmus School of Economics dat met behulp van (big) data-analyse individueel koopgedrag goed te voorspellen is. Bijvoorbeeld met de indeling van een winkelschap, of met profielen waardoor precies bekend is welke aanbiedingen bij een bepaald profiel passen.
Bezoekers kunnen ook een dader helpen zoeken op basis van een DNA-profiel. Onder meer Manfred Kayser van het Erasmus MC is bezig om nog meer eigenschappen af te kunnen lezen uit het DNA, zoals de vorm van het gezicht.
In de Rotterdamse haven moet de douane de keuze maken welke van de duizenden containers de grootste kans hebben op smokkelwaar. Om te bepalen welke containers gecontroleerd moeten worden wordt gebruik gemaakt van big data. Prof.dr. Jan van Dalen van de Rotterdam School of Management, Erasmus University (RSM) geeft door middel een experiment de bezoekers een blik in dit proces.
Gevaarlijke borsten
Professor Peter van der Spek en onderzoeker Elvira Vos van het Erasmus MC verzorgen een programma over borstkanker. Dat komt vaker voor bij vrouwen door een mutatie in het DNA. Vrouwen staan dan voor de keuze: borsten preventief laten verwijderen of niet? Van der Spek en Vos nodigen bezoekers uit zelf een scan te maken van een ‘borst’ en de afwijking.
Hoe maken we de juiste keuzes in de zorg? Want de financiële middelen zijn er niet meer om alles uit te voeren en te behandelen. Ken Redekop, Annemieke Leunis en Laura Burgers vragen bezoekers naar de eigen kwaliteit van leven. En wil je weten hoe het voelt als je 80 jaar oud bent? Laat je in een speciaal ontworpen pak hijsen en leg een parcours af, zodat je letterlijk ervaart hoe het is als je gewrichten stijf worden, je zicht en gehoor slechter worden en je bloedtoevoer moeilijker gaat.
Verder legt docent software engineering aan TU Delft Felienne Hermans uit hoe de zoekalgoritmes van Facebook werken die bij big data worden gebruikt. Maar dit doet zij niet met een computer, maar wel mét pen, papier, schaar, touwtjes en plastic bekertjes. De ‘ethische hacker’ Wouter Slotboom laat de gevaren zien van openbare wifi-netwerken. En kan big data ook worden ingezet voor vrede en veiligheid? Bezoekers kunnen er verder achter komen bij hoeveel instanties ze bekend zijn – en wat er met hun informatie gebeurt.
Kunst en muziek
Naast wetenschap zijn kunst en muziek de andere twee pijlers van het New Horizons Festival. Onder de optredende artiesten zijn onder andere Bells of Youth en Dyzack. Daarnaast is er onder andere de overdonderende Big Data Poetry van Geert Mul en Michel Banabila. New Horizons Festival 2014 heeft tenslotte dit jaar een mooie primeur; een bijzonder geluidskunstwerk van Bart Koppe, genaamd ping-reset. Een unieke symfonie van 36 internetrouters.
Partners
De Erasmus Universiteit Rotterdam en Erasmus MC zijn partners van het New Horizons Festival. Het nieuwe festival, de opvolger van Discovery Festival Rotterdam, is onderdeel van de Europese Nacht van de Onderzoeker.
Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.