Rechter: besluit over maximumaantal FM-pakketten moet worden herzien

De bestuursrechter in Rotterdam vindt het besluit dat bij de FM-veiling van vorig jaar maximaal drie pakketten verkregen mochten worden onzorgvuldig. De minister van Economische Zaken had zich niet mogen baseren op een advies van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) uit 2022.
De rechtbank draagt de minister dan ook op om opnieuw advies in te winnen bij de ACM. Er is dertien weken de tijd voor nieuw ACM-onderzoek en de conclusies die de minister daaraan verbindt. Ook Kink FM, Audiohuis Amsterdam en DPG Media hebben zich bij de procedure aangesloten.
Inzet van de procedure is het door de Minister vastgestelde maximum van drie FM-frequenties of samenstellen van FM-frequenties dat één rechtspersoon mag gebruiken of verwerven voor landelijke commerciële FM-radio omroep.
Talpa Radio en haar radio-omroepen zijn het daar niet mee eens. Zij willen voor hun radio-omroepen gebruik kunnen maken van meer dan drie FM-frequenties of samenstellen van FM-frequenties.
Tot 1 januari 2016 mochten commerciële radiopartijen over maximaal twee frequentiekavels beschikken, waarvan één geclausuleerd en één ongeclausuleerd. Een in juli 2015 aangenomen motie heeft geleid tot een nieuwe regeling, waarmee commerciële radiozenders vanaf 1 januari 2016 maximaal vier kavels in hun bezit mochten hebben. Voorafgaand aan de veiling waren negen landelijke analoge (FM-)frequentiekavels beschikbaar, die door negen commerciële radiozenders in gebruik zijn en die worden geëxploiteerd door een groter mediaconcern.
Op dit moment heeft Talpa Radio met een bezit van vier van de negen landelijke commerciële FM-/DAB+-frequentievergunningen een marktaandeel van ruim 42 procent op de radioluistermarkt. OMS, die onder meer advertentieruimte op de Talpa-zenders verkoopt, heeft een aandeel van meer dan 50 procent op de radioadvertentiemarkt.
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond