Een Europees infrastructuurnetwerk? De Europese backbone komt eraan

Een van de grootste factoren die ervoor zorgt dat een land economisch succesvol is, is de infrastructuur.
Je denkt hierbij als eerste aan infrastructuur als wegen en spoorwegen, maar ook ICT-infrastructuur speelt een belangrijke rol. In Europa wordt er momenteel gewerkt aan een Europees infrastructuurnetwerk. Lees in dit persbericht verder over de nieuwste ontwikkelingen op dit gebied.
Het belang achter een infrastructuurnetwerk in Europa
Om als landen in Europa en bedrijven optimaal te functioneren, is een infrastructuurnetwerk cruciaal. Hiermee wordt het mogelijk om een internetverbinding te garanderen dat een lage latency heeft. Hierdoor lopen bepaalde internet telefoongesprekken zonder vertraging, wat name in het bedrijfsleven net het verschil kan maken tussen een sales call dat wel of niet lucratief blijkt te zijn.
Een andere belangrijke reden waarom er volop aan een infrastructuurnetwerk in Europa wordt gewerkt door partijen als Proserve.nl is om meer controle te krijgen op het internetverkeer. De reden hierachter? Strengere regels van de overheid zorgen ervoor dat er druk is voor providers om internetverkeer zoveel mogelijk te monitoren en te filteren op ongewenste inhoud. Hierbij komt met name vanuit de Europese Unie veel druk.
De technische aspecten van een Europees infrastructuurnetwerk
Een Europees infrastructuurnetwerk heeft vele technische aspecten die samen ervoor zorgen dat dit project succesvol verloopt. Alles hangt hierbij af van de datacentra. Deze datacentra zijn over verschillende Europese landen verspreid. Denk dan niet alleen aan Nederland, maar ook landen als België en het Verenigd Koninkrijk.
Hierbij is er een driehoek aan connecties, waardoor er bij bepaalde problemen in een specifiek land gebruikers niets merken van een storing. Dit is met name handig voor bedrijven die graag hun klantentevredenheid willen aanpakken. Dit is allemaal mogelijk doordat het Europese infrastructuurnetwerk gebruik maakt van zogenoemde ‘peer-to-peer’ verbindingen.
De voordelen van een infrastructuurnetwerk in Europa
Een grotere capaciteit
Het grootste voordeel van een Europees infrastructuurnetwerk is dat er meer capaciteit is. Hierdoor is het mogelijk om bijvoorbeeld verbonden te zijn met de London Internet Exchange (LINX) en de Belgian National Internet Exchange (BNIX). Dit zorgt voor een grotere capaciteit en een betere internetervaring.
Betere redundantie
Door verbinding te maken met andere Europese landen, is er ineens een extra laag veiligheid en betrouwbaarheid. Als er iets misgaat bij de AMS-IX (Amsterdam Internet Exchange), dan blijf je alsnog verbonden via een datacenter in Londen.
Meer controle
Een uitgebreid Europese netwerk is aantrekkelijk voor andere internetpartners, zowel in Nederland als daarbuiten. Dit betekent dat er meer onafhankelijkheid van commerciële partijen ontstaat, wat uiteindelijk zorgt voor meer controle over de internetverbindingen zelf.
Directe verbinding met diensten
Gebruik je diensten van bijvoorbeeld Microsoft? Ideaal gezien wil je dan direct van hun internet gebruikmaken, zonder tussenkomst van andere partijen. Met een Europees netwerk is dit mogelijk.
Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.