Digicommissaris Bas Eenhoorn opent congres Digitaal Zakendoen en eID

Leidschendam/Baarn, 20 mei 2015 – Op 10 en 11 juni 2015 vindt in Bunnik het tweedaags congres ‘Digitaal Zakendoen en eID’ van PIMN (Platform Identity Management Nederland) en ECP | Platform voor de InformatieSamenleving plaats. Nederland heeft de ambitie om Massaal Digitaal te gaan. Denk aan elektronisch documentverkeer, standaard sleutels voor klanttoegang en e-herkenning in fraudebestrijding. Het gebruik van eID’s -oftewel elektronische sleutels- speelt daarin een belangrijke rol. Volgens Digicommissaris Bas Eenhoorn -die het congres opent- is eID een belangrijke bouwsteen voor een eenduidige, betrouwbare en veilige digitale overheid voor burgers en bedrijven. eID heeft grote potentie voor burgers en bedrijven, maar ook voor publieke en private dienstverleners. Het is de hoogste tijd om deze potentie te verzilveren. Bas Eenhoorn zal in zijn openingsspeech ingaan op zijn visie op eID en op zijn rol bij het realiseren ervan.
Programma
Het congres ‘Digitaal Zakendoen en eID’ brengt de belangrijkste actoren bij elkaar, uiteenlopend van de overheid, brancheorganisaties en belangenverenigingen tot aanbieders van producten en oplossingen. Op het congres komen ondermeer de volgende sprekers aan bod: Elly Plooij (voorzitter eStrategisch beraad) over samenwerking in het eID Landschap, Marcel Heldoorn (NPCF) over toegang tot patiëntendata (PGD) en eID’s en Dirk van der Borg (Burgemeester Gemeente Molenwaard) over het cyber gemeentehuis.
Digicommissaris Bas Eenhoorn opent het congres. Volgens hem moet de overheid tempo maken met het realiseren van eID. Burgers en bedrijven moeten betrouwbaar en veilig digitaal zaken kunnen afhandelen met de overheid; eID is daarvoor een belangrijke bouwsteen.
Elly Plooij, voorzitter eStrategisch beraad en tevens spreker op het congres, onderstreept het belang van Digitaal Zakendoen en eID. Samenwerking en vooruitgang komen immers niet verder zonder goede informatie-uitwisseling en gekoppelde netwerken. Een succesvolle digitale infrastructuur staat en valt bij een breed gedeeld begrip voor wat partijen nodig hebben en wat er aan oplossingen en instrumenten bestaat.
Workshops en mini expo
Daarnaast vinden er 11 workshops plaats over innovatief digitaal zakendoen waar branches, bedrijfsleven en overheid elkaar ontmoeten en praktijkvoorbeelden worden uitgelicht. Aan de orde komen onderwerpen als digitale contracten, elektronisch factureren, eHealth, thuiswinkelen, biometrie en eID in de onderwijs- en uitzendbranche. Denk aan het digitaliseren van officiële documentenstromen, het inzetten van stemherkenning en vingerafdrukken voor het goedkeuren van transacties en papierloze contractafhandeling. Ook wordt ingegaan op Europese ontwikkelingen als de nieuwe EU verordening voor elektronische identiteiten en vertrouwensdiensten (eIDAS). ECP presenteert een landkaart eID, met een overzicht van de belangrijkste eID ontwikkelingen en spelers.
Tijdens het congres is er een expositie met 18 stands, waar bedrijven en organisaties oplossingen demonstreren en informatie beschikbaar stellen.
Digitaal Zakendoen en eID (www.digitaal-zakendoen.nl) wordt georganiseerd door ECP | Platform voor de InformatieSamenleving en Platform Identity Management Nederland (PIMN). ECP en PIMN faciliteren al 10 jaar de discussie over elektronische identiteiten en willen dat met dit congres markeren. Gedetailleerde informatie over het programma, de sprekers en de workshops kunt u vinden op www.digitaal-zakendoen.nl. Ook kunt u daar het volledige programmaboekje downloaden.
Achtergrond
Nederland werkt tien jaar aan een systeem voor elektronische identificatie (eID). Terwijl in die 10 jaar digitaal zakendoen de norm is geworden blijft hoogwaardige elektronische dienstverlening achter. Bedrijven, zorginstellingen, het onderwijs en de overheid kunnen de identiteit van hun klanten niet betrouwbaar genoeg vaststellen om een transactie digitaal af te handelen. En omdat digitale dienstverlening stagneert, vermindert weer de druk om tot een breed gedragen en gebruikt stelsel van eID oplossingen te komen. De zorgsector kampt bijvoorbeeld door trage uitrol van veilige eID’s met onvoldoende veilige toegang tot patiëntgegevens en Persoonlijke Gezondheidsdossiers (PGD).
De organisatoren van dit congres en de diverse workshops brengen op 10 en 11 juni organisaties, branches en aanbieders van ICT-diensten bij elkaar om samenwerking op het gebied van Digitaal Zakendoen en eID te faciliteren.
Arie van Bellen, directeur van ECP en medeorganisator van het congres, zegt tevreden te kunnen zijn met de resultaten van 10 jaar inspanningen voor een werkende digitale infrastructuur in Nederland: “In de afgelopen 10 jaar hebben we in Nederland belangrijke vooruitgang kunnen boeken in de ontwikkeling van een digitale infrastructuur voor veel publieke en private diensten. Het belang van een neutraal platform, zoals ECP en PIMN dat de afgelopen tien jaar samen rond eID organiseerden, is groot. Bedrijven, maatschappelijke partijen en overheid moeten ongedwongen kennis en ervaring kunnen delen en elkaar leren kennen. Het congres Digitaal Zakendoen en eID is een mooie gelegenheid om daarbij stil te staan en om nieuwe stappen voor de toekomst voor te bereiden.”
Met dank aan
Het congres ‘Digitaal Zakendoen en eID’ wordt mede mogelijk gemaakt door AMP Logistics, BKR, CDDN, CoSign, Connectis, Digidentity, Dynalogic, KPN, Ondertekenen.nl, QuoVadis en 1U.
Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.