Clipit presents crossmediawaarde

Wat is de ROI van PR? Meten op basis van bereik en likes wordt niet langer geaccepteerd. We willen inzicht in effectief bereik en de gecreëerde merkwaarde. Een veelgehoorde wens die Clipit media monitoring sinds 2012 beantwoordt met de online PR-waarde. Daarin wordt naast advertentiewaarden gekeken naar de impactfactoren van een bericht. Een mogelijkheid om die waarde crossmediaal te meten was er echter nog niet, tot vandaag.
Het bepalen van de PR-waarde met advertentiewaarden als leidende parameter volstaat niet langer. Er wordt immers voorbij gegaan aan de meerwaarde van PR. Het onderscheid in geloofwaardigheid en daarmee de impact wanneer je zelf roept dat je goed bent, of een ander dat voor je doet. Daarom kwam Clipit in 2012 met een alternatieve PR-waarde voor online en social media, die werd ontwikkeld in samenspraak met toonaangevende PR bureaus en grote organisaties.
Adverteren versus impact creëren
Naast factoren als advertentietarief, bereik en afmeting, die de advertentiewaarde van een bericht bepalen, wordt in de PR-waarde van Clipit gekeken hoe je in de media staat. Is dat positief of negatief? Sta je centraal in het bericht of vorm je slechts bijzaak? En in hoeverre is de kernboodschap van je organisatie overgenomen? Sentiment, branding en kernboodschap geven invulling aan de impactscore. Daarnaast wordt rekening gehouden met de opslagfactor, ofwel de meerwaarde van redactionele content ten opzichte van een advertentie.
Deze PR-waarde formule voor online en social media geeft een inhoudelijk beeld van de gegeneerde PR. De uitkomst is daardoor echter niet vergelijkbaar met de traditionele variant. Crossmediaal effectmeten blijft onmogelijk.
Crossmediale campagnes vragen om crossmediale effectmeting
Hoe presenteer je één eindresultaat van PR als het effect uit verschillende mediakanalen niet vergelijkbaar is? Juist bij een relatieve waarde als de PR-waarde, die vooral in context wordt geïnterpreteerd, een onmisbaar element. Daarom komt monitoring tool Clipit met een PR-waarde berekening voor print media waarvan zowel de factoren als de uitkomsten overeenkomen met die voor online en social media.
De impactscore wordt gehandhaafd en de advertentiewaarde is vertaald naar factoren voor print media. Aan de hand van advertentietarief, positief factor en afmeting factor wordt het feitelijke deel berekend. Waarna de context waarin een merk staat vermeld, de uiteindelijke impact bepaalt.
Zo vertaal je alle media aandacht naar één eindresultaat van PR. Daarmee wordt het mogelijk om over mediakanalen heen, inzichtelijk te maken welk platform of welke auteur voor de grootste impact zorgde. Ook zijn de uitkomsten uit earned media naast resultaten uit paid en owned media te leggen. Zelfs de bijdrage aan het realiseren van bedrijfsdoelstellingen kan inzichtelijk worden gemaakt. De ROI van PR niet alleen als interne graadmeter, maar ook onmisbaar als bewijskracht naar je klanten toe.
PR-waarde van radio & TV
Na de PR-waarde voor online nieuwssites, social media en de gedrukte media, kunnen radio en TV natuurlijk niet uitblijven. Dankzij recente innovaties in het monitoren van uitzendingen op basis van spraak- en beeldherkenningstechnologie, is het binnenkort ook mogelijk om de waarde van radio en TV te analyseren. Zo weet je niet alleen hoe je in alle media staat, je meet ook hoe je in alle media staat.
Over Clipit
Media monitoring tool Clipit maakt sinds 2001 inzichtelijk voor organisaties wat er over hen wordt geschreven in de media. Naast het monitoren van online nieuws en social media, worden sinds 2014 print media, radio, tv en internationale online media meegenomen. Zo zijn alle media realtime vanuit één dashboard te volgen.
Clipit werkt met media analisten die de resultaten uit monitoring handmatig filteren op relevantie. Naast het volgen van berichten in de media, biedt Clipit tooling voor media analyse. Aan de hand van KPI’s als bereik, sentiment en keywords wordt het resultaat van PR gemeten. Als eerste monitoring tool in berekent Clipit ook de ROI van PR met de PR-waarde berekening voor alle media.
Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.