Onderzoek TNO: 34% van werkgevers ziet werkdruk als arbeidsrisico

Uit een nieuwe factsheet van TNO, uitgebracht in het kader van de Week van de Werkstress, blijkt dat 34% van de werkgevers werkdruk ziet als een van de grootste arbeidsrisico’s binnen hun organisatie. Om psychosociale arbeidsrisico’s, zoals werkdruk, te verminderen, heeft 54% van de werkgevers ingezet op het bevorderen van een open cultuur.
Het onderzoek toont aan dat in 2023 32% van de werknemers en 29% van de zzp’ers te maken had met hoge taakeisen, zoals tijdsdruk. Daarnaast ervoer 41% van de werknemers en 16% van de zzp’ers een lage autonomie in hun werk. Deze combinatie van hoge taakeisen en beperkte regelmogelijkheden kan leiden tot stressvol werk, wat bij 15% van de werknemers en 6% van de zzp’ers het geval was.
Naast werkdruk spelen ook andere factoren een rol in psychosociale arbeidsbelasting. Zo ervoer 9% van de werknemers een hoge emotionele belasting, had 26% een conflict op het werk en kreeg 17% te maken met ongewenst gedrag. Deze aspecten kunnen leiden tot verzuim; in 2022 werden er in totaal 13,8 miljoen verzuimdagen geregistreerd als gevolg van psychosociale arbeidsbelasting, wat neerkomt op €4,4 miljard aan verzuimkosten voor werkgevers.
“Werkdruk is niet alleen een individueel probleem, maar een strategisch bedrijfsrisico. Het vraagt om een proactieve aanpak waarbij werkgevers investeren in duurzame inzetbaarheid, zoals vitaliteitsprogramma’s, flexibele werktijden en een betere werk-privébalans,” aldus een woordvoerder van TNO.
Duurzame inzetbaarheid als oplossing
Duurzame inzetbaarheid – het vermogen van werknemers om gezond, gemotiveerd en productief te blijven – wordt in het rapport genoemd als een cruciaal thema. TNO adviseert werkgevers om duurzame inzetbaarheid op te nemen in hun strategische beleid, gezien de impact op zowel het ziekteverzuim als de aantrekkelijkheid van het werkgeverschap.
In het rapport worden enkele praktische suggesties gegeven, waaronder het aanbieden van trainingen, het verbeteren van interne communicatie over werkdruk en het stimuleren van een cultuur waarin medewerkers zich vrij voelen om grenzen aan te geven.
Groeiende trend in de markt
Steeds meer organisaties erkennen de waarde van duurzame inzetbaarheid. Het is niet langer een HR-thema, maar een zakelijke noodzaak. Dit wordt bevestigd door andere onderzoeken, die laten zien dat bedrijven met een focus op welzijn en werkgeluk vaak beter presteren op het gebied van productiviteit en personeelsbehoud.
Met deze nieuwe inzichten roept TNO werkgevers op om structureel te investeren in preventieve maatregelen en hun aanpak rondom werkdruk te evalueren. Het rapport is gratis beschikbaar op de website van TNO.
Download de nieuwe factsheet Week van de Werkstress 2024: https://monitorarbeid.tno.nl/news/nieuwe-factsheet-week-van-de-werkstress-2024/
Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.