Industry Wire

Geplaatst door KesselsKramer

KesselsKramer geeft eeuwenoude Leidse Schouwburg en Stadsgehoorzaal nieuwe energie

De Leidse Schouwburg is de oudste schouwburg van Nederland; gebouwd in 1705 en een begrip in Leiden en omgeving, én in de Nederlandse theaterwereld. De Stadsgehoorzaal is het (bijna) twee eeuwen oude (1826) concertgebouw van Leiden. Samen vormen ze één organisatie: de Leidse Schouwburg – Stadsgehoorzaal. Het team van de Leidse Schouwburg – Stadsgehoorzaal wil een breder en jonger publiek aanspreken met haar brede programmering en met de opening van een zelfstandig podiumcafé; Café Caat. KesselsKramer ontwikkelde een positionering als bruisende culturele krachtcentrale boordevol verhalen en een identiteit die zowel Leidse Schouwburg en Stadsgehoorzaal als Café Caat nadrukkelijk in het hart van Leiden en omstreken zet, maar ook landelijk de rol van beide podia benadrukt.

De positionering en identiteit van Leidse Schouwburg – Stadsgehoorzaal waren toe aan herziening en verjonging. De programmering sprak al langer een breder en jonger publiek aan, maar door de tussenkomst van corona liet de aanscherping van de positionering en identiteit op zich wachten. Met de opening van het geheel nieuwe Café Caat als vervanging van de foyer in de Stadsgehoorzaal, op de locatie van het voormalige middeleeuwse Sint Catharina Gasthuis (1275), was het moment daar.

Het nieuwe logo symboliseert de drie manieren om de verhalen die er samenkomen te ervaren; kijken, luisteren, delen. Het vormt de basis van een speelse en nieuwe identiteit en campagnes vol energie, die recht doen aan de actuele vernieuwende én klassieke programmering voor jong en oud.
De positionering en identiteit van Café Caat zijn een afgeleide van de corporate positionering en identiteit, zodat ze én onafhankelijk én als onderdeel, als ware het familie, kan opereren als ‘culturele bruisplaats’ van Leiden.

Gijs van den Berg, creatief directeur; “Deze nieuwe identiteit viert de perfecte paradox: eeuwenoude gebouwen met een verrassend jong hart. De identiteit brengt de drie verschillende locaties samen tot één geheel, terwijl elk zijn eigen karakter behoudt. We hebben niet alleen een visuele vernieuwing gebracht, maar het team tools gegeven om de identiteit tot leven te laten brengen – precies waar geschiedenis en toekomst elkaar ontmoeten.”

Naast de identiteit ontwikkelde KesselsKramer een set design tools voor Café Caat. Deze tools helpen het team van Leidse Schouwburg – Stadsgehoorzaal om zelfstandig consistente uitingen te creëren die volledig passen binnen de nieuwe visuele identiteit.

Bekijk de showreel hier https://vimeo.com/1066499131?share=copy

Credits: KesselsKramer

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht