Slim kopen: een jaar wachten op tech scheelt gemiddeld meer dan 20%

We kennen het allemaal: een gloednieuwe iPhone of Samsung komt uit, en je staat al te popelen om ‘m te kopen. Maar wist je dat een jaartje geduld je gemiddeld wel 20% kan besparen? Uit onderzoek van Raisin, gebaseerd op prijsgegevens van Tweakers, blijkt dat het de moeite waard is om nog even te wachten!
Wachten loont : Nieuwe elektronica wordt flink goedkoper na verloop van tijd. Na een half jaar is de beste prijs al 13,5% goedkoper; na een jaar besparen kopers 20,5%.
Smartphones en televisies kelderen het hardst : smartphones zijn gemiddeld meer dan een derde (35%) goedkoper te vinden een jaar na de lancering
Slim kopen is goed timen : Geduld betaalt zich uit, met een besparing van gemiddeld 29% bij het juiste aanschafmoment binnen een jaar na lancering
Voor het onderzoek vergeleek spaarplatform Raisin met behulp van de openbare database van het tech-platform Tweakers de prijzen van honderd verschillende modellen die in het 1e kwartaal van 2024 gelanceerd werden. De negen productcategorieën zijn televisies, smartphones, laptops, desktops, smartwatches, digitale camera’s en lenzen, koptelefoons, oordopjes en tablets.
Smartphones dalen het snelst in prijs, camera’s het minst snel
Smartphones blijken kampioen prijsdaling: gemiddeld leveren ze in het eerste jaar na lancering bijna 35% in ten opzichte van hun oorspronkelijke adviesprijs. Ook smartwatches en televisies volgen dit patroon met stevige kortingen binnen enkele maanden. Aan de andere kant blijven camera’s opvallend prijsstabiel. Waar andere productcategorieën al snel tientallen procenten goedkoper worden, houden camera’s hun waarde veel langer vast. Voor consumenten betekent dit dat vooral bij smartphones en wearables flink gewacht kan worden op een koopmoment, terwijl het bij camera’s en lenzen slimmer is om meteen toe te slaan als je het juiste model op het oog hebt.
Flinke verschillen tussen de gemiddelde en laagste prijzen
De besparing tussen het gemiddelde aanbod en het beste aanbod bedraagt gemiddeld rond de negen procent. Jasper Berkhout, onderzoeker bij Raisin, onderstreept dan ook het belang van goed vergelijken. “Via een portaal zoals Tweakers , dat actuele prijzen van tientallen webshops naast elkaar zet, kun je eenvoudig zien waar een product het voordeligst is,” legt hij uit. “Die paar minuten vergelijken kunnen je al snel tientallen euro’s opleveren – zeker bij duurdere elektronica. Consumenten onderschatten vaak hoeveel verschil er zit tussen winkels, zelfs op hetzelfde moment.”
Meer besparing op duurdere modellen
Het klinkt misschien verrassend, maar juist de duurdere modellen zakten procentueel het sterkst in prijs. Budgetmodellen waren na een jaar gemiddeld voor rond de 18% goedkoper te vinden. De high-end-modellen, waarvan het duurste model een 115-inch-tv is van TCL, en de producten van de middencategorie, daalden met 23%.
Ook opvallend: vooral bij Samsung-modellen was het afgelopen jaar meer dan de moeite waard. Gemiddeld lag de beste prijs na een jaar wachten maar liefst 42% lager. Op het goedkoopste moment waren Samsung-modellen gemiddeld 47% voordeliger dan bij de lancering.
“Wachten om de kooprush te vermijden”
Berkhout legt uit waarom uitstel loont: “Bij elke aankoop komen geluksstofjes als dopamine en endorfine vrij – net als bij lekker eten of je favoriete muziek. Daardoor denken we soms minder helder: heb je die nieuwe telefoon echt nodig, of ga je voor de kooprush? Voor de meeste dingen volstaat een ouder model prima. En die zijn, nieuw of tweedehands, vaak stukken goedkoper. Een jaartje wachten kan zomaar tientallen procenten schelen.”
Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.