Kabinet stelt strengere regels in voor vloggende kinderen en kidfluencers

Het kabinet neemt maatregelen om kinderen die actief zijn op sociale media als verdienmodel beter te beschermen. Nieuwe wetgeving moet voorkomen dat jonge influencers, ook wel ‘kidfluencers’ genoemd, worden blootgesteld aan overbelasting of schadelijke invloeden van hun online werk, meldt de NOS woensdag.
Volgens staatssecretaris Van Arbeidsomstandigheden, Maarten Nobel, is het gebruik van kinderen door ouders of bedrijven om geld te verdienen ‘potentieel schadelijk voor hun welzijn en ontwikkeling’. Hij heeft een wetsvoorstel met strengere regels naar de Tweede Kamer gestuurd.
Kinderen onder de 13 mogen officieel niet werken. Daarom komt er een meldplicht voor ouders van jonge vloggers of TikTokkers bij de Arbeidsinspectie. Zij moeten toestemming aanvragen om hun kind online actief te laten zijn als verdienende influencer. Als die ontheffing wordt verleend, moeten ouders actief toezien op een gezonde balans tussen werk, school en vrije tijd.
Er komen ook strengere sancties: ouders die hun kind niet aanmelden bij de Arbeidsinspectie riskeren hogere boetes. Daarnaast start de overheid een voorlichtingscampagne om bewustwording te creëren over de risico’s van het online tentoonstellen van kinderen.
Het aantal kindinfluencers is de afgelopen jaren explosief gestegen. In 2020 waren er naar schatting zo’n 200 verdienende kindvloggers, inmiddels zou dat aantal zijn opgelopen tot tussen de 3.000 en 4.000. Exacte cijfers zijn er niet, maar de toename is duidelijk.
Vlogfamilies maken in sommige gevallen grote winsten met hun bedrijf, waardoor de commerciële druk op hun kinderen kan toenemen met alle risico’s van dien. Een boete van het niet naleven van de ontheffingsplicht moet passend zijn en effect hebben. Daarom werkt het kabinet ook aan het aanscherpen van het boetebeleid.
Veel ouders beseffen echter niet altijd wat het betekent voor een kind om zelf te vloggen of om veelvuldig voor te komen in vlogs van ouders. Voorlichting is nodig om ouders te wijzen op de risico’s voor het welzijn van kinderen en hen ook bewust te maken van geldende wet- en regelgeving rondom vlogs. De komende tijd wordt gewerkt aan een voorlichtingsaanpak om ouders van vlogfamilies en kidfluencers gericht te bereiken.
Aanleiding voor de aanscherping is onder meer een uitzending van het tv-programma BOOS in april, waarin Nederlandse familievloggers onder de loep werden genomen. Daarin werd duidelijk dat kinderen vaak in kwetsbare situaties worden gefilmd — huilbuien, woede-uitbarstingen en angstmomenten worden niet geschuwd.
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond