Industry Wire

Geplaatst door Hello Professionals

Personeelskrapte, complexiteit en klassieke werving remmen IT-groei in 2025

Naarden, 2 juli 2025 – Veel organisaties willen hun IT-afdeling laten groeien, maar worden geremd door een tekort aan talent, trage processen en te veel focus op traditionele wervingsmethodes. Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van detacherings- en recruitmentpartner Hello Professionals onder 167 IT-managers in Nederland

De IT-markt blijft in beweging, maar veel organisaties zitten klem. Hello Professionals ondervroeg 167 IT-managers over hun plannen, obstakels en wervingsaanpak. De uitkomsten schetsen een helder maar confronterend beeld: groei is gewenst, maar moeilijk uitvoerbaar. Projectdruk neemt toe, werving hapert, en de IT-manager moet meer schakelen dan ooit.

Hoewel bijna de helft van de ondervraagde organisaties in 2025 een groei in IT-FTE’s verwacht, blijkt uit het onderzoek dat structurele opschaling moeizaam verloopt. Organisaties blijven grotendeels afhankelijk van vaste aanstellingen en klassieke wervingskanalen, terwijl de druk op IT-teams blijft toenemen.

Groeiverwachting versus realiteit: 49% van de IT-managers verwacht groei, maar structurele opschaling blijft uit.

In 2024 hield 55% van de IT-afdelingen hun bezetting gelijk, 35% groeide, en 10% kromp. Voor 2025 is de verwachting positiever: 49% anticipeert op groei. Toch blijft de groeiambitie voorzichtig. Organisaties geven aan beperkt in staat te zijn om nieuwe medewerkers aan te trekken, mede door de krapte op de arbeidsmarkt.

Opvallend is dat externe capaciteit (zoals freelancers) nog zelden structureel wordt ingezet. Flexibiliteit is weliswaar gewenst, maar blijkt in de praktijk onderbenut.

“Organisaties blijven zoeken naar versterking, maar lopen tegen steeds dezelfde muren aan. Er is meer lef nodig om te innoveren in werving en samenwerking.” – Maarten Cobelens, Algemeen Directeur Hello Professionals

IT-projecten groeien, capaciteit blijft achter

47% van de organisaties verwacht een toename in het aantal IT-projecten. Topprioriteiten zijn cloudmigraties, security, datagedreven werken en AI-implementaties. Ook compliance (zoals NIS2 en CSRD) staat hoog op de agenda.

Toch geeft slechts 12% van de IT-managers aan tevreden te zijn over het huidige wervingsproces. In 61% van de gevallen duurt het langer dan drie maanden om geschikte kandidaten te vinden, en bij 1 op de 4 organisaties zelfs meer dan vijf maanden.

De belangrijkste knelpunten? Het gebrek aan gekwalificeerde kandidaten en de hevige concurrentie op de arbeidsmarkt. Daarnaast zorgen trage interne procedures en arbeidsvoorwaarden die niet goed aansluiten bij de wensen van professionals voor extra uitdagingen. Ook het beperkte bereik via de traditionele wervingskanalen maakt het lastig om het juiste talent te vinden.

Wet DBA: schuivende panelen, geen aardverschuiving

De aangescherpte handhaving van de Wet DBA leidt nog niet tot grote koerswijzigingen. 37% van de respondenten merkt geen invloed, 47% spreekt van een beperkte impact. Toch denkt 17% actief na over hun inhuurbeleid. En dat is een signaal dat verandering gaande is, zeker bij organisaties die veel externen inzetten.

IT-manager steeds belangrijker in recruitment

In 57% van de organisaties is de IT-manager mede verantwoordelijk voor het aannameproces, en in 26% bepaalt de IT-afdeling zelfs zelfstandig. Slechts 17% laat het recruitmentproces volledig aan HR over.

Toch loopt de samenwerking tussen IT en HR lang niet altijd soepel. Slechts 23% van de IT-managers noemt die samenwerking ‘zeer goed’, terwijl de rest wijst op ruis, misverstanden of gebrek aan kennis van IT-profielen.

Slechts 18% werkt structureel samen met recruitmentpartners

Structurele samenwerking met vaste recruitmentbureaus is nog zeldzaam. Slechts 18% van de respondenten zegt hierin intensief samen te werken. De rest maakt vooral incidenteel gebruik van externe bureaus, wat leidt tot versnippering, langere doorlooptijden en gemiste kansen.

 

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht