ACM-bijdrage dialoog Europese Commissie over Digital Fairness Act

Op 15 juli 2025 nam Edwin van Houten, directeur Consumenten van de ACM, deel aan een zogeheten Implementation Dialogue, georganiseerd door de Europese Commissie. De Europese Commissie organiseert deze bijeenkomst om samen met stakeholders in gesprek te gaan over hoe Europese consumentenwetgeving gesimplificeerd kan worden, zonder dat dit ten koste gaat van het hoge beschermingsniveau van consumenten.
Inbreng ACM in gesprek met EC
Centraal stond de Digital Fairness Act (DFA). Dit is een Europees wetvoorstel dat beoogt consumenten te beschermen tegen manipulatieve praktijken in de digitale omgeving. De ACM signaleert twee belangrijke punten. Allereerst sluit zij aan bij de lijn van de Commissie om wetgeving te simplificeren en tegelijkertijd een hoog niveau van consumentenbescherming te behouden. Een kans om te simplificeren ziet de ACM onder meer in het versterken van handhaving door middel van een onafhankelijk handhavingsmechanisme voor consumentenbescherming op Europees niveau.
Daarnaast benadrukt de ACM om in de Digital Fairness Act rekening te houden met relevante marktontwikkelingen om ook in de toekomst het hoge beschermingsniveau te borgen. Daarbij is aandacht nodig voor de snelle ontwikkelingen in AI. Daarnaast is aandacht nodig voor de invloed van de aandachtseconomie op het (mentale) welzijn van mensen. Laatstgenoemde heeft betrekking op de marktontwikkeling waarbij bedrijven inzetten op het zo veel mogelijk vasthouden van de aandacht van de consument, om zo meer data verzamelen, meer advertenties en producten te verkopen, en het aantal gebruikers te vergroten.
Wat is de Digital Fairness Act?
De DFA is toekomstige Europese wetgeving en volgt als reactie op de eerdere ‘Digital Fitness Check in EU consumer law’. De Digital Fitness Check van de Europese Commissie bekijkt of de huidige consumentenrechtenrichtlijnen nog voldoende bescherming bieden aan de digitale consument. Uit de Digital Fitness Check kwam naar voren dat het huidige pakket aan Europese consumentenwetgeving de digitale consument onvoldoende beschermt. De DFA zal deze consumentenregels aanscherpen.
Consultatie van start
Donderdag 17 juli 2025 heeft de Commissie de publieke consultatie voor de Digital Fairness Act geopend. De ACM zal haar punten, zoals meegegeven tijdens de implementation dialogue, in uitgebreidere consultatiereactie delen met de Commissie. Naar verwachting zal de Commissie medio 2026 het voorstel voor de Digital Fairness Act publiceren.
Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.