Industry Wire

Geplaatst door HvA

Discovery Festival laat innovatieve technologie zien

Wanneer je de trap van Science Center NEMO oploopt is het meteen duidelijk dat het Discovery Festival geen standaard festival is. Je kan drankjes kopen of live muziek luisteren, maar het draait voornamelijk om ambitieuze experimenten die getest kunnen worden. Zo waren op deze tiende editie van het festival onder andere robots, virtual reality en een pijnexperimenten aanwezig. “Het was een enorm geslaagde avond voor onze labs die zich hier hebben gepresenteerd”, vertelt Marloes Voskuilen, coördinator events bij het Amsterdam Creative Industries Network (ACIN).

Hoewel je alles van een afstand kan bewonderen, is het natuurlijk veel interessanter om de experimenten zelf te testen. Zo kon je daten met robots die mensachtige emotionele intelligentie hebben of ontdekken wat supercomputers na een scan van jou te weten kunnen komen. Het lectoraat Network Cultures van de Hogeschool van Amsterdam hielp om Facebook te bevrijden met behulp van het samenwerkingsproject ‘Facebook Liberation Army’. Elk experiment is goed bezocht, maar het populairste was zonder twijfel het virtual reality-experiment The Perfect Party. Eén van de projecten uit de koker van het Amsterdam Creative Industries Network, het samenwerkingsverband van Hogeschool van Amsterdam (HvA), de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten (AHK) en Hogeschool Inholland).

Door een 3D VR-camera is het WeMakeVR in samenwerking met het Interaction & Games Lab (ACIN) gelukt tegelijkertijd 360 graden in de lengte en breedte te filmen. Het studentenfeest in The Perfect Party komt hierdoor helemaal tot leven, omdat in elke hoek van de kamer iets gebeurt. Iedereen die de interactieve film beleeft met een virtual reality-bril reageert er anders op. “Veel mensen schrikken omdat ze hun benen niet kunnen zien”, aldus student Machteld Reuvekamp van WeMakeVR, die op het festival de demo’s geeft.

Hoewel iedereen uren in de virtuele wereld kan doorbrengen, zijn er genoeg andere interessante experimenten om te bewonderen. Op de trap trekt The Social LEDwork de aandacht van iedere voorbijganger. De grote lamp verandert steeds van kleur naar aanleiding van real-time sociale interactie in verschillende Europese steden. Tweet je bijvoorbeeld met #df15, dan wordt de lamp wit. Iets wat veel enthousiaste bezoekers hebben gedaan. Om hun bevindingen van het festival echter veel beter in kaart te brengen, heeft het Event Lab zo’n 200 enquêtes onder hen afgenomen.

“We hebben ook een willekeurige bezoeker uitgekozen die het hele festival een navigation chip draagt die om de 30 seconde een foto maakt”, vertelt Esther Hammelburg van het Event Lab. Zo probeert het lab de beleving van een evenement op een andere manier in kaart te brengen.

Een ambiteus doel

Naast het testen van experimenten zoals een robot die tekent, kan je ook kennis opdoen bij het Publishing Lab. Hun doel is om in één avond met tien man een digitale publicatie te maken over het festival. Met programma’s als GitHub en Markdown kunnen ze snel tegelijkertijd aan hetzelfde product werken zonder elkaar in de weg te zitten. “De grootste uitdaging zijn de foto’s, deze moeten meteen verwerkt worden in de publicatie. Iets wat normaal de volgende dag op het gemakt gebeurt”, aldus Gottfried Haider van het Publishing Lab. Of het Gottfried en zijn team gelukt is de digitale publicatie af te krijgen kan je hier zien. ( www.publishinglab.nl/df15)

Wanneer de laatste tonen van de Amsterdamse DJ-groep Malawi klinken, vindt iedereen de deur naar buiten. Op naar huis. Vol nieuwe ervaringen en inspiratie.

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht