Toegevoegde waarde van Virtual Reality

Nieuwe leermethoden onderzoeken
Eén van de mogelijkheden waar virtual reality (VR) binnen Alliander een rol bij kan spelen is bij de afdeling Opleidingen. Daar worden de voelsprieten constant uitgezet om nieuwe leermethoden te verkennen. VR kan wellicht een interessante rol gaan spelen. Zo wordt momenteel onderzocht wat de toepassingsmogelijkheden zijn voor een VR-trainingsmodule voor monteurs.
Oefenen met een vlamboog
De toegevoegde waarde van een VR-tool is dat medewerkers in ‘de praktijk’ kunnen oefenen. Oók met situaties die fout zouden kunnen gaan. Zo kunnen piloten trainen op een mogelijke vliegtuigramp en willen we dat monteurs uit onze organisatie ‘in de echte 3D-wereld’ kunnen oefenen met, bijvoorbeeld, een gesimuleerde vlamboog.
Klaar voor de start?
Als organisatie willen we aanhaken op technologische ontwikkelingen, en daar zelfs in voorop lopen, maar voordat we VR actief gaan inzetten als opleidingstool willen we eerst de effecten ervan onderzoeken. VR is een potentieel waardevolle aanvulling op bestaande opleidingsmodules, maar het zal nooit een vervanging worden van ‘oefenen in het veld’ worden.
VR in een notendop
Wat is nu de te verwachten winst om VR in te zetten bij het opleiden van onze medewerkers?
- Situaties uit de praktijk nabootsen;
- Nieuwe monteurs kunnen kennis en vaardigheden beter opnemen, waardoor ze sneller inzetbaar zijn;
- Door herhaalbaarheid van een training kunnen monteurs zo vaak als ze willen trainen;
- Als organisatie kunnen we dankzij een beter inzicht in situaties processen versnellen
Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.