-

Negeer incompatibele browsers

Geen webbrowser is hetzelfde, en dat levert in de praktijk vaak problemen op. Webpagina’s of webwinkels kunnen door browsers verschillend worden weergegeven. De beste remedie is om te kijken naar de browser die door klanten het meest gebruikt wordt.

Chrome, Firefox, Safari en Internet Explorer zijn wereldwijd de meest gebruikte browsers voor het web. Dezelfde namen kom je tegen in de mobiele omgeving, afhankelijk van het gebruikte platform. Zo is Firefox alleen op Android te vinden, niet op iOS. Internet Explorer tref je alleen al op Windows Phone en Windows 8-tablets.

Op de desktop domineert Internet Explorer nog altijd. Dat komt simpelweg omdat het bladerprogramma standaard met Windows wordt geleverd en er voor gebruikers geen directe noodzaak is om te switchen. Toch is uitgerekend IE de browser die zich het minst aantrekt van webstandaarden. Dat geldt met name voor oudere versies: IE7 en IE8. IE8 ondersteunt bijvoorbeeld geen ronde hoeken of tekstschaduw.

Daar komt nog bij dat browsers voortdurend worden vernieuwd. Dat geldt met name voor Chrome en Firefox, die om de zoveel maanden een volgende versie lanceren. Daardoor ontstaat er een grote verscheidenheid aan browsers. Chrome en Firefox worden overigens wel automatisch vernieuwd, maar voor andere browsers geldt dat vaak niet. Naast IE 10 worden versies 7, 8 en 9 nog veelvuldig gebruikt.

Als je de nieuwe HTML5-elementen wenst in te zetten in oudere generaties browsers, moet je je toevlucht zoeken bij Javascript. Er bestaan javascriptbibliotheken die controleren welke nieuwe HTML5-elementen, HTML5-attributen en CSS3-opties in de gebruikte browser ondersteund worden. Met weer andere bibliotheken kun je ervoor zorgen dat HTML5 sectie-elementen correct  weergeeft.

Content marketing expert Alex Charalambous raadt bedrijven aan om de gegevens van het bezoekersverkeer goed te bestuderen. Als IE daarin niet prominent opduikt, kun je je rustig concentreren op andere browsers. En anders is het zaak om te zorgen dat je site tenminste overweg kan met IE8. Leesbaarheid staat voorop, het hoeft er niet perfect uit te zien. Het is ook niet verkeerd om bezoekers te wijzen op hun gebruik van verouderde IE-versies. Dat helpt des te meer om IE8 uit de roulatie te krijgen.

Deel dit bericht

1 Reactie

Harm Jan Bosscher

Hier een handige lijst van desktop browser gebruik: http://www.w3schools.com/browsers/browsers_stats.asp
Als je op de browser klikt kun je de verschillende versies vergelijken.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond