-

Startup haalt 25 miljoen op met betaal-app. Maar waarvoor?

Een twintiger is vastberaden een equivalent van e-mail voor de betaalmarkt te ontwikkelen. Een product dat je doet afvragen waarom we überhaupt ooit gewerkt hebben met papier, of in dit geval met biljetten, munten en plastic betaalkaarten. Clinkle, de startup van Lucas Duplan, haalde onlangs vijfentwintig miljoen dollar op bij maar liefst achttien verschillende investeerders. Maar waarvoor eigenlijk?

Bij Clinkle is de afgelopen twee jaar gewerkt aan een mobiele betaalapplicatie, waarmee je volledige portemonnee verplaatst moet worden naar je telefoon. Hoewel de app zeker nog een aantal maanden op zich zal laten wachte,n hebben Duplan en zijn vijftig man sterke team inmiddels de grootste sead investering weten binnen te halen in de geschiedenis van Silicon Valley. Grote namen als Peter Thiel (medeoprichter PayPal), Diane Greene, Mendel Rosenblum (oprichters VMWare), Mark Benioff (ceo Salesforce) en vele anderen stapten direct in na het zien van de app. Naar het zeggen van Duplan zelf is dit geen kleine sociale app maar een poging fundamenteel te veranderen hoe op dit moment handel wordt bedreven.

clinkle-1Het concept
De jonge ondernemer studeerde korte tijd in het buitenland en ergerde zich aan het feit dat er voor bijna alles wel een applicatie te downloaden was behalve voor het betalen van een kop koffie. Een serieuze optie als vervanging van cash en betaalkaarten was er simpelweg niet. Samen met tien andere studenten startte hij de ontwikkeling van wat Clinkle moet worden: een schaalbare oplossing die het voor een winkelier mogelijk maakt betalingen te ontvangen zonder daarvoor hardware aan te hoeven schaffen of infrastructuur te moeten veranderen.

Strategie
Tot op heden blijft het een mysterieus en vagelijk concept dat moeilijk is te duiden. Bewust wordt er gekozen voor tests onder select gezelschap en uiteindelijke uitrol op kleine schaal. De ta-testers laten weten zeer enthousiast te zijn. De interface wordt omschreven als intuitief, briljant in eenvoud en een visuele, digitale, variant van je huidige portemonnee. “Alles wat je nu met een portemonnee doet kan straks vanuit deze app” zo wordt samengevat. Met het invoeren van bankgegevens kan de digitale portemonnee worden gevuld, kan binnen een handomdraai geld worden overgemaakt aan andere gebruikers en kunnen binnen groepen van gebruikers transacties worden verricht.

In plaats van een snelle publieke uitrol wordt het product strategisch in de markt geplaatst. Duplan zegt dat er geen ruimte is voor fouten. Hij heeft te maken met veiligheid, fraude maar ook de verschillende concurrenten als Square. Deze laatste focust zich op winkeliers met als doel het product zichtbaar te maken voor de consument. Clinkle lanceert het product onder early adopters, de studenten. Een brede introductie is volgens Duplan gedoemd te mislukken. “Vraag honderd mensen in Chigago naar de plaatsen waar zij met een digitale portemonnee willen betalen en ze geven je honderd verschillende antwoorden.” Studenten zullen een veel grotere overlap in antwoorden hebben door het gezamenlijke leven en gedeelde campus. “Zodra ze afstuderen en de campus verlaten nemen ze de app mee en fungeren ze als evangelist voor Clinkle.”

Het komende jaar zal het product worden gelanceerd op een beperkt aantal onderwijsinstellingen. Een wijze van introduceren die we kennen van Mark Zuckerbergs Facebook. Of de uitrol net zo succesvol zal zijn is nog even bezien. Duplan benadrukt dat Clinkle in vele opzichten verschilt van de huidige betaal-apps. “Het hele idee is dat consumenten een app downloaden en deze als vervanger kan werken van zowel betaalkaarten als contanten. Er is geen andere app die dit nu mogelijk maakt.”

Deel dit bericht

1 Reactie

Robbert

Iedereen praat maar over contactloos betalen maar waarom eigenlijk? Wat is er universeler dan een pasje waarmee je bij elke bank kunt pinnen (ongeacht bij welke bank je zelf zit) en bij elke winkel. Een bankpasje is vele malen kleiner en lichter dan een telefoon en een pintransactie duurt slechts een paar seconde. Welk probleem wordt er geprobeerd op te lossen? Volgens mij een niet bestaand probleem.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond