-

Beste van het web: Dit zijn de mooiste sites van dit kwartaal

Er is zoveel te zien en er wordt zoveel moois gemaakt op het web. Ik kan nooit alles bekijken en vergelijken, maar wat ik kan doen en ook zal doen is ieder kwartaal vijf vondsten met je delen die mij zijn bijgebleven. Dit keer gaan we van hout tot steen en van dogs naar doodles.

1. Dogstudio

Ze zeggen wel eens dat je het beste voor het laatst moet bewaren. Maar als je slechts tijd hebt om één site te bekijken, laat het dan deze zijn. Het uit België afkomstige Dogstudio, bekend van hun werk voor het jaarlijks creatieve festival KIKK, overtreft zichzelf met deze extreem gepolijste portfoliosite. Dat portfoliosites van digitale bureaus weinig prioriteit krijgen, omdat betaald werk voor gaat, bewijst Dogstudio. Het heeft vier jaar geduurd om de site op te leveren. Het resultaat mag er zeer zeker zijn en moet gezien worden.

2. World Draw

Google springt altijd als een van de allereersten op de nieuwste webtechnologie en maakt die vervolgens zo snel mogelijk toegankelijk. Via hun platform  experiments.withgoogle.com  stimuleren zij creative developers, om de grenzen van de webtechnologie op te rekken. Eerder deden ze dit al met WebVR en AR, en sinds kort is daar AI en Machine Learning bijgekomen. Een van de experimenten op dit platform is  World Draw en die komt uit Google’s eigen koker. Samen met Active Theory ontwikkelden zij een coöperatieve experience, waarbij je door voorwerpen te tekenen een wereld kan vullen en ontdekken. Aan de basis van deze site staan eerdere Google experiments, zoals  Quickdraw  en  Autodraw, waarin wordt geëxperimenteerd met neurale netwerken die doodles (kleine schetsjes) weten te herkennen. Active Theory bouwde eerder soortgelijke coöperative experiences, zoals  Blow Bubbles  en Paper Planes.

3. Hollow

In een park in het Engelse Bristol staat een op het eerste gezicht onbeduidend houten huisje. Van de buitenkant lijkt het gemaakt van een verzameling dicht-op-elkaar-staande balken. Binnenin vind je een ruimte die volledig is opgebouwd uit duizenden kleine stukjes hout, afkomstig van meer dan tienduizend unieke boomsoorten uit bijna elk land ter wereld. Samen vertelt het hout een evolutionair verhaal dat een duizelingwekkende 390 miljoen jaar omvat.

Voor iedereen die niet naar Bristol kan of wil afreizen bouwde Hello Monday een site waar je de sculptuur én de gehele verzameling aan houtjes kunt onderzoeken. Als in een hypnotische trip scroll je langs eindeloze rijen stukjes hout, die samen het verhaal van de evolutie van de aarde vertellen.

4. Anne Frank Huis

Vorig jaar november opende het vernieuwde Anne Frank Huis haar deuren. Bij het vernieuwde museum hoort ook een  nieuw digitaal platform en het Rotterdamse bureau In10 tekende hiervoor. Het resultaat hiervan is dit voorjaar bekroond met een zeer verdiende Webby Award.

Op dit met zorg vormgegeven en ontwikkelde platform wordt het corporate verhaal van de Anne Frank Stichting en het verhaal van Anne Frank prachtig bij elkaar gebracht. Het storytelling-gedeelte laat je het Achterhuis verkennen, zoals het er in Anne’s tijd uitzag. Via de 360º techniek kun je rondkijken in de 3D gecreëerde ruimtes van het huis aan de Prinsengracht en in het Achterhuis. Het dagboek van Anne komt voor je ogen tot leven.

5. Minecraft Classic

Op 17 mei 2009 werd de eerste release van Minecraft met de wereld gedeeld op een obscuur development-forum. Tien jaar later wordt het spel maandelijks door 91 miljoen mensen wereldwijd gespeeld en is het één van de succesvolste games aller tijden. Om het tienjarig bestaan te vieren vroeg uitgever Mojang aan het baanbrekende digitale bureau North Kingdom om de eerste versie van het spel te recreëren, maar nu in de browser. Precies zoals het in 2009 werd gereleased, inclusief de bugs. Pure nostalgie voor de liefhebbers. 

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond