-

Digitale Rijpingskelder voor Grand Prestige activeert halo-effect voor merk Hertog Jan

Ongebruikelijk in de biermarkt: Hertog Jan verkiest storytelling en educatie boven reclame, sponsoring en andere randzaken. Recent lanceerde het De Digitale Rijpingskelder – een tool die gebruikers in staat stelt de rijping van hun eigen flessen Grand Prestige te volgen. Over een periode van maar liefst zes jaar zorgt de brouwer voor bijpassende content. Die aandacht voor een niche bierdrinker zorgt voor een interessant premium halo-effect.

Het is misschien wel het hoogtepunt van de tour door de brouwerij in het Noord-Limburgse Arcen: in een donkere kelder van bierbrouwer Hertog Jan liggen duizenden flessen Grand Prestige jarenlang te rijpen. Met bijna glimmende ogen vertellen de brouwers zeer gedetailleerd over de manier waarop die worden bewaard. De condities, de keuzes daarin en het moment van ontkurken zijn namelijk van directe invloed op de uiteindelijke smaak van dit speciaalbier. Het besluit om ze een paar maanden langer te laten liggen, zorgt bijvoorbeeld voor een totaal andere ervaring.

Contentmarketing met geduld

Uit ons eigen bezoek en de behoefte van andere diehard liefhebbers die hun Grand Prestige jarenlang bewaren, is de Digitale Rijpingskelder ontstaan. Een platform dat voorziet in educatie en tegelijkertijd Hertog Jans vakmanschap en liefde voor bier benadrukt. “We zien digitale innovatie nooit als een doel op zich”, licht Senior Brand Manager Sjors van Drie toe. “De samenwerking met Isobar is in die zin best bijzonder. We hebben geen kant-en-klare opdrachten, maar zoeken als het ware een nieuw kompas om te zien hoe digitale middelen binnen onze strategie op langere termijn passen. Eén van de vragen is hoe we de bierbeleving kunnen aanvullen.”

De tool is daarom gestoeld op zowel een service- als contentgedachte. Vanaf het moment dat iemand met behulp van een productcode zijn Grand Prestige ‘incheckt’, groeit de digitale omgeving mee. Het geeft een overzicht van de plek waar iemand zijn bier bewaart en per fles sinds wanneer. Gedurende de rijpingstijd van maar liefst zes jaar geeft Gerard – meesterbrouwer en het gezicht van Hertog Jan – vervolgens in allerlei masterclasses les over de ontwikkeling die het bier op dat moment doormaakt. Gebruikers krijgen er bijvoorbeeld een antwoord op de vraag hoe ze hun bier kunnen laten rijpen voor een specifieke smaak. En na het ontkurken is het mogelijk een smaaknotitie te delen met andere gebruikers. “Behalve dat we onze kennis delen, dompelen we gebruikers dus onder in het merk Hertog Jan. We stomen ze zo klaar om ambassadeur te zijn.”

‘Premium halo-effect op merk als geheel’

De keuze om juist voor een niche een oplossing te ontwikkelen, sluit precies aan op de strategie en premium merkpositionering van de bierbrouwer. De enorme verandering in het bierschap daagt brouwers uit zich te onderscheiden, vertelt Van Drie. De kleinste brouwers hebben nogal eens de gunfactor, juist een partij als Hertog Jan is in staat met storytelling en educatie iets toe te voegen.

“Door hoofdzakelijk over onze reeks speciaalbieren te communiceren, bewijzen we ons vakmanschap dat weer invloed heeft op het merk als geheel.” Er is sprake van een meetbaar premium halo-effect – het effect waarbij iemand positiever is over een product door goede ervaringen met andere producten van het merk. “De nadruk op vakmanschap straalt bijvoorbeeld af op ons bekendste bier, de Pilsener. Ook daarvan gaan de waardering en awareness omhoog. Inmiddels hebben we met de Grand Prestige een prijswinnende parel in huis die weer voor een halo-effect op zich zorgt. Doordat we het als icoon op een voetstuk zetten en ambassadeurs activeren, straalt het af op de totale reeks speciaalbieren.”

Het is, zo benadrukt hij, geen doel om miljoenen flesjes bier ingecheckt te krijgen. De Digitale Rijpingskelder is een service die de specifieke bierliefhebber bindt en activeert. “Het simpele feit dat we nu een platform hebben waarmee we anderen helpen om alles uit de rijping te halen, maakt het merk krachtiger. Eerder was er voornamelijk in de brouwerij en evenementen sprake van interactie, nu is het online kanaal een aanvulling hierop.” De inspanning wordt merkbaar gewaardeerd, merkt Van Drie. Liefhebbers die voorheen in spreadsheets de status van hun soms tientallen bieren bijhielden stappen organisch over naar het platform van de brouwer.

“Zelfs nu, zonder campagnematige aandacht, groeit het aantal registraties met tientallen per week. Gemiddeld spenderen gebruikers twee tot drie minuten per sessie. Dat is vandaag de dag een goed resultaat.”

Next: rol voor e-commerce

Een platform als de Digitale Rijpingskelder is niet bedoeld als tijdelijke gimmick. De uitdaging is daarom om de serviceprincipes uit de UX centraal te hebben staan tijdens de ontwikkeling. De onboarding is bijvoorbeeld zeer minimaal en gericht op mobiel gebruik. Wie zijn bierflesje wil inchecken doet dat immers niet achter zijn computer, maar waarschijnlijk met de telefoon in de hand vanuit zijn kelder. In de geboden gebruikerservaring draait het daardoor direct om de meerwaarde van de oplossing. Een ingrediënt  dat hieraan bijdraagt is de speciaal ontwikkelde content. Uit de eerste tests bleek de laag van verhalen in het bijzonder het service-gevoel te versterken en het merk te verstevigen.

Met een kleine vijfduizend geregistreerde flessen Grand Prestige heeft Hertog Jan de bekendheid van de speciaalbieren inmiddels vergroot. Het doel is dat ook de verkoop erdoor toeneemt. Daarnaast beschikt het bedrijf nu over de data en een manier om de ambassadeurs te bereiken.

Een volgende stap is om met behulp van het platform zowel de eigen e-commerce als die van partners te versterken. “Onze eigen digitale kanalen krijgen daarmee een nieuwe rol”, blikt Van Drie vooruit. “Met het oog op de toekomst is het ons doel om nieuwe omgevingen te creëren waar we de engagement laten groeien. Deze Digitale Rijpingskelder is daarvan een voorbeeld: met de service en content belonen we bierliefhebbers voor het rijpen. Hun enthousiasme zorgt er indirect voor dat we ons verhaal aan een nog grotere groep kunnen vertellen.”

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond