-

Een sterke missie maakt een sterk merk

We zijn superloyaal aan een merk waarvan we écht houden. Maar in hoeverre hebben brand managers en marketeers invloed op hoe de consument het merk ervaart? Betekenisvolle merken die een gevoel kunnen losmaken bij consumenten maken het verschil en onderscheiden zich van de rest. Dit zijn de lessen van branding experts die tijdens SXSW inspirerende presentaties gaven.

Eerst even terug naar de basis: een merk is wat het publiek denkt, voelt en ervaart bij jouw bedrijf. Dit bestaat uit twee delen:

  • Brand identity: dit is wat marketeers en brand managers zelf kunnen beïnvloeden.
  • Brand image: dit is wat het publiek ziet. Ofwel: hoe ze jouw merk ervaren, wat voor gevoel ze hierbij hebben. Dit kan voor iedereen iets anders zijn.

Reviews van andere consumenten zijn hierbij onmisbaar geworden: negentig procent van de consumenten vertrouwt online peer reviews (hoe anderen een merk zien), terwijl maar dertig procent advertenties vertrouwt (hoe een merk zichzelf positioneert). Bron: Nielsen

Stand for something to stand out

Veel consumenten hebben keuzestress. Tegenwoordig zijn er veel verschillende producten op de markt en tot op zekere hoogte lijken veel van deze producten ook weer op elkaar. Het is voor een merk of product niet meer voldoende om ‘gewoon anders dan de rest’ te zijn; je moet betekenisvol zijn, ofwel een duidelijke purpose hebben. Diezelfde purpose kan ook meteen aan betekenisvolle differentiatie bijdragen.

Een mooi voorbeeld van een merk met een duidelijke purpose, waar ze al jaren aan vasthouden, is Tony’s Chocolonely. Tijdens SXSW was Tony’s Chocolonely aanwezig met een presentatie en chocotruck, waar ze hun verhaal vertelden en je chocolade kon proeven. De chocolade van Milka smaakt misschien net zo lekker als chocolade van Tony’s Chocolonely, maar toch kies ik in de supermarkt voor een reep Tony’s Chocolonely, omdat ze streven naar honderd procent slaafvrije chocolade én het een Nederlands merk is. Veel consumenten willen graag bijdragen aan zo’n duidelijke purpose en zijn zelfs bereid hier meer voor te betalen.

Wat is de onderscheidende factor?

Volgens de brand values pyramid, kan een fancy feature (net als een purpose) bijdragen aan de ‘emotional benefits’ van een merk. Dit moeten we echter niet als differentiatie zien. Een voorbeeld: de opties die men vandaag bij een nieuwe auto kan kiezen, en wat nu dus als differentiatie gezien wordt, kunnen morgen als standaard onderdelen in een auto zitten. Denk bijvoorbeeld aan airconditioning, vroeger was dit een extraatje, maar nu wordt er geen auto meer zonder gemaakt. Dan is je differentiatie dus weg, en wat is dan je onderscheidende factor? Alleen als jouw onderscheidend vermogen écht betekenisvol is en je dit consistent (make & keep a promise!) blijft benadrukken en ook daadwerkelijk uitvoert, zal je jezelf op lange termijn kunnen onderscheiden van de rest.

Waar kan jij de kloof tussen wat je zegt en wat je werkelijk doet dichten? Wees zo transparant mogelijk naar consumenten toe, helemaal omdat steeds minder mensen écht begrijpen waar merken voor staan. Onderzoek van The Naked Brand toont aan dat er een 21 procent daling is van het aantal mensen dat merken begrijpt. Zorg dus dat jij duidelijk bent in wie je bent en wat je doet, zodat ze jou in ieder geval begrijpen.

Ik krijg een heel apart gevoel van binnen…

Merken die betekenisvol zijn en ertoe doen unlocken een gevoel of emotie bij mensen. En juist het creëren van dat gevoel is extra belangrijk tegenwoordig. Met behulp van data kunnen we veel relevanter en persoonlijker communiceren met mensen, maar we moeten onszelf ook weer niet verliezen in het gebruik van data. Het gevoel wat je bij mensen veroorzaakt is nog steeds één van de belangrijkste zaken die bijdragen aan je merkwaarde. Een merk wordt pas echt herinnerd als het een bepaald gevoel of een bepaalde emotie los kan maken bij mensen. Kortom, relevante marketing die een gevoel bij mensen creëert, in plaats van het alleen maar pushen van je boodschap naar zoveel mogelijk mensen.

Dus, zorg dat je merk zich onderscheidt van de rest, doordat het ergens voor staat dat betekenisvol is voor consumenten. Als dit transparant en duidelijk gecommuniceerd wordt naar consumenten en een gevoel losmaakt bij hen, dan ben je goed bezig!

Tijdens SXSW (South by Southwest), het grootste evenement ter wereld op het gebied tech, digital marketing en innovatie, kwam het thema ‘building awesome brands’ ruim aan bod. Tip: Volg Kai D. Wright (spreker tijdens SXSW, schrijver, partner bij Ogilvy, professor bij Columbia University, etc.) op LinkedIn als je meer wil weten over branding. Hij schrijft en deelt wekelijks interessante artikelen over brand building.  

Deel dit bericht

2 Reacties

Remi van Beekum - Kiemfabriek

En het geinige bij Tony’s Chocolonely is dat ze dus NIET slaafvrij zijn. Slijfvrij worden is de missie, maar dat is nog niet gelukt. Of het is ze in iedere geval nog niet gelukt dat te kunnen garanderen. De wereld van cacao is blijkbaar zo complex dat ze dat nog niet voor elkaar hebben.

Maar toch denken de meeste mensen dat het slaafvrij is. Geinig eigenlijk.

Persoonlijk denk ik dat daar ook een gevaar in zit voor het merk. Want een sterke missie maakt inderdaad een sterk merk. En mensen snappen best dat je niet op dag 1 die missie volbracht hebt. Maar we zijn nu 14 jaar verder.

Tony’s brengt wel steeds nieuwe smaakjes uit en snapt hoe marketing werkt. Maar hoe lang kun je volhouden dat je werkt aan 100% slaafvrije chocolade, maar dat niet behalen? 15 jaar? 20 jaar? Op een gegeven moment moet dat wel een keer gaan lukken, anders zijn we met z’n allen jarenlang voor de gek gehouden natuurlijk.

Ik hoop dat het ze lukt natuurlijk.

Rob Roelofs

tekst over Tony Chocolonely is aangepast

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond