-

RAW Paints: ‘Ik kan alleen iets verkopen waar ik 100% achter sta’

Willemijn Wortelboer en haar man bedachten en ontwikkelden RAW Paints: muurverfpoeder dat de eerste prijs won in het thema Climate van de Accenture Innovation Awards. Alle productlijnen van RAW Paints behoren tot de schoonste verf van Nederland en worden door de bedenkers zelf uitvoerig getest.

Begin

Waarom vervoeren we zestig procent water in een blik verf en dus daarmee ook oplosmiddelen en biocides? Waarom voegen we het water niet toe op het moment dat geschilderd gaat worden? Die vragen leidden tot de oprichting van RAW Paints, dat de duurzame en modieuze muurverf produceert en verkoopt.

Wat is RAW Paints?
RAW Paints is een verfpoeder voor alle soorten muren – zowel binnen en buiten. Het kan alles wat een andere muurverf ook kan, maar is vrij van vluchtige oplosmiddelen en water. Het vervoer kost zo veel minder energie. Je voegt de juiste hoeveelheid water toe via de opening van de stazak en je kunt aan de slag. Ook op vochtige ondergronden zoals in kelders. Door de minerale samenstelling verkiezelt de verf, zodat een mooie harde coating ontstaat die niet afbladdert.”

Waarom ben je ermee begonnen? En hoe is het ontstaan?
“Mijn man heeft het verfpoeder sinds 2015 ontwikkeld. Mengen in potjes. Testen op tegeltjes. Hij heeft naar het eindresultaat toegewerkt door letterlijk bij ons thuis onderaan de trap te beginnen en uiteindelijk in Spanje de formule concreet te maken. In de afgelopen twee jaar hebben we zelf de behoefte aan RAW Paints gepeild in de markt.”

Hoe heb je dat aangepakt?
“Ik kan alleen iets verkopen waar ik 100% achter sta. Ik ben een idealist. We hebben zelf op de ladder gestaan om ons eigen product te testen. Onder andere bij huizen pal aan de boulevard in Zandvoort waar de blootstelling aan zand, zee en uv-straling hoog is, maar ook in kelders met een hoge vochtigheidsgraad. Ook hebben we betonnen wegdekken aangebracht met onze verf. De uitmuntende resultaten van RAW Paints worden bevestigd door onder andere TNO.”

Wanneer wist je dat RAW Paints levensvatbaar was?
“De positieve mond-tot-mondreclame die onze tests opleverden. Samen met de AIA-overwinning is dat voor mij de kroon op drie jaar keihard werken aan een product dat de markt overhoop kan halen en de wereld kan verbeteren. Enthousiaste reacties zijn essentieel. De AIA hebben ons in de spotlight gezet en je ziet dat de wereld wakker wordt.”

Nu

Waarom besloot je je in te schrijven voor de AIA18?
“Via een tip van een contact naar aanleiding van onze tweede prijs op de Packaging Awards, waaraan we eerder deelnamen. Ik had nog nooit van de AIA gehoord en schreef RAW Paints in, zonder verwachtingen. Toen we voor de top 25 werden geselecteerd, dacht ik ‘o, en nu?’. De organisatie van de AIA bleek een geoliede machine, met zeer professionele juryleden. We pitchten en belandden van de top 10 in de top 5. Om op 2 november tot winnaar in de categorie Climate uitgeroepen te worden. Heel gaaf en in eerste instantie totaal onverwacht. Het heeft heel veel publiciteit opgeleverd.”

Wat heb je geleerd?
“Ik voelde mij gedwongen om kritisch naar het bedrijf te kijken en mijzelf goed af te vragen: waar wil ik naar toe met RAW Paints? Het is goed voor je product om zo in het middelpunt van de belangstelling te staan. Zo’n pitch van een minuut voor de jury was voor mij persoonlijk heel spannend en best wel een barrière. Ik ben blij dat ik die overwonnen heb. Het sterkt mij in mijn doorzettingsvermogen om met RAW Paints de wereld te verbeteren.”


Wat gaf voor de jury de doorslag om RAW Paints tot winnaar uit te roepen?
“Dat het een baanbrekend product is dat het in zich heeft om de hele verfindustrie op z’n kop te zetten. Het is schaalbaar en haalbaar. Er staat een gepassioneerd leider aan het roer. Lovende woorden van de jury, waaraan zij koppelde dat ik de verantwoording heb om de impact op het klimaat te laten plaatsvinden. Deze overwinning geeft die gedachte een extra impuls.”

Wat zijn nu uitdagingen voor RAW Paints, waar loop je tegenaan?
“Partnerships aangaan. Als kleine speler wil ik graag samenwerken met partners die dezelfde insteek en passie hebben als ik. Op dit moment voer ik gesprekken over eventuele samenwerking en schaalbaarheid. Ik zie andere initiatieven niet als concurrent, samen bereik je meer. Dat is niet in geld uit te drukken. Een uitdaging is ook schilders overtuigen. ‘Mijn opa schilderde al met merk X, dus waarom zou ik het anders doen?’. Dat moeten we doorbreken.”

Toekomst

Wat voor trends zie je in de markt van RAW Paints de komende jaren?
“Dat de gevestigde industrie moeite heeft met veranderen. Ze willen vooral winstgevend zijn, althans zo lijkt het. Dat vind ik niet de rijkdom die je moet willen vergaren. Ja, dat is een idealistische uitspraak, maar wel realistisch. Past bij de duurzame trend. Vermarkten is voor mij vooral timing en de juiste mensen op de juiste plek. Ik heb een team van zelfstandigen om mij heen. Met dit goed draaiende wheel of fortune wil ik heel de wereld aan de verfpoeder helpen.”

Wat is jouw gouden tip voor innovators?
“Als je ergens in gelooft moet je die koers varen. Intrinsiek ervaren. Ongeacht tegenslag. Het is een lange weg, waarbij je moet durven afwijken van de gebaande paden. Luister altijd naar je gevoel. Dat is de rode draad.”

*) RAW Paints is winnaar van de Accenture Innovation Awards 2018 in het thema Climate.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond