-

Startup Skoon: Batterij as a Service

Startup Skoon brengt vraag en aanbod van zware accu’s en (scheeps)batterijen bij elkaar. Skoon-oprichter Peter Paul van Voorst tot Voorst: ‘wat betreft de kwaliteit van onze software was corona het beste wat ons kon overkomen’. 

[ English version here ]

Wat doet Skoon precies? 

“Wij zijn Skoon, een team van software-ontwikkelaars en praktische operation managers! Onze missie is het leveren van schone energie op afroep. Onze focus ligt op mobiele energie, zoals mobiele batterijen of waterstofgeneratoren. Wij vinden dat deze oplossingen schoon, concurrerend geprijsd en gemakkelijk te vinden en te bedienen moeten zijn. Daarom ontwikkelt ons team, met praktische veldervaring, software voor verhuurmanagement en handel in schone mobiele energiemiddelen.” 

Hoe zijn jullie begonnen?

“Het begin van Skoon ligt in 2017 toen Daan Geldermans en ik in Delft Maritieme Technologie studeerden. Met een sterke drang om bij te dragen aan het groeiende aantal duurzaamheidsinitiatieven in deze wereldwijde industrie, ontwikkelden we het concept van mobiele verwisselbare accu’s voor schepen. De verdere ontwikkeling van dit concept heeft ons ook veel ervaring opgeleverd op het gebied van hardware en operations, waardoor we in een unieke positie zijn gekomen om software te ontwikkelen voor deze en vele andere energie-uitdagingen.” 

Welke problemen lost Skoon op?

“In de eerste plaats hebben de energiegebruikers niet genoeg mogelijkheden, omdat een breed scala aan eigenaren van schone energieopslag moeilijk te vinden is. Dit leidt vaak tot suboptimale of dure oplossingen. Ook blijkt zonder de juiste inkomstenstapeling de return on investment voor schone mobiele energiemiddelen een uitdaging te zijn. Met als gevolg een hoge huurprijs of een lage bezettingsgraad. De balans tussen deze twee is zowel nauwkeurig als dynamisch, omdat er rekening moet worden gehouden met de geografie, de seizoenen en nog veel meer parameters.

Ten slotte kan het beheer van mobiele energieactiva en hun activiteiten riskant zijn als stappen worden overgeslagen of vergeten, omdat er tal van vereiste acties en add-ons mee gemoeid zijn. Dit beperkt het groeipotentieel van de leveranciers of zorgt er in het ergste geval voor dat het licht hier en daar uitgaat.” 

En hoe lossen jullie dat op? 

“Wij bieden een platform dat het best kan worden omschreven als een SAAS-ondersteunde marktplaats.  Beginnend met de marktplaats:  Skoon brengt accu-eigenaren en energiegebruikers bij elkaar. Door batterijen online te bestellen of aan te bieden is er een schoon en financieel concurrerend alternatief voor energie op basis van fossiele brandstoffen. Skoon automatiseert diensten zoals het opladen en de logistiek om klanten te helpen hun energieverbruik en rendement op de investering te optimaliseren. Projecten die van oudsher afhankelijk zijn van dieselgeneratoren hebben nu een schoon, emissievrij en geluidsvrij alternatief. Het alternatief komt uit een breed scala aan verschillende energie-oplossingen, die op de markt worden aangeboden. Dit resulteert in een meer optimale en kosteneffectieve match. 

Deze marktplaats, waar het stapelen van de inkomsten wordt verbeterd door dynamische prijsstelling en andere analytische algoritmen, wordt ondersteund door een aparte softwaretool, zodat het eenvoudig is om eigenaar van een batterij of waterstof te zijn. Wij leveren software voor cloudverhuur om een vloot van waardevolle mobiele energiemiddelen te beheren, die is ontwikkeld vanuit een energieperspectief. Verhuurbeheer wordt eenvoudig gemaakt met oplossingen zoals asset management, offreren en factureren, monitoring en het aansluiten op de juiste balanceringsdienstverlener. Om het groeipotentieel te vergroten zijn bedrijven uitgerust met tools en inzichten om te schalen en strategische investeringsbeslissingen te nemen.” 

Waar staat Skoon nu?

“Wat betreft de kwaliteit van onze software was het coronavirus het beste wat ons kon overkomen. De (gedeeltelijke) lockdown waar we nu in zitten, biedt ons nog meer mogelijkheden voor de snelle ontwikkeling van nieuwe functies.  Ons team heeft de situatie veranderd in een tijd van verbetering, het opvullen van de gaten in onze waardepropositie en het structureren van alle software en databases, die we gebruiken om schone energie op afroep te leveren. Daar waar de omzet wordt beïnvloed, zijn wij erin geslaagd om bedrijfsmodellen toe te voegen die het totale bedrijfsmodel versterken en we zijn ervan overtuigd dat dit zal leiden tot een nog snellere groei. Een voorbeeld hiervan is de SaaS-tool die we in de lockdown-periode hebben ontwikkeld en die ons direct toegang geeft tot een wereldwijde markt met maandelijks terugkerende inkomsten.” 

Wie heeft er in Skoon geïnvesteerd en hoeveel geld zoeken jullie? 

“In de afgelopen drie jaar heeft Skoon enorme steun en financiering ontvangen van Damen Shipyards, Koolen Industries, en in corona-tijd van de overheid. Als internationale scheepsbouwer ondersteunt Damen Shipyards onze groei met hun expertise, hun netwerk en hun salesforce wereldwijd. Omdat duurzaamheid een van de belangrijkste strategische pijlers van het bedrijf is, speelt de elektrificatie een belangrijke rol in de productontwikkeling van het bedrijf. Kees Koolen, met Koolen Industries, ondersteunt onze missie met zijn ervaring uit zijn tijd als leider van Booking.com en toen hij betrokken was bij de begintijd van Uber. Zijn waardevolle lessen over het runnen van een online marktplaats, in combinatie met zijn huidige activiteiten in de energiebranche, zijn een goede strategische fit gebleken. 

Voor onze volgende ronde zullen we blijven zoeken naar strategische investeerders. Onze speciale interesse gaat uit naar partijen die kennis brengen over SaaS-producten, online marktplaatsen en bedrijfssoftware. Investeerders met een netwerk in overheden of duurzaamheidsnetwerken zijn ook interessant, omdat we betrokken zijn bij verschillende overheidsontwikkelingen om het beleid dat de acceptatie van schone energie stimuleert te versnellen.” 

Hoe zie je de komende maanden?

“Ik ben enthousiast over de komende maanden. Verschillende nieuwe ontwikkelingen die we dit jaar zijn gestart, zullen worden afgerond wat onze positie op de markt voor schone energie zal versterken. Omdat we niet meer beperkt worden door de geografie en de wereld gewend is geraakt aan online werken, zijn de mogelijkheden met onze software-oplossingen enorm toegenomen. En tot slot hebben de meeste investeerders ook de enorme waarde gezien die in een tijd als deze wordt gecreëerd, zelfs als de omzetdoelstellingen niet helemaal worden gehaald. Dit is de tijd waarin echte oplossingen met toegevoegde waarde worden ontwikkeld, de tijd waarin ons gepassioneerde team floreert en gemotiveerd is om te blijven werken aan onze positieve impact op de maatschappij.”  

* In samenwerking met Fundsup belichten we iedere donderdag beurtelings veelbelovende startups en early-stage investeerders. Hier vind je meer informatie over Skoon voor investeerders.

Over de auteur: Arjen Strijker is Oprichter en Chief Operations Officer bij Fundsup.

 

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond