Inclusieve Artificiële Intelligentie

De directe impact van AI voelen we allemaal, is het niet in de dagelijkse portie advertising die algoritmes ons serveren, dan wel in technieken die ons leven makkelijker maken.

Voor Erdinç Saçan was het een brief van de belastingdienst aan zijn moeder die hem inspireerde tot dit boek: “Mijn moeder kreeg een brief, waarin te lezen was dat ze verdacht werd van fraude in de toeslagen-affaire. Ik vroeg me af hoe zij als 75-jarige op die lijst was beland. Hoe was het algoritme tot deze keuze gekomen?” Om dit beter te begrijpen, besloot Saçan een aantal experts aan te schrijven: “Door meerdere experts te vragen krijg je nieuwe en diverse perspectieven, dat is ook wat je terugleest in het boek. Het helpt je om een completer beeld te vormen van wat AI met ons doet. De diversiteit aan geïnterviewden is enorm, het raakt echt iedereen.”

Mensen Maken AI
Er zijn een aantal conclusies die Saçan trekt na de vele interviews die hij deed over AI. De belangrijkste is wellicht de menselijke kant van AI: “Technologie is onpartijdig, maar wij zijn dat niet. Daarom moeten we goed nadenken over de inrichting van AI, en het soort data dat we invoeren. Er zijn genoeg verhalen over systemen met een bias op huidskleur, afkomst of geslacht. Mensen maken AI, en je wil een zo divers mogelijke groep betrekken bij de ontwikkeling.”

Erdinç Saçan, docent en onderzoeker bij Fontys Hogeschool ICT en Practor bij ROC Tilburg, schreef een e-book getiteld ‘Inclusieve Artificial Intelligence’. In dit e-book komen 40 experts aan het woord die in duidelijke taal uitleggen wat AI is en welke vragen, uitdagingen en kansen de technologie met zich meebrengt.

Je bent klaar om deze whitepaper te downloaden
Download whitepaper

Erdinç Saçan