Deel dit artikel
-

‘1 op de 3 thuiscomputers loopt een serieus veiligheidsrisico’

Particuliere computers zijn vaak niet veilig. Dat blijkt uit een steekproef van de Consumentenbond. Op de pc’s staat veelal ongewenste, gevaarlijke of verouderde software. In een derde van de gevallen is ‘direct ingrijpen noodzakelijk’.

In opdracht van de Consumentenbond onderwierp computerhulpdienst Studentaanhuis.nl 100 Windows-computers aan een uitgebreide veiligheidscheck. Op ruim de helft van de pc’s vonden de studenten ongewenste programma’s die bijvoorbeeld reclame in de browser tonen of de startpagina of zoekbalken aanpassen.

Opvallend veel pc’s bevatten stokoude versies van hulpprogramma’s, zoals Java, Adobe Flash of Silverlight en actief gebruikte programma’s, zoals Skype en VLC-mediaspeler. De meeste van deze programma’s bevatten gevaarlijke lekken.

Ook de manier waarop gebruikers met hun wachtwoorden omgaan laat te wensen over. De helft gebruikt geen veilig (uniek, lang en moeilijk te raden) wachtwoord. 40 procent verwerkt er persoonlijke informatie in, zoals namen. 8 op de 10 gebruikers laat de wachtwoorden onbeschermd opslaan door hun browser.

Uiteindelijk kregen slechts 11 van de onderzochte pc’s het predicaat ‘veilig’.

Deel dit bericht

1 Reactie

Kees

Begin dit jaar ben ik overgegaan van Windows 7 op Windows 10. Daarbij werd onder meer meegeleverd Windows Live Mail, dat ik ook op mijn oude computer gebruikte. Keurig alles ingevuld, maar wel bleek het veel gedoe om één van de mail-adressen aan de praat te krijgen. Blijkt het al jaren niet meer ondersteund te worden. Het nieuwe bij Windows 10 ook meegeleverde mailprogramma ‘Mail’ bleek waardeloos. Met Live Mail heb ik altijd met veel plezier gewerkt. Toen maar overgegaan op Thunderbird. – De Consumentenbond constateert dat maar liefst een kwart van de pc-gebruikers nog mailt met Live Mail (!).

Ook meegeleverd in Win10: Photo Gallery. Gebruikte ik ook in Win7. Werkte perfect en plezierig. Maar bleek ook al enkele jaren niet meer ondersteund, wat ik pas na maanden ontdekte. Het meegeleverde alternatief ‘Foto’s’ is misschien leuk voor familie-albums en mensen die aan sociale media doen, maar voor serieus archiveren van foto’s heb je er niet veel aan. Ik heb nog geen goed alternatief.

Bij Windows 10 zat ook Back-Up voor het maken van een systeemkopie. Dat werkte prima op Win7, maar in Win10 lukte het niet een kopie te voltooien. Samen met helpdesk zelfs het hele Windows geherinstalleerd, maar Microsoft had toen natuurlijk meteen moeten zeggen dat Back Up niet meer wordt ondersteund. Bij bij verder napluizen bleek zelfs deze vitale functie niet meer ondersteund te worden.

Ik vind dit werkelijk schandalig. Waarom worden uitstekende programma’s als Windows Live Mail, Photo Gallery en Back-Up niet meer bijgewerkt en vervangen door rotzooi of helemaal niets? Als een kwart van de pc-gebruikers nog met Live Mail werkt, dan is er zeker behoefte aan bijwerken. En als je als Microsoft dan per se die programma’s niet meer ondersteunt, lever ze dan ook niet meer mee en vertel dat dan ook netjes aan je klanten. Een aanzienlijk deel van de door de consumentenbond geconstateerde lekken komt dus rechtstreeks op het conto van Microsofts nalatigheid.

(Ook niet meer bijgewerkt en ondersteund: Google Picasa.)

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond