Deel dit artikel
-

1 miljoen boete Sony voor verzamelen kindergegevens

Sony Music betaalt 1 miljoen dollar boete omdat het persoonsgegevens van minderjarigen verzamelde en gebruikte zonder toestemming van de ouders.

De muziekmaatschappij werd dinsdag aangeklaagd door de Amerikaanse toezichthouder FTC en stemde donderdag in met een schikking van 1 miljoen dollar. Sony Music geeft daarmee toe dat het privacyregels jegens minderjarigen heeft geschonden.

33 dollar per kind

Sony Music zamelde vanaf 2004 privacygevoelige persoonsgegevens van minderjarigen in zonder toestemming van hun ouders. Via 196 sites van artiesten als Britney Spears en Christina Aguilera verwierf het van 30.000 kinderen onder de 13 de namen, adressen, mobiele nummers en geboortedata. Die data werden ook op andere sites gebruikt en daar soms ook gepubliceerd.

De boete komt omgerekend neer op een straf van 33 dollar per kind. Het is niet duidelijk hoeveel een minderjarige Sony oplevert.

Databases opruimen en leeftijd controleren

De platenmaatschappij is verplicht geworden om zijn databases op te schonen en alle onjuist verworven persoonsgegevens weg te gooien.

Sony schond de zogeheten Children’s Online Privacy Protection Act, een wet die kinderen tot 13 jaar moet beschermen. Alle instanties die persoonsgegevens verzamelen, verwerken en exploiteren moet aan een vastgestelde set maatregelen voldoen. Ze zijn ze, bijvoorbeeld, verplicht om een redelijk poging te doen de leeftijd van minderjarigen te controleren.

Nederlandse situatie

In Nederland ligt de grens voor minderjarigheid op 16 jaar. Sites als Hyves, CU2 en Sugababes dienen zich aan bepaalde richtsnoeren van het College Bescherming Persoonsgegevens te houden om de jeugd te mogen bedienen. Een van de regels is dat ieder nieuw lid zijn leeftijd moet melden. Anders dan in Amerika hanteert het College niet de plicht om de opgegeven leeftijd ook te controleren. Dat is, menen Nederlandes site-exploitanten, ondoenlijk.

De Partij van de Arbeid stelde begin november 2008 kamervragen over de vermeende illegaliteit van minderjarigen op profielen- en andere jongerensites. Hyves meent correct te handelen.

Ondanks de praktische drempels om de leeftijd van minderjarigen online te controleren, zoeken Amerikaanse openbare aanklagers naar een systeem om dat te kunnen doen.

Foto: hyku (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond