Deel dit artikel
-

“10 procent it-services offshore”

Van de totale bestedingen aan it-services in de Verenigde Staten zal dit jaar 10 procent wegvloeien overzee (offshore). Dit zegt IDC. De conclusie sluit aan bij een vorige week verschenen rapport van VN-organisatie UNCTAD.

Volgens UNCTAD richten Europese en Amerikaanse it-bedrijven zich in toenemende mate op ofshore ontwikkeling, zelfs al hebben ze geen volledig inzicht in de kosten en opbrengsten hiervan. In India heeft het model wel tot een succesvol resultaat geleid, aldus de VN-organisatie. Landen die dit voorbeeld willen volgen zijn onder meer China, Brazilie, Roemenie, Venezuela en Thailand.

UNCTAD stelt dat betrokkenheid van de overheid in deze landen en internationale steun voor die landen om zich te richten op 'business proces outsourcing' (BPO) cruciaal zijn voor die landen om zich een 'offshore-profiel' aan te meten. Behalve een telecommunicatie-infrastructuur, onderwijs, duidelijke wetgeving zijn er ook belastingvoordelen die door de overheden ingezet dienen te worden om de strijd op de markt voor business proces outsourcing aan te kunnen gaan.

Marktonderzoeker IDC zegt dat dit jaar 10 procent van de omzet op de Amerikaanse it-services markt wegvloeit naar het buitenland. Hiermee is een bedag gemoeid van 16,3 miljard dollar. In de komende jaren zal dat sterk toenemen tot een aandeel van 23 procent (46 miljard dollar) op de totale it-services markt in 2007.

De groei op de Amerikaanse it-services markt zal jaarlijks 6,1 procent bedragen, aldus IDC. De grootste bijdrage daaraan wordt geleverd door werknemers in India, China en Rusland. Op de thuismarkt zal de groei in de komende vier jaar 3 procent bedragen.

De trend richting offshore heeft effect op de thuismarkt, zo beaamt IDC. Het zet zowel Amerikaanse bedrijven als de werkgelegenheid in het land onder druk. Daar staat tegenover dat het overgrote deel van bestedingen aan it-services nog steeds gebeurt bij Amerikaanse bedrijven, die door te leunen op offshore hun concurrentiepositie kunnen verbeteren.

Deel dit bericht

1 Reacties

toine

Rare jongens die Amerikanen. Offshore is in hun vocabulaire al Mexico en Canada, hoewel je daar ook de uitdrukking nearshore gebezigd ziet. Voor Europa geldt Roemenië als offshore maar een Nederlands bedrijf dat in België laat ontwikkelen blijft blijkbaar onshore. Wij worden langzaamaan net zo'n rare jongens. Ooit gehoord van offshore pindakaas en offshore sportschoenen? Het is kortom een beetje vaag begrip met een 'eigen volk eerst' dimensie.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond