Deel dit artikel
-

1,1 miljoen boete energieleverancier HEM voor ernstige misleiding bij telefonische werving

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft energieleverancier Allround Hollands Energie B.V. (handelend onder de naam Hollandse Energie Maatschappij, ofwel HEM) een boete van 1,1 miljoen euro opgelegd voor het misleiden van consumenten bij de telefonische verkoop van energiecontracten. Uit onderzoek van de ACM blijkt dat verkopers die namens HEM telefonisch energiecontracten verkochten vaak zo dwingend te werk gingen, dat er ook sprake is van een agressieve handelspraktijk.

De ACM heeft verschillende keren gewaarschuwd voor de hoge tarieven van HEM omdat uit de Monitor Consumentenmarkt Energie bleek dat de prijzen voor vaste contracten bij HEM ver boven het prijsplafond lagen. Deze dure vaste contracten werden via misleidende en vaak agressieve werving aangeboden aan klanten die hierdoor hun – vaak voordeliger – contract kwijt raakten. Klanten die weg willen bij HEM werden vervolgens vaak geconfronteerd met hoge opzegvergoedingen.

HEM zet andere bedrijven in om consumenten en andere kleinverbruikers op te bellen om energiecontracten te verkopen. Deze verkopers vertelden niet dat zij belden namens leverancier HEM en gaven tijdens het verkoopgesprek ook geen duidelijke informatie over de voorwaarden en de tarieven van de contracten die ze verkochten. Verkopers zeiden bijvoorbeeld dat ze belden over het huidige contract of dat ze belden met een ‘prijsbescherming’. Ook werd soms gezegd dat er juist werd gebeld om te zorgen dat mensen niet meer werden lastiggevallen met ongevraagde telefoontjes over energiecontracten. Verkopers bleven vaak hardnekkig aandringen, ook als consumenten al verschillende keren hadden gezegd niet geïnteresseerd te zijn.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond