Energieverbruik gíert de pan uit door AI-gebruik

De online industrie kan tegen 2027 meer energie verbruiken dan de hele Nederlandse economie door alleen al de inzet van kunstmatige intelligentie.
Techbedrijven als Amazon, Meta en bijvoorbeeld Google investeren miljarden euro’s in de aanleg van een nieuw digitaal fundament in de vorm van AI. Die techniek moet hun producten en diensten aanmerkelijk slimmer, efficiënter en sneller maken. Dat vreet ook vreselijk veel extra stroom.
Anders dan ‘normale chips’ gebruiken de AI-processoren tien meer keer stroom. Althans, dat rekende John Hennessy van Alphabet begin dit jaar voor aan persbureau Reuters. Werken met een LLM kost in zijn praktijk tien keer meer dan het verwerken van een zoekopdracht.
Een Nederlandse promovendus publiceerde eerder deze week een artikel waarin hij gedetailleerd voorrekent hoe groot de extra energiebehoefte op wereldschaal door de opkomst van AI-toepassingen. Alex de Vries, onderzoeker aan de VU en oprichter van Digiconomist, denkt dat het tegen 2027 gaat om tussen de 85 en 134 terrawattuur (TWh) elektriciteit per jaar. Een land als Nederland consumeert jaarlijks zo’n 120 TWh.
De Vries raadt ontwikkelaars aan zich niet louter te richten op het optimaliseren van AI. Het is gezond om kritisch na te denken over de vraag of en wanneer zij überhaupt AI-technieken nodig hebben. “Het is onwaarschijnlijk dat alle toepassingen van AI profiteren.”
Ondernemer Joost de Valk zette dit thema vorige week donderdag ook al op de agenda tijdens Emerce EDAY. De CO2-uitstoot en milieu-impact daarvan is enorm. Het is absurd dat we daar niet over spreken”, aldus Joost de Valk.
De verwachte energievraag is zo groot dat Microsoft, bijvoorbeeld, onderzoekt of het niet zelf een kerncentrale moet bouwen om zijn datacentra mee te voeden.
De Valk zoekt de oplossing iets dichter bij huis. In plaats van meer energie op te wekken, stelt hij, kun je ook minder elektriciteit consumeren. “Maak alleen nuttige websites, sites die vragen beantwoorden. Die iets toevoegen. Dat gebeurt te weinig, want zestig procent van het web ís al duplicate content.”
Foto: cars10s Photoes (cc)
Deel dit bericht
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond
1 Reactie
Friso Muntjewerf - Innofication
En dan hebben het niet eens gehad over de discussie rondom blockchain. Ook zo’n energievreter wat in mijn optiek onethisch is om toe te passen.
En dat heb ik het niet eens over crypto currency, maar over allerlei toepassingen in de supply chain waar het kernprobleem het gebrek aan vertrouwen is.
By the way, AI is een uitermate interessant onderwerp wat veel kansen maar ook bedreigingen kan vormen. Erg goed dat het energieverbruikt wordt aangekaart!