Deel dit artikel
-

“110 Europese retailers bezig met rfid-pilots “

Diefstalpreventie wordt vaak genoemd als een belangrijk argument om met rfid te beginnen. Uit een net verschenen enquête onder Europese retailers blijkt dat maar één van de aspecten te zijn in de besluitvorming om rfid-projecten te starten. Zo'n 110 Europese retailers zijn inmiddels bezig met een rfid-proefproject.

The European retail theft barometer is een jaarlijks onderzoek onder Europese retailers naar het fenomeen ‘shrinkage’: verlies als gevolg van diefstal door klanten, werknemers en leveranciers, plus verlies door interne fouten bijvoorbeeld in de beprijzing en de boekhouding. Shrinkage is het verschil tussen het bedrag dat op basis van voorraad en inkoopgegevens omgezet zou moeten zijn, en het bedrag dat daadwerkelijk is binnengekomen.

In Europa ging afgelopen jaar 30,7 miljard euro aan shrinkage verloren, gemiddeld 1,34% van de omzet. Europese retailers gaven afgelopen jaar 7,2 miljard uit aan preventie en bestrijding van dit fenomeen.

Terugdringen van dit verlies heeft meteen een positief effect op de resultaten van retailers. Vandaar het enthousiasme waarmee nieuwe technologieën verwelkomd worden die daaraan kunnen bijdragen. In de discussies over radio frequency identification (rfid) komt vaak naar voren dat dit nu juist een technologie is die bijdraagt aan diefstalpreventie. Uit dit rapport blijkt echter dat security maar een bijzaak is in het besluitvormingsproces over rfid:
34% vindt security een van de issues;
27% vindt andere issues belangrijker;
20% noemt security het belangrijkste onderwerp;
15% neemt security tot op zekere hoogte mee in de besluitvorming;
4% van de respondenten noemt security het enige issue.

Waarschijnlijk voorziet electronic article surveillance (eas), de voorloper van rfid, momenteel meer in de technologische behoefte aan criminaliteitspreventie.

Op dit moment implementeert geen enkele Europese retailer een rfid-project, zo zegt het rapport. 9% van de respondenten zei bezig te zijn met proefprojecten. Geëxtrapoleerd zou dat neerkomen op zo’n 110 retailers in Europa, een getal dat eerder ook door Gartner is genoemd. Het gros van de daadwerkelijke implementaties zal pas over een jaar of drie tot vijf starten:
16% verwacht binnen 1 tot 2 jaar te starten met rfid-implementaties;
37% verwacht dat binnen 3 tot 5 jaar;
22% verwacht dat binnen 6 tot 8 jaar;

25% heeft geen plannen.

Overigens stijgt het shrinkage-percentage (dus diefstal plus interne fouten) in Nederland, terwijl het in de rest van Europa daalt. Opmerkelijk is het relatief hoge percentage diefstal door medewerkers als bron van shrinkage: 32,4% tegen 28,4% gemiddeld. Alleen in het Verenigd Koninkrijk en Denemarken is het erger. Diefstal door klanten ligt in Nederland juist lager dan gemiddeld.

Het onderzoek is gesponsord door Checkpoint Systems, een leverancier van eas en rfid-systemen.  

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond