Deel dit artikel
-

18 maanden gevangenisstraf geëist tegen high level hacker

De officier van justitie eist 18 maanden gevangenisstraf, waarvan 6 voorwaardelijk met een proeftijd van 3 jaar, tegen een high level hacker die bitcoins verdiende met strafbare feiten.

Het Team High Tech Crime (THTC) van de politie vermoedde dat de Utrechter zich zou bezighouden met de ontwikkeling en verkoop van verschillende technische malware programma’s, Rubella/Cetan en Dryad.

Rubella Macro Builder, Dyrad en Cetan zijn alle drie zogenoemde macro-builders, besmettingen van een Office-bestand, zoals Word of Excel: als je er op klikt, wordt op afstand toegang verkregen tot het systeem van het slachtoffer. Voorts konden ‘onderwater scripts’ worden uitgevoerd en alle toetsaanslagen worden gelogd. Het doel van malware is duidelijk; ongezien blijven door antivirussoftware.

De verkoop door verliep via verschillende hackersfora waarbij de Utrechter gebruikmaakte van een reeks aliassen. Van februari 2018 tot aan zijn aanhouding op 11 maart 2019 verdiende hij tienduizenden euro’s aan bitcoins.

De student informatiekunde werd op 11 maart 2019 door politiemedewerkers van de Landelijke Eenheid (in burger) aangehouden in een collegezaal van de Universiteit Utrecht, terwijl hij op zijn laptop bezig was.

Bij de doorzoeking van zijn zolderkamer in zijn ouderlijk huis is gebleken dat hij op zijn harde schijf over tientallen credit card gegevens beschikte en handleidingen en chats over credit cardfraude (‘carding’) en manieren om illegaal geld wit te wassen.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond