Deel dit artikel
-

2019 wordt het jaar van de tech IPO

De beurzen staan onder druk, maar dat weerhoudt grote techbedrijven niet van een beursgang. Er staan dit jaar grote IPO’s in de planning, waaronder die van Airbnb, Pinterest, Slack, Uber en Lyft.

De belangrijkste beursgang wordt ongetwijfeld die van het verlieslijdende Uber. Met 120 miljard dollar kan het zelfs de grootste beursgang uit de Amerikaanse geschiedenis worden.

De kleinste beursgang wordt die van chatbedrijf Slack. De waarde van het in 2013 gelanceerde bedrijf zou op minstens 10 miljard dollar moeten liggen.

Ook twee Amerikaanse logistieke bedrijven, Postmates en InstaCart, gaan dit jaar mogelijk naar de beurs.

2018 was een vrij rustig IPO jaar met beurswaardes die schommelden tussen de 1 en 5 miljard dollar. Maar een groot succes werden deze IPO’s niet. De beursgang van SoftBank Corp, de mobiele telefonietak van de Japanse telecom- en technologiereus SoftBank, beleefde dit najaar een zeer teleurstellend beursdebuut in Tokio. Ook Dropbox en Tencent Music presteerden matig.

Tencent wordt door sommige analisten wel een rode vlag voor 2019 genoemd. De stemming onder beleggers is momenteel erg somber. De S&P 500 maakt het zwaarste kwartaal sinds de financiële crisis door en noteerde de grootste daling in een decembermaand sinds 1931. Bij aanhoudende onrust op de aandelenmarkten is er kans dat de techfondsen hun beursgang gaan uitstellen.

De beursgang van grote bedrijven betekent ook dat er een hoop nieuwe miljonairs bijkomen. Toen Google in 2004 een notering kreeg, werden zeker duizend werknemers van de ene dag op de andere miljonair. De beursgang van Twitter leverde in 2013 1600 miljonairs op.

Deze rijkdom levert echter ook praktische problemen op. In Silicon Valley zijn huizen niet meer te betalen voor de gemiddelde techwerker: 1,6 miljoen dollar of hoger. Een beetje appartement kost 3200 dollar aan maandelijkse huur. De armere zwarte bevolking trekt weg uit de Bay Area. Diverse IPO’s kunnen de huizenprijzen verder opdrijven.

 

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond