Deel dit artikel
-

2020: de heropstanding van Bitcoin

De koers van cryptomunt Bitcoin is de afgelopen dagen geëxplodeerd en bereikte met 23.500 dollar (19.270 euro) zijn hoogste waarde ooit. Maar er is een groot verschil met twee jaar geleden toen vooral particulieren instapten. Het zijn nu professionele beleggers die Bitcoin aankopen.

De geschiedenis lijkt zich te herhalen. Eind 2017 was een Bitcoin ook al even 20.000 dollar waard. Menigeen waarschuwde destijds voor een Tulpenmanie die begin 2018 dan ook klapte. De koers stortte niet met groot geraas in elkaar, maar zette een glijvlucht in en leek zich daarna niet meer te herstellen. Wie laat was ingestapt, zat dus op de blaren.

De markt houdt ook nu weer serieus rekening met een forse correctie van 20 tot 30 procent in het nieuwe jaar als de eindejaarsrally voorbij is. Het belangrijkste verschil is dat bitcoins nu vooral worden aangekocht door institutionele beleggers. Zij bezitten nu ruim 950.000 bitcoins, bijna 4,5 procent van het totale aanbod.

Particulieren mijden de cryptomunt. Dat wordt onder meer duidelijk uit Google Trends. De indexcijfer dat aangeeft hoeveel er wereldwijd naar de term Bitcoin wordt gezocht stond twee jaar geleden op 100, nu komt het niet hoger dan 16.

De rally is eigenlijk vooral begonnen toen PayPal bekend maakte dat het Bitcoin en andere cryptomunten zou accepteren. Tot nu toe was de Bitcoin vooral een beleggingsinstrument, als betaalmiddel is de cryptomunt nooit van de grond gekomen. Niet dat PayPal daarin meteen verandering zal brengen, de transactiekosten blijven te hoog, maar de ondersteuning heeft het vertrouwen in cryptogeld versterkt. Behalve PayPal heeft ook betaalbedrijf Square Bitcoin omarmd.

Begin januari kostte een Bitcoin nog 7300 dollar. Medio maart werd met 4700 dollar een laagste prijs van het jaar bereikt, en daarna klom de waarde tot ongekende hoogten.

Inmiddels duiken de succesverhalen weer op. In 2016 investeerde de Nederlandse familie Taihuttu ‘enkele honderdduizenden euro’s’ in Bitcoin, de koers lag toen rond de 600 euro. Nu genieten ze in Portugal van hun jacuzzi. De barbecue voor kerst. Vier slaapkamers met vier eigen badkamers.

Aan alles is te merken dat de markt  professioneler is geworden. Niet minder dan negen Nederlandse bitcoinpartijen zijn dit jaar gestopt vanwege de strengere regels voor Nederlandse bedrijven die cryptomunten aanbieden.

Zonder vergunning mogen bedrijven die geld omwisselen in crypto’s of wallets aanbieden niet meer actief zijn in Nederland.

De bedrijfjes werden bijvoorbeeld gedwongen onderzoek te doen naar de identiteit van hun klanten. Ook worden de bestuurders en andere betrokkenen doorgelicht. De kosten werden zo veel te hoog voor beginnende ondernemers, vaak twintigers die hun bitcoinambities ineens zagen verdampen.

Daarentegen zijn er steeds meer vermogende partijen zoals pensioenfondsen en verzekeraars die investeren in Bitcoin. One River Asset Management en Brevan Howard Asset Management slaan de handen ineen voor een nieuw cryptofonds, en zij zijn niet de enige.

Met de stablecoins, cryptomunten die stabieler zijn omdat ze worden gekoppeld aan bijvoorbeeld de dollar, ging het dit jaar beduidend minder goed. In december was er eindelijk weer eens nieuws van de door Facebook gesteunde cryptomunt Libra. Die wordt omgedoopt tot Diem in een hernieuwde poging om goedkeuring van de Zwitserse autoriteiten te krijgen. De organisatie achter Diem is daar gevestigd.

De oorspronkelijke naam was gekoppeld aan een vroege iteratie van het project dat een matige ontvangst kreeg van toezichthouders. De munt liep zelfs tegen een muur van weerstand aan. Toezichthouders maakten zich zorgen dat Libra de invloed van centrale banken zou kunnen ondermijnen, met financiële instabiliteit tot gevolg.

Ook nu weer heeft de Duitse minister van Financiën, Olaf Scholz, zich negatief uitgelaten over de komst van de stablecoin. Volgens Scholz is er veel meer voor nodig dan alleen een naamwijziging voor Facebook om met een cryptomunt toegang te krijgen in Europa.

Centrale banken zoals de ECB (Europese Centrale Bank) en de Amerikaanse Fed studeren op hun eigen digitale munten als reactie op de Diem. En China heeft al een eigen cryptomunt die onder meer al door retailer JD.com wordt geaccepteerd.

Deel dit bericht

6 Reacties

Bert

Het blijft gewoon een ponzi-scheme. Bubbel die vroeg of laat knapt.
Bitcoin is heel simpel: van iedere euro die erin wordt gestopt, gaat 70ct op aan elektriciteit, en wordt dus WARMTE. Die krijg je ER NOOIT MEER UIT. Zolang er meer geld in dan uit gaat is het leuk voor virtuele koersen, maar het geld is er gewoon niet uit te halen. Met een aandeel heb je nog onderpand in de vorm van een stukje bedrijf. Bij Bitcoin heb je niks.

bert

Tegenargument waarom Bitcoin geen Ponzi zou zijn is vaak dat er geen piramidestructuur is. Die is er wél, alleen is die heel vernuftig en niet met een klassieke hiërarchie. Op het eerste gezicht lijken de bitcoins namelijk allemaal gelijkwaardig. Maar dat zijn ze niet. De eerste kon je immers op een raspberry Pi minen, maar bij iedere tranche worden de sommen die opgelost moeten worden moeilijker. Zo zijn personen die vroeg zijn ingestapt wel degelijk in het voordeel, zij konden voor weinig kosten heel veel bitcoins vergaren.

Oh en we hebben natuurlijk de nooit ingeloste belofte dat je dingen zou kunnen betalen met bitcoin. Nou dat valt tegen. Een transactie kost net zo veel stroom als miljoenen iDeal of VISA betalingen. Ongeveer 700kWh per transactie, dat is wat een huishouden in 3 maanden gebruikt! Daar ga je geen rol drop mee afrekenen!

blockchain killer

Zo kan je alles wel in een ponzi/pyramide schema beargumenteren.

Bijvoorbeeld een bedrijf:

– Eigenaar/oprichter $$$$
– CEO $$$
– Afdelings manager $$
– Werknemer $

Aleen ipv geld is de inleg hier tijd…

En het is toch altijd zo dat diegene die vroeg instapte er het meeste profijt van hebben? Dat zag je bij zoiets als youtube ook…. De eerste vloggers waren/zijn het grootst; de rest aapt het na.

Zo gaat dat bij “iets nieuws”, of dat nou een belegging is, bedrijf, website, muziekstyl. winkel, product etc enz.

Ik sla niet echt styl achterover van deze “ontdekking”.

Barb

Ik ben het eens met Bert. Het is een Ponzi.
Daarop ben ik ook maar eens gaan kijken wat de Real Wolf Of Wallstreet vindt.
En ook die is van mening dat het een Ponzi op grote schaal is.

Nee, ik vind zijn verkoopcursus niets, maar hij verwoordt wel mooi wat Bitcoin is:
Grote investeerders kopen massaal Bitcoin op. De prijs gaat als een gek naar boven. Wanneer zij uitstappen is het bam, afgelopen. Grafieken en TA- analyses hebben geen enkele zin. De grote jongens bepalen de koers. En ja dat heeft de vorm van een piramide.

Als de bubbel klapt is de ‘kleine man’ de sjaak, niet de investeerders.

Bitcoin is alleen maar een investement en heeft voor de rest geen enkele functie.

blockchain killer

Dat is niet helemaal waar Barb,

je kan bitcoins ook gebruiken om iets af te rekenen, sommige webshops bieden deze mogelijkheid, thuisbezurgd oa meen ik; en ik ben het nog wel eens vaker tegengekomen….

Het is anoniem, en dat hoeft niet per see te betekenen dat je iets crimineels aan het doen bent, eigenlijk vind ik die anoniemiteit wel goed… Als ik bijvoorbeeld ergens solliciteer zit ik niet echt te springen om een werkgever die mijn naam even googled en daaruit allerlei conclusies gaat trekken of dingen tegen mij gaat gebruiken; of helemaal gaat doen alsof hij mij kent. Zo zijn er nog tig voorbeelden.

Daarnaast kan je er ook mee beleggen, netzoals met echt geld, maar ook mee betalen, netzoals met echt geld.

bitcoinkenner

Bijzonder dat berichtgeving over bitcoin en andere cryptovaluta altijd maar gaat over de prijs. Terwijl er zoveel meer over te vertellen is. Wie zich werkelijk verdiept in bitcoin ziet dat het niet gaat over de prijs, maar over macht, politiek en eerlijke verdeling van de welvaart. Het is een compleet financieel systeem zonder censuur van een centrale partijen of partijen. Waar iedereen aan mag meedoen. Waar inflatie is ingebouwd en niet veranderd kan worden.

Er zijn nog zoveel boeiender vragen. Hoe kan het dat het netwerk unhackable is met de huidige stand van de techniek? Hoe kan het dat een decentrale organisatie zonder hierarchie gewoon werkt? Hoe kan het dat er niet meer dan 21 miljoen bitcoins worden uitgegeven? Hoe kan het dat zelfs de Chinese en Amerikaanse overheid er geen grip op hebben? Waarom wordt bitcoin digitaal goud genoemd?

Zolang media-artikelen deze vragen niet beantwoorden zal het grote publiek blijven hangen in ongefundeerde prietpraat als ponzischema’s.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond