2,1 miljoen glasvezelaansluitingen, veel minder gebruikers
Eind maart 2014 telde Nederland ruim 2,1 miljoen glasvezelaansluitingen (‘homes passed’), een toename van bijna 200.000 aansluitingen in de afgelopen zes maanden. Daarmee is momenteel 28 procent van alle Nederlandse huishoudens verglaasd. Van alle woningen met een glasvezelaansluiting maakt circa 33 procent ook daadwerkelijk actief gebruik van de verbinding, door het afnemen van één of meer diensten (‘homes subscribed’). Dat zijn 685 duizend actieve klanten, 9 procent van alle Nederlandse huishoudens.
Van de 408 Nederlandse gemeenten is er eind maart 2014 binnen 221 gemeenten glasvezel naar woningen uitgerold. Daarbij varieert de omvang van de uitrol per gemeente, van gemeenten die al bijna geheel voorzien zijn van een glasvezelnetwerk, tot gemeenten die gedeeltelijk zijn verglaasd. Adressen buiten de woonkernen worden daarbij overigens nagenoeg niet meegenomen in de aanleg, wat tot de nodige zorgen leidt bij lokale overheden. Al geruime tijd werken diverse provincies en gemeenten daarom plannen uit voor de verglazing van hun buitengebied. Vooralsnog resulteren deze plannen niet of nauwelijks in daadwerkelijke nieuwe aansluitingen.
Wat betreft het aantal verglaasde gemeenten scoort Overijssel als provincie het beste. Slechts in twee van de in totaal 25 Overijsselse gemeenten is of wordt nog geen glasvezel aangelegd. Ook Flevoland en Gelderland scoren goed, waar in respectievelijk 5 van de 6 en 45 van de 56 gemeenten glasvezel is of wordt uitgerold. De digitale Glaskaart maakt dit inzichtelijk.
Flevoland, Overijssel en Gelderland vormen de top-3 provincies met de hoogste glasvezeldekking. In aantallen kende de provincie Gelderland de afgelopen 6 maanden de sterkste groei, met ruim 46 duizend nieuwe aansluitingen. Procentueel steeg het aantal glasvezelaansluitingen in Overijssel het hardst, van 48 procent homes passed in het derde kwartaal van 2013 tot 56 procent in het eerste kwartaal van 2014 (+8 procent).
Stratix verwacht een jaarlijkse groei van ongeveer 500.000 aansluitingen. Daarmee zou het aantal aansluitingen tot eind 2015 doorgroeien naar circa drie miljoen homes passed. Door de gewijzigde uitroldoelstelling van KPN (Reggefiber), waarmee het bedrijf de productie heeft teruggeschroefd naar 250.000 homes passed per jaar voor de komende jaren, zal de jaarlijkse groei de komende jaren echter fors lager uitvallen dan eerder geraamd. Op basis van deze aankondiging verwacht Stratix dat de totale groei de komende jaren zal uitkomen op ongeveer 300.000 aansluitingen per jaar, waarmee het aantal homes passed eind 2016 zal doorgroeien richting drie miljoen.
Over Stratix Consulting
Stratix Consulting BV is een onafhankelijk onderzoeks- en adviesbureau dat zich heeft gespecialiseerd op het gebied van communicatie-infrastructuren. Stratix richt zich op sectoren waar IT-netwerken een voorname rol spelen: telecommunicatie en media, maar ook energie, wetenschappelijk onderzoek en betalingsverkeer. Meer informatie is te vinden op www.stratix.nl
Deel dit bericht
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond
1 Reacties
Jan
De aantallen zijn in mijn ogen niet zo verwonderlijk. Wonend in de Randstad wil ik graag gebruik maken van de reeds voorhanden aansluiting. Wat mij/ons ervan weerhoudt: een beter TVbeeld dan via ADSL brengt het net zo min als een betere dienstverlening met meer mogelijkheden. Helaas ben ik, in 2014, nog steeds niet vrij in de keuze van een provider. Mijn onkundige gemeente maakt ooit afspraken met een niet open partij, nu exclusieve partner. De dames en heren ISPs moeten ook eerst eens wat ruimer gaan denken dan de eigen portemonnee. De ontwikkelingen in Tablet-land, niet echt een bijdrage, helpen m.i ook niet mee. iedereen wil z’n eigen clubje en systeem overschrijdend denken (open source) is tegenwoordig een scheldwoord. De wereld heeft in de basis 3 grote, creatieve SW-houses + 1. Dus is de wereld i.p.v. opener meer gesloten geworden. Tel uit uw winst.