210 dotcoms failliet, procentueel laag aantal

UPDATE: Ten minste 210 internetbedrijven zijn vorig jaar failliet gegaan, meer dan de helft daarvan in het vierde kwartaal. Het merendeel van de faillissementen viel onder e-commercebedrijven. Dit zegt Webmergers.com in een wereldwijde studie naar faillisementen onder dotcoms. Uit cijfers opgevraagd bij Webmergers blijkt het aantal faillissementen procentueel toch wel mee te vallen.
Van de bedrijven die failliet gingen of hun activiteiten staakten was 11 procent (23 bedrijven) actief in Europa. In Californië (Silicon Valley) gingen de meeste deuren dicht, ongeveer 30 procent van de dotcoms die hun activiteiten staakten was hier gevestigd. In zowel New York als Massachusetts sloten 21 bedrijven hun deuren.
De meeste bedrijven gingen kopje onder in het vierde kwartaal van 2000. Bijna 60 procent van de 210 bedrijven die de activiteiten stopzetten deed dit in de laatste drie maanden van het jaar. In december gingen 46 bedrijven failliet, investeerders hadden ongeveer 1,5 miljard dollar in deze bedrijven gestoken. Uiteindelijk verloren tussen de 12 en 15 duizend mensen hun baan als gevolg van de faillissementen.
Het merendeel van de faillissementen (55 procent) viel binnen de e-commerce, 30 procent van de bedrijven die op de fles gingen was actief in content. Van de bedrijven die failliet gingen viel 75 procent te typeren als business-to-consumer bedrijf.
Desgevraagd meldt Webmergers dat er momenteel "tussen de 7 en 10 duizend internetbedrijven bestaan". Uitgaande van dat getal valt het aantal bedrijven dat ten onder ging nog wel mee, zeker in vergelijking met andere bedrijfstakken. Volgens onderzoek van Dun & Bradstreet ging vorig jaar in Nederland gemiddeld 6,3 procent van de bedrijven failliet. Uitgaande van 7 duizend bedrijven zou dit wereldwijd voor internetbedrijven een percentage van 3 procent betekenen.
Uiteraard zegt een percentage op zich ook weer niet veel over de schade voor de branche als geheel, het gaat er ook om welke bedrijven failliet zijn gegaan, hoeveel personeel op straat zijn beland en welke investeringen verloren zijn gegaan. Zo heeft de ondergang van Boo.com een grotere weerslag op de branche dan het kopje onder gaan van een autohandelaar in Nederland.
Overigens houdt Webmergers nog wel een slag om de arm door in het onderzoek te spreken van "ten minste" 210 bedrijven die failliet gingen.
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond