Deel dit artikel
-

22 bedrijven geselecteerd voor Dutch Tech Tour

De namen van de bedrijven die mee mogen doen met de Dutch Tech Tour 2002 zijn bekend. Uit de 230 aanmeldingen zijn 22 bedrijven geselecteerd die de komende dagen ontmoetingen hebben met potentiële investeerders. Onder de geselecteerden bekende namen als DMDSecure en, verrassend genoeg, Tridion.

De Dutch Tech Tour 2002 wordt gehouden van 22 mei tot en met 24 mei. De bedrijven die eraan mee mogen doen krijgen in die periode de gelegenheid contact te leggen met investeerders, grote technologiebedrijven uit het buitenland, media en consultants. Hierbij zitten onder meer ABN Amro Capital, 3I Europe, Gilde IT Fund, PricewaterhouseCoopers, Philips Corporate Venturing, Time Magazine, Logitech Europe en Intel Capital.

De Tech Tour is een Europese aangelegenheid, maar ging voorheen aan Nederland voorbij. Nu is de tijd rijp, vertelde Sven Lingjaerde, president van de European Tech Tour Association eerder aan Emerce. "Er heerst hier een latent gevoel van teleurstelling, omdat veel techbedrijven kopje onder zijn gegaan. Nederland kan best een oppepper gebruiken. Ook zijn veel Nederlandse venture capitalists meer op het buitenland dan op hun eigen land gericht."

Als selectiecriterium gold dat de bedrijven "makers van unieke technologie voor de wereldmarkt" moesten zijn. Het selectiecomité dat hierover een oordeel vormde bestond ondermeer uit de president van de Dutch Tech Tour Roland Slot (CEO van investeringsmaatschappij WARP Equity Partners en voorzitter van de Raad van Commissarissen bij Tridion), Roel Pieper, Vincent Everts, Roel de Hoop(voorheen Hot Orange, Alexander BAnz (3i), Ron Belt (ABN Amro) en Jeroen Mol (GorillaPark).

De achtergrond van de bedrijven die uitgekozen zijn is vrij breed, in grote lijnen valt te zeggen dat er meer softwarebedrijven bij zitten. De concurrentie binnen de categorie software was heviger dan binnen bijvoorbeeld hardware. "We hebben bedrijven uitgekozen die gebaat zijn bij exposure", zegt Roland Slot, "en aan de andere kant hebben we gezocht naar bedrijven die voor buitenlandse investeerders interessant zijn." In dat opzicht is het "ook zeker geen top twintig" van meest interessante bedrijven in Nederland, benadrukt Slot.

Een van de bekendere namen in de lijst met geselecteerden is DMDSecure , het bedrijf dat begin april nog de prestigieuze Broos van Erp Prijs won voor innovatieve jonge ondernemingen. Het bedrijf levert software voor toegang tot digitale content en het beveiligd versturen van deze content via internet. De opmerkelijkste naam in de lijst met geselecteerden is die van Tridion, een bedrijf dat weliswaar aan het selectiecriterium voldoet, maar anderszins toch aardig op weg lijkt en zeker aan financiering geen gebrek had. Tot op heden wist het bedrijf 28 miljoen euro kapitaal aan te trekken.

Tridion kan het toch op eigen kracht redden? "Tridion heeft in dat opzicht ook geen Tech Tour nodig", zegt Slot. "Maar het bedrijf zit momenteel in een expansiefase en is internationaal sterk aan het doorbreken. Mogelijk dat het bedrijf overnames wil doen of een IPO. In dat opzicht is deelname aan de Tech Tour interessant voor het bedrijf en ook voor buitenlandse investeerders."

De geselecteerde bedrijven zijn (alfabetisch):

Adnovate
ALSI
Augeo
Consul Risk
Cordys
Covast

DMDSecure
First Result
Fredhopper
Mapper Lithography
Mbalance
NetEconomy

OTB-Group
Papyron
ThreeFive Photonics
Thunderstore
Tridion
Trustworks Systems

UMX Technologies
Vocognition
WCC
Zylab

Deel dit bericht

17 Reacties

Sir Fredman

Leuk hoor, zo'n Tech Tour. Ik ben wel benieuwd in hoeverre dat effect heeft. Het zou een leuke impuls kunnen betekenen! Ik weet alleen niet helemaal zeker in hoeverre Tridion een verrassende naam op de lijst moet worden genoemd. Ze hebben voldoende financiering, zijn een bekende speler en ze kunnen het gewoon zelf ook wel. Dat de president van de Tech Tour ook nog eens *toevallig* in de raad van commissarissen van Tridion zit is zeker de verrassende factor? Dit is ongeveer net zo onpartijdig als het uitgeven van een Web Award en vervolgens bijna alle nominaties zelf gebouwd hebben…

Alex

Ik kan niet aan de indruk ontkomen dat in dit initiatief sprake is van belangenverstrengeling en vriendjespolitiek. Op zijn minst riekt het ernaar. Roland Slot en Ron Belt, beide in het organisatiecomitee van DTT, hebben belangen in een aantal bedrijven die ik op de lijst zie staan, zoals Adnovate, Fredhopper en last but not least Tridion. Bij de selectie van laatsgenoemde zet ik al helemaal mijn vraagtekens. Eerst lanceert Tridion met een tweetal recente persberichten een offensief om maar vooral te zeggen: 'kijk ons het eens goed doen en de kleine contentmanagementleveranciers het eens moeilijk hebben'.Nu wordt onder het mom van 'IPO en internationale expansie' de DTT aangedaan. I don't buy it: als je bent wat je zegt, nl. een van de Europese marktleiders op vlak van contentmanagement, heb je echt geen DTT nodig. Integendeel, ik ga nu ernstig twijfelen aan de continuïteit van dit bedrijf.

Taco

Tja als ik dit zo allemaal zie zou ik, als ik een van de 208 niet geselecteerde bedrijven was een behoorlijke kater overhouden. P.S. Augeon is HET bedrijf van Gilde IT dat men naar de beurs wil brengen. Augeon: opgericht ergens in de jaren tachtig, eind jaren negentig ging dit bedrijf bijna faillet (dit moment heet nu oprichtings datum) en wordt tot nu toe met geld van Gilde IT in de lucht gehouden, om in de toekomst aan aandeelhouders via een IPO verkocht te worden. Alex, misschien bestaat er wel tussen elk geselecteerd bedrijf en organisatie/investeerder een relatie. Zou leuk zijn als Emerce daar een soort diagram van maakt. Eventueel met behulp van onze reacties. Tja, en dan ga je je wel afvragen wat het doel was van dit event.

Tridion Insider

Naast voorzitter van de Raad van Commissarissen bij Tridion is Roland Slot ook grootaandeelhouder in Tridion samen met zijn ex Twinspark vrienden Patrick van Gent en Gijs Dullaert. Als je vervolgens kijkt naar de portfolio van {Warp; http://www.warp.nl }, waar genoemde heren ook aandeelhouder zijn, kom je nog enige belangen tegen: Adnovate & Fredhopper. Ben er zeker van dat er meer heren banden hebben met de overige bedrijven. Voor zover ik op dit moment kan zien geen Favonius of GorillaPark initiatieven. Het klinkt allemaal niet zo fris, ik vrees dat het laatste woord hier nog niet over gezegd is. Wie vult e.e.a. aan?

Don Leo

Ja wat is dit toch mooi. Dit lijkt toch wel erg op doorgestoken kaart. Het is natuurlijk ook wel begrijpelijk dat deze juryleden hun liefjes naar voren schuiven. Als er geen een overleeft zijn zij hun geld en baan kwijt. overigens zit 3I ook in Adnovate, dus die had natuurlijk al twee stemmen. Het lijkt wel kunstschaatsen.

Lucas

De bedrijven met VC geld zijn (voor zover ik kon nagaan):- Adnovate: 3i en Warp- Augeo: Gilde, Nesbic, ABN Amro, Knorr- Consul: Nesbic, Softbank, Dresdner, Kennet- Cordys: Vanenburg- Covast: Gilde, Wellington, Logispring- Fredhopper: Warp- ThreeFive Photonics: Gilde, Atlas- Tridion: Gilde, Prime, Barnard, Kappa- Trustworks: UBS Warburg, Edventures- UMX Technologies: Twinning, WellingtonEr zit inderdaad relatief wel een hoog Warp en Gilde-gehalte aan. Voor de rest valt het toch wel mee hoor. Er zitten best wel aardige bedrijven tussen.

wat een belazerij

Nou, na alles waar we in geloofden in elkaar is gestort, kan dit laatste er nog wel bij. In een woord: dit is echt je reinste belazerij. Ik vind dit echt ongehoord. Als alle vc's zo zijn als deze heren, dan is het niet erg 🙂 dan krijgen deze heren later wel een koekje van eigen deeg. Hoe duurder de vaste lasten, hoe minder integer. Dag onafhankelijke consultants! De Saab is belangrijker dan Nederlandse technologie. Wat ben ik blij dat ik iedereen in mijn omgeving heb afgeraden om met deze lieden te gaan praten.

Maarten

Tja Tridion… bedrijf met een hoog bombarie-gehalte, hebben altijd het hoogste woord, behalve wanneer er problemen zijn. Zie de moeilijkheden die er waren bij het upgraden van de KLM-websites die gebruikmaken van Tridion-software.

Willem Wakker

Waar is RacingInteraction eigenlijk in deze lijst? Ze hadden een fantastische live demo tijdens deze techtour. Je kon racen als in een F1 auto, alleen dat met een veel zwaarder stuur, alsof je in een echte F1 auto zat. Zijn ze nou wel of niet geselecteerd, of was de technologie niet bijzonder genoeg?

Teun van Essem

why am I not surprised? Slot was toch een geweldige serial entrepreneur? Waarom kan ie dan z'n bedrijfjes niet zonder andermans moeite en geld onder aandacht van funders brengen? Dit is geen simpelweg doorgestoken kaart maar gewoon opnieuw een bewijs van het voor Nederlandse VC's zo typerende nepotisme en incompetentie. Dat de gekozen bedrijven wellicht de beste kandidaten waren is best aan te nemen, maar als organisator je eigen belangen zo duidelijk naar voren schuiven is op z'n zachtst gezegd onfatsoenlijk.Emerce, wanneer gaan jullie eens aan redactionele content analyse doen? Of laten jullie dit liever aan mensen zoals ondergetekende over?

Taco

Willem Wakker ze zaten waarschijnlijk niet in het NETWERK. Hier is er nog een: "Neteconomy" Founded 1993 (Al 10 jaar young and upcoming) Op eigen site is te vinden: Strategic cooperation with PriceWaterhouse Coopers New alliance with Logica. Overigens lijken mij alle bedrijven die meedoen prima bedrijven. Alleen als je je b-plan gestuurd hebt moet je daar toch een slecht gevoel aan overhouden als je dit allemaal leest. Ik vraag mij af of de 200 afgewezen bedrijven nog een net berichtje hebben gehad van de organisatie? Misschien weet iemand daar het antwoord op?

Teun van Essem

Taco, hierbij de tekst van de mail die gestuurd is aan de 200 bedrijven die niet geselecteerd zijn; krijgen een soort advertorial troostprijs van de organisatie! (aardig van ze, he?). Ik kreeg deze mail doorgestuurd van een van de bedrijven die niet behoorden tot het cirkeltje ingewijden. Het Engels van de schrijver is niet geweldig, maar de boodschap is duidelijk! Unfortunately your company has not been selected for the Dutch Tech Tour. Still, as we indicated in our previous mail, we were surprised with the number and the quality of Dutch companies and we therefore like to give everybody some more exposure. We have therefore decided to hand the sixty overseas delegates of the tour a list of all 'interesting' Dutch companies. You, as an applicant of the tour can be part of this list. We aim to create a list of all companies that did not make it (and whish to be on the list). The list will contain, your company name, your short company description and your company website. No further information will be handed out. We therefore invite all of you to do the following:1) If you want to be part of the 'interesting companies' list you need to be a DUTCH TECHNOLOGY company.2) You have to reply to this mail and tell us that you want to be part of the list. Reply to: hebikweggehaald3) You need to re-assess the brief description of your application (at the Dutch Tech Tour Website) to a maximum of FOUR lines.4) You have to ensure that the URL to your website is right.5) All of this needs to be done before May 11 Kind regards

Een DTT inschrijver

Het bedrijf waar ik werk heeft zich ook voor de DTT ingeschreven. Alhoewel ik ook zie dat er nogal wat 'bekende' bedrijven zijn geselecteerd, moet mij wel van het hart dat de selectie-procedure professioneel was (/leek). Zo zijn er klanten en relaties van ons bedrijf gebeld voor telefonische interviews en heeft een lid van de DTT ook ons nog telefonisch vragen gesteld. We kregen ruim twee weken geleden een email waarin stond dat we niet geselecteerd waren, maar wel werden gemeld aan de aanwezige participanten. Uiteraard waren we teleurgesteld, maar it's all in the game.

deelnemer

Even een reactie op de vraag of de tech-tour boys netjes hebben gecommuniceerd. Mijn bedrijf was ook uitgenodigd voor de techtour. En niet gelieerd aan een organiserende partij. Dus eerst de informatie ingeleverd. Vervolgens een uitgebreid gesprek gehad met een van de analisten die de bedrijven aan het screenen was. Daaruit bleek dat ze zich echt wel even in de materie verdiept hadden. Tenslotte een standaard-mailtje dat we niet geselecteerd waren. Altijd jammer om in zo'n 'beauty-contest' niet geselecteerd te worden. En er zullen -net als in een beetje miss-verkiezing- ook best persoonlijke voorkeuren een rol hebben gespeeld. Maar als antwoord op de vraag of ze netjes gecommuniceerd hebben is mijn mening dat ze in de analyse-fase zeer persoonlijk en zorgvuldig waren, en dat het jammer -maar niet verwonderlijk- is om een standaard-mailtje als afwijzing te krijgen. een deelnemer

Don Leo

Wat mij wel opvalt is dat Jeroen Mol niet zijn eigen bedrijfjes in de top 22 heeft gekregen. Dit kan het volgende betekenen:1.Hij heeft geen enkel goed bedrijf2.Hij is zijn aanzien in de internetwereld verloren en kan niemand zover krijgen hem te steunen3.Hij is zeer stom dat hij omzich heen iedereen hypokriet ziet doen en zelf een beetje aan de bar blijft hangen.4.Gorilla Park is verloren geld geweest. Dat horen we waarschijnlijk wel over een aantal maanden als de beerput open wordt getrokken!Een goed puntje aan de Dutch Tech tour. Het wordt een volwassen business met intriges zoals we die alleen uit de old economy kenden. PS Racing Interactive is een fantastisch product. Ik stel voor dat die jongens meegaan. Al is het alleen maar om de verveling te verdrijven met een potje racen tussen die presentaties. Misschien is dit wel de reden dat ze niet meemogen, dan zou er niemand meer naar de saaie stands van de anderen gaan.

Jeroen

Diegene die niet gekozen zijn hebben een keurige afwijzing ontvangen (en ik kan het weten ;-)). Ik vind trouwens dat de meeste bedrijven die zijn uitgekozen dit ook wel verdienen, al weet ik niet welke bedrijven het net niet gehaald hebben. Voor deze bedrijven is het natuurlijk erg zuur dat er een sfeertje hangt van belangenverstrengeling en vriendjespolitiek. De organisatie had op zijn minst wat tactvoller kunnen omspringen met dit probleem. Ik kan me niet voorstellen dat Roland en kornuiten hier niet over hebben nagedacht.

Peter Went

Zelf vertegenwoordig ik een van de uitgekozen bedrijven, nl. WCC Services B.V., die mee mochten doen aan de Dutch Tech Tour.Het spijt me de bovenstaande reacties te lezen, waar de integriteit van de organisatie enigzins in twijfel wordt getrokken. Zoals ik de organisatie (met name Roland Slot en Ron Belt) ken, zijn dit uitermate professionele en integere mensen. Ze hebben kritische vragen gesteld tijdens het selectietraject en hebben ons daarna uitermate goed begeleid bij het maken van de presentatie. Als ik kijk naar de omvang van dit evenement, het aantal Nederlandse en buitenlandse aanwezigen, de excursies, de sponsoring e.d., dan neem ik daar mijn petje voor af. Gewoon fenomenaal. In mijn relatienetwerk ken ik niemand die dit zo goed (of beter) had kunnen organiseren. Goed nieuws voor degene die kritiek hebben c.q. van mening zijn het beter/objectiever te kunnen organiseren, over enige tijd komt er weer een Dutch Tech Tour en het is het algemene principe dat elke tour weer een nieuwe organisator heeft. De president van de European Tech Tour is Sven Lingjaerde (sven@visioncap.com of info@europeantechtour.com).

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond