Deel dit artikel
-

Rots-Vast Groep verbiedt gelijkende naam

Courant International mag niet langer op zijn website de handelsnamen Rots-Vast Groep en Rots-Vast gebruiken. Het gebruik ervan is strikt voorbehouden aan franchisenemers. Dat heeft de Voorzieningenrechter Rechtbank Alkmaar bepaald.

De Rots-Vast Groep hanteert een franchiseformule met franchisenemers in woningbemiddeling. De franchisenemers hebben een exclusieve licentie (gebruiksrecht) op het merk en de handelsnamen binnen een bepaald rayon, voor activiteiten gericht op het verhuren en beheren van woonruimte. Er zijn inmiddels meer dan dertig franchisevestigingen en meer dan 3.500 woningen die op korte termijn te huur zijn door heel Nederland.

In 2010 bemerkte de Rots-Vast Groep dat door Courant, die geen franchisenemer is, de handelsnaam ‘Rots idb Vastgoed’ gebruikte voor activiteiten gericht op tijdelijke verhuur van woonruimte. Op de sommatie om de inbreuk te staken, werd niet gereageerd. Enige tijd is de website offline geweest.

Recent werd de site weer actief met als adres rotsidbvastgoed.nl. Courant was niet bereid de site offline te halen. Men nam de eis ‘niet serieus’.

Courant heeft aangevoerd dat zij een krant maakt en dat zij de handelsnaam ‘Rots idb Vastgoed’ uitsluitend gebruikt voor de verhuur van kamers in de woning van haar directeur. Het gebruik van de naam ‘rots’ had trouwens een curieuze reden: ‘Zij heeft benadrukt dat het woord ‘Rots’ voor haar directeur de heer xxx ziet op de Here Jezus Christus die voor hem een rots in de branding vormt.’

Ook werd aangevoerd dat in verband met de verhuur van die kamers eerder een samenwerkingsovereenkomst bestond met een franchisenemer van de vestiging van de Rots-Vast Groep in Purmerend. Deze samenwerking hield in dat Rots-Vast Purmerend voor haar feitelijk functioneerde als een soort front-office.

Courant heeft gesteld dat het merk Rots-Vast Groep en het teken Rots idb Vastgoed voldoende van elkaar verschillen en dat de enige overeenkomst het woord Rots betreft, aangezien ‘Vast’ in haar handelsnaam gewoon onderdeel is van het woord ‘vastgoed’.

De rechter hechtte weinig waarde aan die verklaring. Er was voldoende ‘visuele, auditieve en begripsmatige overeenstemming’ om de vordering toe te wijzen.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond