Deel dit artikel
-

“2,6 GHz WLL waarschijnlijk niet benut”

De frequentieband 2,6 GHz voor Wireless Local Loop (WLL) die momenteel door het ministerie van Economische Zaken geveild wordt, zal waarschijnlijk ongebruikt blijven. Dit zegt telecomdeskundige Jaap van Till. Het gebied zou geschikt zijn voor wifi-experimenten, maar de nieuwe eigenaar zal volgens Van Till wachten op de komst van umts.

Sinds vorige week is het ministerie van Economische Zaken gestart met het veilingproces van twee stukken frequentie, in het gebied van 2,6 en 3,5 GHz ten behoeve van Wireless Local Loop (WLL). Deze radiofrequenties zijn bestemd voor het leggen van een draadloze verbinding via breedband over tientallen kilomters. WLL was met name bedoeld om te voorkomen dat er dure kabels in de grond gelegd moesten worden op grote bedrijventerreinen en tussen kantoorgebouwen in steden. Om die reden ziet het ministerie van Economische Zaken een rol voor WLL binnen het midden- en kleinbedrijf.

De veiling is al vier jaar geleden in gang gezet, maar er trad vertraging op, met name door het toewijzen van andere frequentiegebieden aan Telfort en Enertel, waarna het volgens het ministerie van EZ onduidelijk was welke voorkeurspositie daar voor beide bedrijven uit zou voortvloeien.

Sinds maandag kunnen geinteresseerden zich melden voor de twee kavels, de 2,6 en de 3,5 GHz frequenties. KPN is buitengesloten van de veiling, vanuit het oogpunt van mededinging. Tenzij zich niemand meldt. De 2,6 MHz frequentie is beschikbaar tot 1 januari 2008, daarna dient deze volgens internationale afspraken weer vrijgemaakt te worden voor gebruik bij de uitbreiding van umts, aldus het ministerie van Economische Zaken. Het stuk 3,5 GHz spectrum wordt voor 12 jaar toegewezen.

Telecomdeskundige Jaap van Till zegt dat de veiling op deze manier, in twee kavels die heel Nederland overstralen, de facto achterhaald is. "Tien jaar geleden was WLL een spannende technologie. Het werd gebruikt in metropolitan New York als vervanging van kabels. Maar nu zijn verbindingen via glasvezel en DSL eenvoudig en goedkoper beschikbaar." Volgens Van Till is het nu "wellicht te laat voor WLL", en een opvolger in de vorm van wifi-achtige netwerken is al gearriveerd.

Bij het ministerie is enige malen gepleit voor het beschikbaar maken van de frequenties voor stedelijke of lokale partijen, aldus Van Till. Isp's zouden dan in een stad of landelijk gebied de frequentie kunnen gebruiken voor draadloos internet (wifi). "Mijn idee is dat er beter een zandbak voor kleine lokale experimenten van gemaakt kan worden. Met name de frequentie van 2,6 GHz is geschikt om wifi de ruimte te geven."

"De reactie bij het ministerie was onwrikbaar. Men zei gebonden te zijn aan internationale afspraken, consultatietrajecten en eerdere aankondigingen aan de markt over WLL." Van Till vermoedt dat er huiver was om over te gaan tot opdeling en de kleinere kavels vervolgens aan meerdere partijen toe te wijzen. "Ik denk dat de kans groot is dat er een partij het 2,6 GHz kavel opkoopt en ongebruikt laat tot het ingezet kan worden als reserve voor de eigen uitbreiding van umts. Dat lijkt me in strijd met de wet, die opdraagt dat de frequentieruimte doelmatig gebruikt moet worden. Ik bepleit dat het minsterie er op zal toezien dat de koper het alsnog in kleinere regiokavels opdeelt en laat gebruiken door een aantal locale wireless isp's."

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond