Deel dit artikel
-

Universiteit Twente verbetert prestaties van eSporters

De eDivisie en de Universiteit Twente (UT) wil de prestaties van eSporters verbeteren. eSporters van Feyenoord en Heracles Almelo, die het vanaf 11 november tegen de overige eredivisieclubs opnemen in de EA SPORTS FIFA 20-competitie eDivisie, nemen deel aan de eerste proef.

Het lijkt ietwat vreemd: eSporters die getraind moet worden, maar dat is precies wat het eSportslab op de campus van de UT beoogt: er wordt gewerkt aan het verbeteren van onder meer de reactietijd, inzicht, stressniveau en ruimtelijk inzicht van de eSporters. De UT en de eredivisie pionieren met de combinatie van eSports en wetenschap.

De meeste eSporters krijgen al professionele begeleiding van de eredivisieclubs bij hun speltactiek, houding en fysiologie. Met de samenwerking met de UT wordt daar nu een wetenschappelijke component aan toegevoegd om zodoende de prestaties van de eSporters te verbeteren.

Woensdag vond er een eerste meetsessie plaats met de eSporters van Heracles Almelo en Feyenoord, waar zij onder andere EA SPORTS FIFA 20-wedstrijden tegen elkaar speelden.

Met draagbare technologie wordt de hartslag en het stressniveau van de eSporters gemeten en met eyetracking worden oogbewegingen op het scherm gevolgd. Ook emotieherkenning speelt een belangrijke rol. Tegelijkertijd verzamelt men data uit FIFA 20 om uit te lezen hoe de eSporter presteert.

Het doel is de eSporters op langere termijn te helpen zichzelf te optimaliseren voor de game en tegenstanders beter te analyseren.

‘In het profvoetbal moet je ook weten waar je goed in bent, waar je tegenspeler goed in is en moet je het spelletje door en door kennen. Dat is hier niet anders,’ stellen de onderzoekers.

De Universiteit Twente zette afgelopen jaar al grote stappen met data-onderzoek binnen de topsport. Sportdata in Twente kwam in een stroomversnelling dankzij Joost Kok, decaan op de UT en een ervaren onderzoeker op het gebied van datawetenschap. Als oprichter van het Sport Data Centre (SDC) werkte Kok met het Nederlands vrouwenvoetbalelftal en schaatscoach Jac Orie om data te verzamelen en te verwerken.

Binnen de Universiteit Twente zijn verschillende disciplines betrokken bij het eSportslab, zoals de vakgroepen IEBIS, HMI, Psychology en BSS. De UT werkt momenteel aan het lanceren van een masteropleiding.

Foto UTwente/Jaap Eijsker

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond