Deel dit artikel
-

34 Nederlandse bedrijven in Fast 500

De Deloitte & Touche Technology Fast 500 telt dit jaar 34 Nederlandse bedrijven, aanzienlijk meer dan de 19 van vorig jaar. De lijst rammelt echter. De omzetgroei lijkt hoger door het aanpassen van de onderzoeksmethode en de nummer vijf van vorig jaar, het Nederlandse Bibit, ontbreekt nu.

Het snelst groeiende technologiebedrijf in Europa in de periode 1997-2002 was Tiscali , zo zegt Deloitte & Touche in de Fast 500 . Het groeide met ruim 56000 procent over de onderzochte periode. De tweede positie is voor het Noorse Fast Search & Transfer , dat begin dit jaar werd overgenomen door het Amerikaanse Overture. Fast groeide met ruim 44000 procent. Het Franse Netsize bezet de derde plek met een omzetgroei van ruim 30000 procent.

Dit jaar meet Deloitte & Touche de omzetgroei voor de Fast 500-bedrijven (pdf) over een periode van vijf jaar, vorig jaar gold nog omzetgroei over drie jaar. Het is een van de oorzaken van de spectaculaire percentages zoals hierboven vermeld. Zo bezette Tiscali vorig jaar een veertiende plek met een omzetgroei over drie jaar van 1780 procent. Het zorgt er tevens voor dat de top tien van dit jaar op twee bedrijven niet meer gelijk is aan die van vorig jaar.

De omzet van de 500 snelst groeiende technologiebedrijven in Europa groeide met gemiddeld 1175 procent, bijna meer dan een verdubbeling in vergelijking met vorig jaar, aldus Deloitte & Touche. Een verdiscontering van de aanpassingen in de onderzoeksopzet – van drie naar vijf jaar – ziet het daarbij echter over het hoofd.

De opvallendste verschuiving vanuit Nederlands perspectief is wel het verdwijnen van Bibit Global Payment Services van de lijst, vorig jaar eindigde het nog op de vijfde plek met een omzetgroei over de voorgaande drie jaar van bijna 4000 procent. Een woordvoerder van de Europese versie van de Deloitte & Touche Fast 500 heeft niet direct een verklaring paraat voor een dergelijke 'verschuiving' in de rangschikking. "Wellicht zouden ze gedaald zijn door de periode van vijf jaar die we nu ingesteld hebben, maar helemaal verdwijnen, dat lijkt met niet met vierduizend procent omzetgroei."

Een mogelijke verklaring is, zo zegt hij, dat het bedrijf zelf geen prijs stelde op vermelding op de lijst. "We stellen de lijst samen aan de hand van eigen onderzoek, met name naar beursgenoteerde bedrijven, en ook via data die we via externe bronnen krijgen aangeleverd." Stelregel is dat een bedrijf wanneer het in publieke handen is, zich zelf moet aanmelden voor de Fast 500. "Wellicht dat Bibit er volgend jaar weer in staat", reageert de woordvoerder laconiek. Dat de lijst daarmee aan waarde inboet lijkt hij zich ook te realiseren. "Het is een momentopname." Bij Bibit was gistermiddag niemand bereikbaar om uitleg te geven.

Desalniettemin, Nederlandse technologiebedrijven zien kans meer posities op de Fast500 in te nemen dan in de voorgaande jaren. Vorig jaar telde de lijst 19 bedrijven, dit jaar zijn het er 34. Koploper is E-wise BV , dat met een omzetgroei van 1985 procent over de periode 1997 tot en met 2002 de 49e positie wist te veroveren. Kahuna Groep met 1901 procent en OmnIT met 1505 procent volmaken de Nederlandse top 3.

Naschrift:

In reactie op het bovenstaande artikel geeft Joop de Jong van de Nederlandse Fast 50 de volgende verklaring voor het ontbreken van Bibit:

"De internationale Fast 500 organisatie heeft vanaf dit jaar wereldwijd de onderzochte periode gelijk getrokken in alle landen. Voor Nederland betekende dat de periode van drie naar vijf jaar ging (1997-2002). Door het relatief korte bestaan van Bibit kunnen maar vier omzetjaren meetellen en is Bibit niet opgenomen in de Europese Fast 500. Volgend jaar zal dit wel mogelijk zijn voor Bibit en is het bedrijf waarschijnlijk weer onderdeel van de Fast 500."

De gebruikte onderzoeksmethode, zo zegt De Jong, is als volgt:

"Voor de Nederlandse situatie is gebruik gemaakt van de gemiddelde absolute groei (omzet laatste jaar – omzet eerste jaar gedeeld door aantal groeistappen drie of vier, gedeeld door eerste jaar x 100%) zodat bedrijven waarvan maar vier jaren bruikbaar waren (drie groeistappen) en bedrijven met vijf jaar (vier groeistappen) toch met elkaar vergeleken konden worden. Deze maatregel is éénmalig omdat volgend jaar het probleem zich niet meer voordoet. Omrekening naar de internationale percentages van totale omzetgroei is eenvoudig te doen door de gemiddelde percentages te vermenigvuldigen met drie of vier."

Deel dit bericht

8 Reacties

Paul van Keep

Bizar inderdaad, niet alleen Bibit is uit de lijst verdwenen, maar Sumatra staat er ook niet in. En wij waren toch tweede na Bibit bij de Nederlandse Fast50. Ook zijn de groeipercentages vreemd. Wij hadden onze tweede plaats te danken aan een groei van 700% over vijf jaar, maar ik zie nu op de Europese lijst allerlei percentages staan van Nederlandse bedrijven die hoger zijn dan dat.Ik kan er geen chocola van maken…

B. van de Haterd

Goed om te zien dat Emerce de onderzoeksmethodiek aan de kaak stelt. Het is namelijk zeer frustrerend om te zien dat nagenoeg alle media dit onderzoek automatisch zullen overnemen, omdat er de naam Deloitte boven staat, terwijl als je dit leest (een bedrijf moet zich aanmelden, etc. etc.) je weet dat het onderzoek dus om zijn minst discutabel is. Dat terwijl vaak zeer gedegen onderzoek (ik denk daarbij aan b.v. Belegger.NL en JungeRating onderzoeken) altijd met veel scepcis worden ontvangen…

Niek van Dijk

Een lijstje met snelle groeiers kun je gewoon uit de gegevens van de Kamer van Koophandel halen: omzet drie jaar geleden en omzet dit jaar vergelijken en je bent klaar. Maar wat zegt dat? Bedrijven die drie jaar geleden zijn begonnen (omzet NUL euro) en nu een marginaal bestaan leiden hebben een oneindige omzetgroei behaald en komen dus in deze lijst bovenaan? Dat vermoed ik wel gezien groeicijfers van 56000 procent. (Met drie jaar geleden 1 euro en dit jaar 56.000 euro omzet sta je hoog bovenaan in de lijst!) Ik ben benieuwd naar winstcijfers, toekomstperspectief beoordeeld door onafhankelijke deskundigen, huidig vrij besteedbaar vermogen, "burn rate", concurrentie-analyse, etcetera. Dat is concurrentiegevoelige informatie dus dat zullen bedrijven niet snel op tafel leggen. Een dergelijke, wel waardevolle, lijst kost erg veel moeite om te maken, en zal nog veel meer discussie opleveren dan de huidige. Een onbegonnen zaak dus. Overigens: met een beoordeling op basis van dit soort gegevens kan IEDER bedrijf in een klap uit de lijst vallen (stel nu eens dat er een kapitaalkrachtige, serieuze concurrent op de markt is verschenen?). Kortom, dit lijstje dat er nu ligt zegt niets, en kunnen we dus gewoon negeren. Als iemand op basis van een -op basis van dit lijstje overgenomen- krantenartikel zijn geld op een van de koplopers wil zetten is dat zijn eigen schuld.

Leentje

nutteloze lijstjes, een erfenis van de bubble om saaie mutsen club Toilet & Douche hip te positioneren en e-autoriteit (ja zo kon dat heten..) te verschaffen

Peter Kromhout

Alle voorgaande personen hebben groot gelijk … door de naam lijkt dit lijstje heel wat. Doordat je zelf de info moet verschaffen is de lijst nimmer en nooit compleet. Maar boven alles is dit lijstje te gebruiken als min of meer free publicity. (ik vermoed dat je D&T hier wat geld vraagt). Ik ben blij dat mijn directie niet aan dit soort grappen en grollen meedoen, gezien de cijfers zouden wij vorig jaar vrijwel zeker een top20 in Nederland halen, maar dat is niet onze markt. Gezien het (waarschijnlijk) zeer beperkte aantal inzenders (zowel nationaal als internationaal) doen wij hier niet aan mij. Ik hoop voor de winnaars dat het ze goed gaat en dat ze behalve groeien ook muntjes verdienen en niet binnen 5 jaar in de prullenmand liggen.

Redactie Emerce/ Jasper Houtman

In reactie op het artikel heeft Joop de Jong van de Nederlandse Fast 50 een verklaring gegeven voor het ontbreken van Bibit. Hij gaat ook in op de onderzoeksmethode. Deze informatie is in de vorm van een naschrift aan het artikel toegevoegd, en hierboven te lezen. Redactie Emerce Jasper Houtman

controller

Grappig ook dat de nederlandse bedrijven die in zowel de top 50 (nl) en de top 500 staan, hier soms verschillende groeipercentages hebben over dezelfde periode. Zal wel een slimme boekhoudkundige bewerking zijn. Ewise (positie 49 f500):F50 Groei: 496,3 %F500 Groei: 1985 % Kahuna (positie 52 f500):F50 Groei: 475.5 %F500 Groei: 1902 % De rest heb ik niet gechecked, maar deze verscillen zeggen genoeg lijkt me ;-) Lekkere accountants daar by Deloitte…Dan liever Andreson! —- Toevoeging Emerce: Het verschil heeft te maken met een verandering in de onderzochte termijn voor de Fast 500. Dit jaar is er een periode van vijf jaar onderzocht, vorig jaar werd nog de omzetgroei over drie jaar bepaald. Zoals ook in het artikel aangeduid leidt dit tot een andere rangschikking en een stevige stijging van de groeipercentages voor veel bedrijven in de lijst. Zo nam het groeipercentage van alle bedrijven met gemiddeld 1175 procent toe, bijna een verdubbeling in vergelijking met vorig jaar. Redactie EmerceJasper Houtman

Paul van Keep

Aha! Die verschillen van 'controller' begrijp ik nu. Daar is iets niet goed gegaan. Die Fast 500 percentages zijn in beide gevallen precies vier keer de percentages uit de Fast 50. Zou het kunnen zijn dat de gegevens die Deloitte NL doorgegeven heeft geinterpreteerd zijn als jaarlijkse groei ipv. totale groei? Ergens is er ten onrechte door iemand met 4 vermenigvuldigd.Dan hadden we met Sumatra 30e gestaan (als we toegelaten waren tot de lijst)

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond