Deel dit artikel
-

4994 portaal voor alle mobiel

Na vele maanden ontwikkelen ziet 4994, een initiatief van Nederlands mediaondernemers voor een mobiel portaal met aangepaste applicaties ‘voor alle telefoons’ officieel het licht. Een volledig open internet werkt mobiel voorlopig niet, menen de makers.

Op 4994.nl is op internet het portaal te zien dat [naam bedrijf?] van enkele Nederlandse ondernemers lanceren. Eén van de groter Nederlandse mediaondernemers is grootaandeelhouder maar wil zijn naam nu niet in de publiciteit.

De lancering van een startpagina c.q. portaal, dat nu in drie talen (Nederlands, Noors en Turks) beschikbaar is en binnen een aantal maanden naar 15 talen moet zijn uitgebreid, is opvallend. Immers, de druk van de markt is groot om op open mobiel internet te komen. Specifieke portalen van providers moeten er aan geloven volgens de protagonisten van open internet op je mobiel.

Vooralsnog is dit een illusie volgens Paul Scholten, operationeel directeur voor 4994: "Op internet zoeken de mensen om te kunnen vinden, mobiel willen ze direct vinden. Er komt gelukkig steeds meer content voor de mobiele telefoon, maar voornamelijk kleine kopieën van al bestaande websites. Die zijn meestal alleen nog op bepaalde mobiele telefoons te laden. Er wordt nog steeds geen rekening gehouden met de gebruiker."

Het programma 4994, gemaakt door diverse teams die al jarenlang mobiel internet gebruiken, moet volgens Scholten ‘geniaal in gemak’ worden voor alle mobiele gebruikers. "De geboden diensten zijn direct te raadplegen op alle mobiele telefoons, dus niet allen op de geavanceerde telefoons. En niet alleen voor gebruikers die de weg weten."

De laadtijd is kort en alles daarna is gericht op gebruikersgemak. Scholten: "4994 is eigenlijk een programma met allemaal custom build programma onderdelen waardoor je alle voor de gebruiker relevante informatie op één site kan vinden."

Indien de gebruiker geregistreerd is kan hij categorie items weglaten waarin het niet geïnteresseerd is en uiteraard later eventueel weer toevoegen. Er is een eenvoudige mogelijkheid om url’s van andere websites en ook rss-feeds toe te voegen.

"Je kunt de instellingen direct aanpassen op je telefoon of nog handiger en sneller op je pc. Gebruikers kunnen ons ook tippen: als ze een site generiek beschikbaar willen hebben op de telefoons en wij zien daar heil in dan moet één van onze teams binnen 48 uur een applicatie kunnen maken onder 4994."

Buitenland maken, hier bundelen

Volgens Scholten werken op dit moment zo’n freelance ontwikkelaars in Polen, Canada en India aan programmaonderdelen en verschillende talenversies. "Door de spreiding van personeel in het buitenland kan de productie zo 24 uur per dag doorgaan. Als India sluit kunnen de Polen doorgaan en volgt Canada later etc."

Uiteindelijk worden de onderdelen in Nederland geïntegreerd, ter voorkoming van het kopiëren van broncodes. De ondernemers in kwestie hebben met vorige bedrijven daar slechte ervaringen mee opgedaan: "Sommige producten waren nog niet eens geheel af bij ons en dan lagen ze al illegaal voor een habbekrats elders."

De meest populaire diensten kwamen eerst, zoals Google, Wikipedia, categorieën nieuws van leverancier Nu.nl, de 25 fondsen uit de AEX, de live AEX-grafiek, files/flitsers, NS, weer/Buienradar, huizen van de site?, live voetbalstanden, moppen, cartoons, Kieskeurig voor tijdens het winkelen, evenals recepten (eigen bron ) met foto’s, bereidingstijd en ingrediënten.

Dan zijn er Teletekst, een tv-gids (open bron), vertalingen in 12 talen (van Steape), vluchtinformatie, taxi’s per plaats. En uiteraard zit er ook e-mail in, webmail (pull) van alle providers. Tenslotte is er een WieOwie achtige dienst voor persoonsinformatie. Scholten: "De bedoeling is dat het sterk gepersonaliseerd wordt. Je reist naar Londen en daar krijg je informatie die lokaal van belang is."

Marketing en inkomsten

Een nieuwe dienst opzetten is één, deze aan de man brengen een ander verhaal. 4994 zegt met twee van de drie mobiele netaanbieders KPN, Vodafone en T-Mobile in gesprek te zijn om 4994 te bieden als concept voor een Startpagina. Gezien de internationale pretenties zou Vodafone een ideale partner zijn, maar dat geldt voor ongeveer alle internationale mobiele dienstenaanbieders.

Uiteraard eisen providers exclusiviteit. Scholten: "Dan is de vraag voor ons: moeten we dat willen of moeten we proberen om zelf te gaan voor de grote massa. Wat wij nu kunnen bieden is er nog niet. Het kan de startpagina voor miljoenen worden."

Juist deze week werd bekend dat Ilse met Startpagina mobiel aan de weg wil timmeren. De ondernemers van 4994 zien deze concurrent niet als een groot gevaar: "Startpagins biedt links, wij ook de applicaties erachter."

Geld wil 4994 vooral verdienen met aanvullende sms-diensten en met affiliate marketing. Met een eigen sms-server zijn legio alertdiensten mogelijk, van de ‘file langer dan vier kilometer op mijn woon-werk traject’ tot koersalarms, uitslagen,, recepten.

Scholten: "Een ander programmaonderdeel zal de aanbieding worden. Zo kun je een sms krijgen van Shell als je in de buurt bent en korting krijgen. We zijn ook met supermarkten en andere winkelketens in gesprek over gezamenlijke programma’s voor mobiele marketing. Je kunt dan delen in de winst."

In ontwikkeling is ook een programma voor mobiele dating op basis van gps en sms: een ‘kloppend’ profiel van een gebruiker binnen een straal die je zelf kunt instellen levert een sms op met de vraag of je contact wil leggen voor een date.

Ook heeft 4994 televisiestations benaderd voor een quiz die de populariteit van 4994.nl moet vergroten en beide partijen veel sms-geld moet opleveren. "Twee keer per dag op gezette tijden zullen er vijf vragen komen waar je de antwoorden bij 4994.nl kunt vinden. Een vraag zou bijvoorbeeld kunnen zijn ‘wat geeft 4994.nl voor morgen als hoogste temperatuur af in Nairobi’. De goede antwoorden moet je sms’en naar 4994, met geldbedragen van 50 tot 1.000 euro als prijzen."

Er moet nog veel water door de Rijn stromen alvorens het succes daar is. Zo is 4994 nog op zoek naar investeerders om de verdere buitenlandse expansie gestalte te geven, en naar partnes om in andere landen marketing te ondersteunen.

Deel dit bericht

16 Reacties

Hank

Heb het net in gebruik genomen en kan op dit moment niets anders zeggen dan top! Leuk dat dit programma er is gekomen.

arnoud

Hmpf, ziet er niet uit. Heb zelf (HTC-bezitter) samen met de eigenaar van een Nokia een startpagina in elkaar gedraaid (twee uur werk), met plaatjes als links. Pagina oproepen, lokaal opslaan, en hij staat bij het opstarten van de browser in een paar milliseconden op je scherm. Veel beter!

Wouter de Wild

@Hank: Ik wordt zo moe van die sluikreclame in de reacties. Bedrijven die dat nodig hebben, tonen een gebrek aan fantasie en creatief inzicht.

Paul Brackel

Tegenvaller – heb geprobeerd me 2x te registreren met ander e-mail adressen, maar beide werden (om onbekende redenen) niet geaccepteerd. Ben ik zo dom ? Ja, uitrollen. In ieder geval niet via een Mobiele operator met exclusiviteit clausule 'geven'. Dan win je rollout snelheid (heel veel) maar maximeer je het bereik op ~40 %. Dit laatste is natuurlijk denken uit de oude doos van de operators. Ik dacht dat we dat punt all (bijna) voorbij waren. Sluit je aan bij Open Mobiel Internet initiatief om harts and minds te veranderen ! Paul Brackelvoorzitter OMIwww.openmobielinternet.com @ wouter – dit is geen reclame maar een oproep !

Mark

Boeven zijn het…. Ze rippen de 9292ov planner, maken hem blauw en zetten er NS er boven…. Erg onprofessioneel.  Mark de Bruinmobiel.9292ov.nl

Fred

@Mark Volgens begrijp je het niet zo goed Mark. Het is een portaal en niet een rebranded iets.  Tijd voor een cup a soup.. 

BlueStrike

Ik moet wel weer erg lachen om dit initiatief. Wat een bla bla verhaal over 24 uurs ontwikkeling around the globe en gesprekken die er met 2 van de 3 grote telecom operators… Uitermate onprofessioneel om dit zo te melden als die gesprekken er echt zouden zijn, lijkt me. Ok, en dan aanmelden… uhhh aanmelden? Uitgebreide vragenlijst beantwoorden, een mail met een activatielink en dan mag je eindelijk inloggen… uuh inloggen? Echt klantvriendelijk, een portal waar de klant zijn mobiele nummer en password moet invoeren! Not… In deze portal zie ik vervolgens allerlei bekende content (Buitenradar/ OV9292 etc.), geript van sites waar in veel gevallen ook prima mobiele versies van zijn (startpagina.mobi / mobiel.9292ov.nl etc.). En ik in mijn "naiviteit" nog denken dat deze cowboys al deze content in licentie hebben genomen van de betreffende eigenaren (er zit tenslotte een grote Nederlandse Media ondernemer achter!) om er vervolgens een eigen look-en-feel (en ongetwijfeld advertenties!) over heen te gooien. Niet dus als ik de reactie bekijk van Mark de Bruin van OV9292, de content wordt gewoon zonder toestemming geript! Als dit voor alle content op deze 4994 portal zo is, dan hoop ik voor deze cowboys dat ze ook veel freelance advocaten in dienst hebben om de juristen van de diverse uitgevers van zich af te houden.

Anne Karel

wat een gefrustreerdemkinderachtige typisch nederlanderlandse reacties over een initiatief wat ze kennelijk zelf graag hadden willen ontwikkelen BAH!

Kjeld

Ziet er prima uit en het werkt ook prima (server is iets traag alleen en geen GZIP compressie) voor de consumenten een erg fijn product. Echter voor de publishers zoals boven beschreven erg slecht gedaan content rippen van kieskeurig en 9292 en buienradar etc..?? daar is Nederland echt te klein voor, zoals boven beschreven, dit wordt procederen, door velen. PS: aan de makers van 4994: Hebben jullie ideen opgedaan van mippin.com ? Die doet namelijk het zelfde alleen dan op een globaal niveau.Aan het OMI: Kunnen jullie niet een onafhankelijke portal ontwikkelen als startpagina voor mobile nederland? En oja.. dat advies van mobiel.blbla.nl is nu hopelijk wel m.blbla.nl of niet?

Durk Westraa

@ Kjeld en Mark, ik verbaas en verheug me over sommige reacties, ik heb zelf in het verleden meegeholpen aan de applicatie 4994.nl Heb er nu niets meer mee van doen, maar blijf het een zeer goed initiatief vinden en een handig programma. Het is alleen zo dat er wel erg ongenuanseerd gereageerd wordt. Ten eerste weet ik persoonlijk dat er een afspraak is met o.a. de NS, dus niets geript. Ten tweede weet een ieder die er maar een beetje verstand van heeft dat o.a. buienradar (zie hun site) deeplinks en andere mogelijkheden zelf aanbied om op je eigen site neer te zetten. Ten derde was ik ook nieuwschierig en heb een oud collega gebeld hoe de lancering verliep en weet ik dus uit eerste bron dat dit uiterst succesvol is verlopen met duizenden tevreden gebruikers op de eerste dag. Dus nou niet allemaal gefrustreerd reageren en kan ik me aansluiten bij de reactie van Anne Karel, typisch nederlands, altijd maar klagen ipv het fijn te vinden dat er mensen zijn die ons allen een wederom zeer handig mobiel platform bieden!

Kjeld

@Durk In mijn reactie lees je ook dat ik als consument ook wel tevreden zou zijn, echter zijn die dingen widgets voor consumenten gebruik en niet voor bedrijven.. zie de disclaimers op de diverse websites. Als ik content eigenaar daarvan zou zijn dan zou ik denk ik wel eens van me laten horen.In het verleden heb ik wel zo een dispuut met Mippin mee gemaakt, is niet fijn kan ik je vertellen.

Karel

Ach gut, Dork Westraa is nieuwschierig.Maak eerst eens de lagere school af, met je trieste gebluf.

Jef Martens

Klinkt leuk, maar zelf ben ik niet onder de indruk van tekst links. Voor een tekstsite nog steeds 'Zwaar': Voordeel 4994: grote tekst, dus ook per vinger te bedienen. Nadeel: teveel op 1 pagina, dat wordt dus scrollen!Voor de eigen brouwkeuken een testpagina gemaakt; voornamelijk om de resolutie te testen van mijn smartphone ivm icoontjes eigen software.Portaal met icoontjes: mobiel.artens.nl [/schaamteloze linkdump]

BlueStrike

Ze leren snel bij de 4994 want die mega irritante login is nu optioneel. Verstandig want lang niet alle toestellen ondersteunen cookies (of onthouden ze…. hehe) Er viel me nog iets op: deze portal wordt helemaal niet geoptimaliseerd op basis van toestelherkenning! Elk toestel krijgt bijvoorbeeld een zelfde formaat plaatje. En zo krijg je bijvoorbeeld een irritante horizontale scrolbalk te zien op je 3G Nokia. En op sommige toestellen helemaal geen plaatjes omdat deze te groot zijn. En op sommige toestellen een compleet ingedrukt plaatje (het toestel gaat dan zelf sizen omdat het plaatje te groot is).  Pffff wat een prutswerk van een stel beginners! Misschien eerst eens de tips van het OMI lezen? Daar staan dit soort basics gewoon in! Helemaal voor noppes…

roland

Zeer handige en informatieve site. Weet dat sommige info elders ook staat maar hier is alles snel en compact bijelkaar. Eindelijk een goed product wat naar mijn mening potenties heeft. Zielig hoe zogenaamde alles weters reageren, waarschijnlijk uit frustraties en onkunde, ze weten niet hoe het echt inelkaar zit, terwijl ze dat wel dachten te weten. Het wordt nu prettig surfen op de telefoon en zeker voor de wat dikkere vingers prettig. Recepten werken erg goed. Ben erg benieuwd naar de verdere ontwikkelingen en laten wij nu eens opbouwend zijn met zijn allen.

ferdinand

Ik vind het een relax programmatje hoor..! ben nog aan het neuzen

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond