Deel dit artikel
-

59 miljoen euro voor start-up in muziekrechten

De markt voor muziekdownloads en ringtones wekt ook de interesse van investeerders. De nieuwe Britse muziekuitgever Stage Three Music zag kans om 59 miljoen euro kapitaal aan te trekken, onder meer bij Apax Partners.

Op de Nederlandse markt is Apax Partners geen onbekende meer. Het kocht eerder dit jaar een meerderheidsbelang in uitgever PCM (de Volkskrant, AD, NRC). Het betaalde uiteindelijk 720 miljoen euro voor PCM, zo meldde NRC Handelsblad eind mei.

Nu heeft Apax het oog ook laten vallen op muziekrechten. Met de opkomst van legaal downloaden en de groeiende vraag naar ringtones is dit een sterke groeimarkt. Met name door het succes van Apple’s iTunes Musicstore begint de markt voor legale downloads vorm te krijgen. Apple passeerde in juli de grens van honderd miljoen verkochte tracks.

De omzet op de markt voor ringtones lag vorig jaar op 3,5 miljard dollar, becijferde The Arc Group in januari van dit jaar. Dat komt neer op ongeveer 10 procent van de totale muziekverkoop dat jaar. Inmiddels begint ook de verkoop van muziek aan bezitters van een mobiele telefoon op gang te komen. Het Nederlandse bedrijf Golden Bytes meldde eerder deze week dat het een bedrijfsonderdeel hiervoor heeft opgezet. Vodafone is er ook mee actief binnen Vodafone Live, en 02 startte ook met muziekdownloads.

Stage Three Music werd in december 2002 opgericht met als doel muziekrechten te verwerven en deze vervolgens te bundelen in een catalogus. Het verwacht hiermee effectiever te kunnen werken dan andere muziekuitgevers, zo meldt TheDeal.com. Stage Three wordt geleid door Steve Lewis, voormalig ceo van Chrysalis Group en hoofd van Virgin Music.

Bij de huidige financieringsronde is naast Apax ook Ingenious Media betrokken. Voor Ingenious is het de tweede maal dat het geld steekt in Stage Three, het was ook betrokken bij de opstartfase.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond