Deel dit artikel
-

“600 miljoen nodig voor ict in grote steden”

De overheid dient de komdende vier jaar 600 miljoen gulden uit te trekken voor ict-projecten in de grote steden. Tot die conclusie komt de commissie 'ICT en de Stad', die onder leiding staat van directeur G.J. Cerfontaine van Schiphol. Ict kan volgens de commissie een grote rol spelen bij de aanpak van problemen in grote steden en ook bij het verbeteren van het sociale klimaat. Minister van Boxtel zette gisteren de eerste digitale handtekening in Nederland.

Het rapport is gisteren aangeboden aan minister Van Boxtel. Een van de aanbevelingen is om een nationaal stimuleringsfonds 'ict en de stad' in te stellen, die de extra gelden zou moeten beheren. De commissie is ingesteld door minister Van Boxtel, die in maart van dit jaar de leden vroeg hem te adviseren over de mogelijkheden die ict biedt bij de ontwikkeling van grote steden.

Een stad kan volgens de commissie niet meer zonder 'I-visie', een idee over wat ict voor de stad kan betekenen. Ict is niet alleen een middel om problemen op te lossen, het zorgt ook voor een stevige concurrentiepositie ten opzichte van andere steden, aldus de commissie. Als concrete voorbeelden noemt de commissie het instellen van een virtuele marktplaats in een wijk, waardoor de samenhang tussen de verschillende sociale groepen verbeterd kan worden. Ook noemt de commissie de rol van ict-bedrijven als werkgever.

Ict-projecten dienen in te spelen op de vraag onder bevolking, aldus de commissie. Voorstellen voor projecten moeten volgens de commissie dan ook voornamelijk vanuit de bewoners komen. Naar analogie van de incubators pleit de commissie voor 'digitale kraamkamers', waarbinnen bewoners en maatschappelijke instellingen ideeën kunnen ontwikkelen. De commissie vraagt ook aandacht voor een snellere introductie van breedband.

Minister Van Boxtel (Binnenlandse Zaken) zette gisteren in Delft ook de eerste digitale handtekening in Nederland. In Delft is een proef gestart onder de naam &#39 waarbij werkzoekenden en mensen met een uitkering via internet toegang krijgen tot enkele overheidsdiensten. De digitale handtekening bestaat uit een identificatiepas, een pincode en een vingerafdruk. Deze vingerafdruk wordt gebruikt via een scanapparaat dat in verbinding staat met de computer.

Deel dit bericht

1 Reacties

Ditmar van den Bovenkamp

Dit voorstel is wat ze in management-literatuur Een Grotere Hamer noemen.Als we maar Een Grotere Hamer hadden, dan krijgen we die spijker wel in de muur. Terwijl je ook een kleiner spijkertje kunt gebruiken of een schroef en een schroevedraaier, dan heb je helemaal geen hamer meer nodig. Technologie lost problemen als eenzaamheid, relatieve armoede, gebrekkige opvoeding, het gebrek aan discipline en tekort aan liefde nooit op. Als we een betere wereld wilden maken dan hadden we dat al lang gedaan: we hebben meer technologie en meer geld dan ooit.De 'problemen' die wij in Nederland hebben, vragen niet een nog verdere ontwikkeling van de techniek. Het vraagt niet om iets wat van buitenaf komt in de vorm van geld, investeringen, programma's, plannen etc. Het vraagt om iets wat van binnen uit komt. Een verandering van ons hart en onze houding ten opzichte van elkaar. Dat kan een overheid niet bewerkstelligen. Dat is natuurlijk frustrerend, dus liever een hamer zoeken van 600 miljoen.In de Volkrant zegt Cerfontaine: "Je kunt jezelf helemaal verliezen in de fantasie van wat allemaal kan. Eerst al die huizen maar eens aansluiten op breedband". Typische techniekverheerlijking om te denken dat wat technisch kan ook zal gebeuren als het gaat om gedrag van mensen. Ik ken Cerfontaine verder niet, misschien gaat hij op zaterdag wel boodschappen doen voor een eenzame bejaarde vrouw of gaat hij voetballen met Antilliaanse jongetjes die opgroeien zonder vader. Misschien neemt hij wel af en toe een dag vrij om te kijken hoe hij iemand die in de financiele problemen zit kan helpen de zaken weer op orde te brengen. Als dat zo is dan wil ik wel meehelpen. Achter zo'n leider wil ik nog wel aanlopen.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond