Deel dit artikel
-

ABN: Cybercrime groeit, het aantal bestrijders ook

Cybercrime is in 2015 opnieuw toegenomen. De vergaande digitalisering van de economie biedt een vruchtbare voedingsbodem voor cybercriminelen. Tegelijkertijd is het voor IT specialisten een belangrijke groeimarkt. Dat stelt ABN AMRO vast in haar update voor de Technologie, Media en Telecom sector.

De belangrijkste vormen van cybercrime vallen uiteen in twee categorieën: de ene categorie is gericht op het aanrichten van zoveel mogelijk schade (virussen en DDoS-aanvallen), het andere draait om het ontfutselen van gevoelige bedrijfsinformatie, zoals hacken. De gevolgen zijn in beide gevallen even ingrijpend.

Ook steeds meer MKB-bedrijven krijgen last van cybercriminaliteit. Uit onderzoek van Kaspersky en B2B International van eind 2015 blijkt dat ongeveer 11 procent van de ondernemingen minstens één keer te maken gehad heeft met een cyberaanval; bij MKB-bedrijven is dit 23 procent.

Cyberbeveiliging vormt voor IT-bedrijven een belangrijke groeimarkt. De internationale markt voor cyberbeveiliging bedraagt in 2015 volgens Gartner naar schatting zo’n 73 miljard euro. Naar verwachting groeit dit in 2018 met 30 procent naar 95 miljard euro. Hiermee komt de gemiddelde jaarlijkse groei uit op 9,5 procent.

In de Nederlandse markt zijn vooral veel kleine gespecialiseerde IT-bedrijven actief. Nederland heeft volgens ABN AMRO een goed vestigingsklimaat voor zulke bedrijvigheid.

De overheid en het bedrijfsleven werken overigens steeds beter samen om deze vorm van criminaliteit te bestrijden. Openheid over cybercrime aanvallen is cruciaal. Hierdoor kunnen nieuwe  typen cybercrime software snel gesignaleerd en onderzocht worden.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond