Deel dit artikel
-

Kim Dotcom en Nederlandse rechterhand mogen aan VS worden uitgeleverd

De omstreden internetondernemer Kim Dotcom mag worden uitgeleverd aan de Verenigde Staten, evenals de Nederlander Bram van der Kolk en enkele andere oud-medewerkers. Dat heeft een rechter in Nieuw Zeeland vandaag bepaald.

Dotcom wordt onder meer beschuldigd van het schenden van auteursrecht, afpersing en witwassen. Volgens de rechter hebben de Amerikaanse autoriteiten voldoende bewijs aangeleverd.

In januari 2012 viel de politie van Nieuw Zeeland de luxe villa van Dotcom binnen. De Amerikanen hadden sterke aanwijzingen dat Dotcoms opslagdienst Megaupload werd gebruikt voor het uitwisselen van illegale muziek- en filmbestanden.

Dotcom startte door met het opslagbedrijf Mega, dat zich onderscheidde vanwege de enorm sterke encryptie. Eerder dit jaar trok Dotcom zich mokkend terug uit het bedrijf nadat  aandelen van zijn bedrijf in handen waren gekomen van een Chinese investeerder die volgens Dotcom voor fraude wordt gezocht.

Van der Kolk, afkomstig uit Zwolle, was via een bedrijfje uit Hong Kong voor 2,5 procent eigenaar van de omstreden site en verdiende volgens de aanklacht van de Amerikaanse justitie vele miljoenen dollars. MegaUpload ontleende inkomsten aan onder meer advertenties en abonnementen op hostingruimte.

Voordat hij de wijde wereld introk, bood Van der Kolk zich via zijn BV Bramos aan als ontwikkelaar van maatsoftware en webontwerper.

Van der Kolk was al eens door BREIN op de vingers getikt voor een Mp3-site. Enkele jaren geleden, toen hij nog in Zwolle woonde, richtte Van der Kolk de website Mp3Top40.net op. Daar kon de volledige Top 40 in MP3-formaat worden gedownload. Van der Kolk had het domein gewoon onder zijn eigen naam geregistreerd. De site werd uiteindelijk gesloten door Stichting BREIN, samen met 1centurymp3.com en supermusic.nu, die allemaal door Nederlanders werden beheerd.

Er is nog beroep mogelijk tegen de uitspraak.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond