Deel dit artikel
-

Kim Dotcom krijgt zijn bezittingen niet terug

De omstreden Duitse ondernemer Kim Dotcom, op borgtocht vrij en nog steeds woonachtig in Nieuw Zeeland, krijgt zijn bezittingen voorlopig niet terug. Het beslag op miljoenen dollars en diverse luxe auto’s blijft tot april 2015 van kracht in afwachting van een besluit over een uitleveringsverzoek door de VS.

Dotcoms website Megaupload werd in januari 2012 door de Amerikaanse federale dienst FBI op zwart gezet omdat die (met medeweten van Dotcom en anderen) zou worden gebruikt voor het uitwisselen van auteursrechtelijk beschermd materiaal, met name videofilms. Daarop viel de politie zijn huis binnen.

Het uitleveringsverzoek door een Nieuw-Zeelandse rechter werd aanvankelijk verdaagd tot augustus 2013. De Nieuw-Zeelandse rechters vonden dat de FBI met meer bewijs moest komen. Telkens werden geplande hoorzittingen weer afgeblazen, voor het laatst in april van dit jaar. Nu dan is besloten tot een hoorzitting in februari.

Behalve Dotcom is ook de uitlevering verzocht van zijn Nederlandse rechterhand Bram van der Kolk.

In de tussentijd heeft Dotcom de cloudopslagdienst Mega opgezet, een Dropbox-concurrent die bestanden versleuteld opslaat. Ook die dienst ligt alweer onder vuur. Zo heeft een Italiaanse rechtbank recentelijk besloten dat de dienst geblokkeerd moet worden na klachten van een Italiaanse filmdistributeur.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond