Deel dit artikel
-

Kim Dotcom trekt handen af van zijn bedrijf Mega

De omstreden internet entrepreneur Kim Dotcom uit Nieuw Zeeland trekt zijn handen af van zijn opslagbedrijf Mega en komt volgende week met een verklaring. Hij waarschuwt nu al dat bestanden die klanten bewaren in de versleutelde kluisjes ‘vermoedelijk niet veilig zijn’.

Kim Dotcom begon Mega nadat zijn vorige website Megaupload in januari 2012 door de Amerikaanse federale dienst FBI op zwart werd gezet, omdat die zou zijn gebruikt voor het uitwisselen van auteursrechtelijk beschermde werken.

Dotcom (echte naam: Kim Schmitz) en enkele van zijn medewerkers, onder wie de Nederlander Bram van der Kolk, mochten het land niet meer uit in afwachting van een uitleveringsverzoek van de VS. De juridische schermutselingen duren voort tot op de dag van vandaag. In september wordt eindelijk een definitief besluit verwacht.

Mega was in feite een voortzetting van Megaupload, maar met een enorm sterke encryptie, die moest voorkomen dat allerlei instanties toegang tot de dienst zouden krijgen.

Volgens Dotcom zijn de aandelen van zijn bedrijf in handen gekomen van een Chinese investeerder die voor fraude wordt gezocht. De autoriteiten van Nieuw Zeeland zouden vervolgens beslag hebben gelegd op de aandelen, die eigenlijk van zijn vrouw zijn. Dotcom ligt in scheiding en heeft er geen zeggenschap meer over.

Mega ontkent de versie van Dotcom. Het beslag zou dateren van vorig jaar en zou te maken hebben met Dotcoms mogelijke uitlevering. Daarnaast zouden de meeste aandeelhouders akkoord zijn gegaan met de overname.

De New Zealand Herald meldde enkele dagen geleden echter wel degelijk dat er beslag is gelegd op aandelen van zakenman en aandeelhouder William Yan, wiens naam wordt genoemd in een onderzoek naar witwassen. William Yan zou, via zijn vrouw, aan het belang zijn gekomen via Cloud Innovations, het bedrijf van Asia Agcaoili, de Filipijnse vrouw van Bram van der Kolk. Van der Kolk is nog steeds bij Mega betrokken als programmeur.

Het advocatenkantoor Jesse & Associates dat beslag liet leggen op de aandelen van Yan heeft volgens de krant de leiding in handen genomen. Ook de grootste investeerder Shen Zhao Wu is op een zijspoor beland. Mega zou overigens nog steeds plannen hebben om een beursnotering aan te vragen.

Dotcom, die zich al geruime tijd niet meer actief bemoeide met het bedrijf, zou nu een open source variant van Mega willen bouwen. Het geld daarvoor moet van donaties komen.

Deel dit bericht

2 Reacties

Jan Aarsman

Kleine correctie: hij komt uit Duitsland, niet Nieuw Zeeland. Daar woont hij alleen maar.

Jan

Vreemde actie van deze man. Eerst mega-upload nu dit. Ik dacht dat hij juist de mensen wilde beschermen met veilige data

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond